LA UNIÓ demana una moratòria en els períodes de prohibició per a fertilització nitrogenada dels sòls agraris

Lunes, 18 de diciembre de 2023 | e6d.es
• Ha d'entrar en vigor en 2024

._000436
La Unió Llauradora ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, a través d'un escrit dirigit al conseller José Luis Aguirre, que gestione amb el Govern d'Espanya una moratòria en la implementació dels períodes de prohibició per a la fertilització nitrogenada que entren en vigor l'any vinent. La petició pretén que, abans d'entrar en vigor, la Generalitat regule adequadament aquests períodes en funció de les característiques dels cultius i la climatologia de la Comunitat Valenciana.
Cal ressenyar que a partir de l'1 de gener de 2024 entraran en vigor la majoria de les disposicions del Reial decret 1051/2022, que estableix normes per a la nutrició sostenible en sòls agraris. Aquesta normativa fixa un calendari per als períodes en els quals no es podrà fertilitzar, subjecte a adaptacions per part de les Comunitats Autònomes. En aquest moment, la Comunitat Valenciana no ha finalitzat encara les tasques necessàries per a adaptar-se a aquesta normativa, la qual cosa podria obligar a aplicar el calendari general a partir de gener.
A més, per a complir amb la normativa sobre la incorporació de dades de nitrogen i fòsfor en l'aigua de reg abans de l'1 de gener de 2024, el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic ha d'establir un sistema informàtic. A pesar que ha passat quasi un any des de la publicació del Reial decret, no s'ha trobat en el portal del Ministeri un sistema que permeta als llauradors accedir fàcilment a la informació sobre la qualitat de l'aigua de reg.
En aquest sentit, LA UNIÓ ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura que realitze les gestions necessàries davant el Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic per a la creació d'un sistema informàtic accessible i senzill. Això permetria als llauradors accedir a les dades de qualitat de l'aigua de reg i incorporar-los als càlculs de les necessitats de nitrogen i fòsfor dels cultius.
Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, posa èmfasi en la necessitat de comptar amb alternatives viables i eficaces per a la fertilització a fi d'evitar caigudes en la productivitat i per això reclama més investigació i formació per a mitigar les pèrdues productives. Peris assenyala a més que "no és lògic que s'implemente aquesta nova normativa abans que el Ministeri d'Agricultura concloga el seu estudi sobre el carboni en els sòls".
LA UNIÓ