| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 04/11/2023

POBLACIONS » General » Agricultura

LA UNIÓ demana a Luis Planas que exigisca davant la UE una uniformitat dels criteris inspectors dels productes agroalimentaris importats

Els exportadors sud-africanss reconeixen que l'entrada de les seues taronges, mandarines o llimes pels ports espanyols suposa un rebuig 50 vegades major per plagues o malalties que per altres ports de la Unió Europea

._000086
La Unió Llauradora ha sol·licitat al ministre d'Agricultura, Luis Planas, que promoga davant les instàncies de la Unió Europea (UE) l'homologació i uniformitat dels criteris inspectors realitzats sobre els productes agraris i alimentaris importats en tots els punts d'entrada de la UE, davant el fet que determinats operadors eviten entrar pels llocs espanyols derivant la seua mercaderia cap a uns altres amb controls menys rigorosos. Aquest mateix escrit s'ha remés també al comissari europeu d'Agricultura, Janusz Wojciechowski, i a la comissària europea de Salut i Política de Consumidors, Stella Kyriakides, a fi de que siguen coneixedors d'aquesta situació i prenguen mesures.
En l'informe 2023 Annual Report de la Citrus Grower’s Association (CGA) of Southern Africa, l'organització d'exportadors de cítrics de Sud-àfrica s'exposa textualment “que existeix una probabilitat cinquanta vegades major que se servisca fruita cítrica amb un Avís d'Incompliment (que es detecte una plaga o una malaltia) en ports espanyols. Aquest risc és senzillament inacceptable, i l'enviament a ports espanyols es reavaluarà en 2023”
LA UNIÓ indica que els propis exportadors sud-africans de cítrics reconeixen que l'entrada de les seues taronges, mandarines o llimes pels ports espanyols suposa un rebuig 50 vegades major que per altres ports de la Unió Europea -alguna cosa que està relacionat directament amb la presència en cítrics importats des de Sud-àfrica de la malaltia provocada per Phyllosticta citricarpa, circumstància que considera inacceptable. Es demostra així l'escàs volum que els sud-africans entren pels nostres llocs fronterers i l'anunci a més de reavaluació de l'enviament dels pocs volums que encara entren pels ports espanyols.
Segons el parer de l'organització es posa de manifest que el Servei d'Inspecció de Sanitat Vegetal d'Espanya, dependent del MAPA, realitza correctament la seua labor. No obstant això, és molt preocupant que la reacció dels exportadors sud-africans siga la de desviar les seues operacions a altres ports europeus, deixant clar de manera implícita que la pressió inspectora per part de les autoritats de sanitat vegetal d'altres Estats membre és molt menys rigorosa; concretament, “almenys unes 50 vegades menys que la pressió inspectora espanyola” assenyala LA UNIÓ.
Sobre el desviament a altres ports europeus, LA UNIÓ alerta d'un creixement de les importacions sud-africanes de cítrics a través de Portugal i posterior via d'entrada a Espanya el que suposa un clar perill per les plagues. La mitjana dels últims sis anys revela que per Portugal entra una mitjana de 108.000 tones de cítrics sud-africans a l'any, mentre que per Espanya només ho fan 10.300 tones. “No és lògic que es creen distorsions entre països membres en un tema tan important com el del trànsit portuari i la protecció de la sanitat vegetal dels nostres cultius que costa molts diners als productors i administracions públiques per a combatre noves plagues o malalties de quarantena”, assegura LA UNIÓ.
Des de la UnióLlauradora es considera que “els criteris inspectors han de ser exactament els mateixos per a un mateix producte agrari en tots els punts d'entrada a la Unió Europea, i és per això que sol·licitem que des del MAPA es trasllade aquest fet, al nostre entendre molt greu, a les autoritats de la Unió Europea amb competències en control fitosanitari de les importacions de productes agraris procedents de països tercers”. De la mateixa manera LA UNIÓ insta a “adoptar una uniformitat en l'acció protectora de tots els serveis d'inspecció, al nivell de l'espanyola, per a assegurar una adequada protecció a través dels nostres ciutadans i les nostres produccions”. LA UNIÓ creu fonamental que ara precisament que cal revisar l'acord comercial entre Àfrica meridional i la UE “s'implanten protocols d'importació estrictes i rigorosos com el tractament de fred i el control en origen precisament per la falta d'unificació dels criteris duaners en els ports europeus”.
Sud-àfrica és el principal país importador de cítrics cap a la Unió Europea amb una mitjana de quasi 800.000 tones anuals, de les quals quasi 200.000 es concentren en els mesos sensibles d'inici de la nostra campanya d'octubre i novembre que van ser incorporats en l'Acord entre Àfrica meridional i la UE, perquè anteriorment eren fins a setembre. Des que es va subscriure l'acord en 2016, hi ha hagut a la UE un total de 235 intercepcions de cítrics sud-africans amb plagues.
LA UNIÓ
 

 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.