| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 18/12/2023

POBLACIONS » General » Agricultura

LA UNIÓ demana una moratòria en els períodes de prohibició per a fertilització nitrogenada dels sòls agraris

Ha d'entrar en vigor en 2024


._000436
La Unió Llauradora ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, a través d'un escrit dirigit al conseller José Luis Aguirre, que gestione amb el Govern d'Espanya una moratòria en la implementació dels períodes de prohibició per a la fertilització nitrogenada que entren en vigor l'any vinent. La petició pretén que, abans d'entrar en vigor, la Generalitat regule adequadament aquests períodes en funció de les característiques dels cultius i la climatologia de la Comunitat Valenciana.
Cal ressenyar que a partir de l'1 de gener de 2024 entraran en vigor la majoria de les disposicions del Reial decret 1051/2022, que estableix normes per a la nutrició sostenible en sòls agraris. Aquesta normativa fixa un calendari per als períodes en els quals no es podrà fertilitzar, subjecte a adaptacions per part de les Comunitats Autònomes. En aquest moment, la Comunitat Valenciana no ha finalitzat encara les tasques necessàries per a adaptar-se a aquesta normativa, la qual cosa podria obligar a aplicar el calendari general a partir de gener.
A més, per a complir amb la normativa sobre la incorporació de dades de nitrogen i fòsfor en l'aigua de reg abans de l'1 de gener de 2024, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha d'establir un sistema informàtic. A pesar que ha passat quasi un any des de la publicació del Reial decret, no s'ha trobat en el portal del Ministeri un sistema que permeta als llauradors accedir fàcilment a la informació sobre la qualitat de l'aigua de reg.
En aquest sentit, LA UNIÓ ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura que realitze les gestions necessàries davant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per a la creació d'un sistema informàtic accessible i senzill. Això permetria als llauradors accedir a les dades de qualitat de l'aigua de reg i incorporar-los als càlculs de les necessitats de nitrogen i fòsfor dels cultius.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, posa èmfasi en la necessitat de comptar amb alternatives viables i eficaces per a la fertilització a fi d'evitar caigudes en la productivitat i per això reclama més investigació i formació per a mitigar les pèrdues productives. Peris assenyala a més que "no és lògic que s'implemente aquesta nova normativa abans que el Ministeri d'Agricultura concloga el seu estudi sobre el carboni en els sòls".
LA UNIÓ

 

 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.