| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 08/09/2023

POBLACIONS » Alginet » Cultura » Música

Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos d’Alginet reuniran a destacats músics i formacions en 2 debats i 4 concerts

Se celebraran els dies 8, 9, 22 i 23 de setembre

._000086
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos reuniran a destacats músics i formacions en dos debats i quatre concerts que se celebraran els dies 8, 9, 22 i 23 de setembre a Alginet (València). Aquesta iniciativa, que organitza la Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet amb la col·laboració de la Generalitat Valenciana i de l'Ajuntament d'Alginet, pretén reivindicar la figura del prestigiós compositor, així com la rellevància i vigència de la seua obra en la música contemporània, de la qual és un referent nacional i internacional, després de formar-se en la Neue Musik d'Alemanya amb músics de la talla de Ligeti, Kagel o Kurtág, entre altres.
La primera edició començarà un any després de rendir un xicotet homenatge a Ramón Ramos (Alginet, València, 1954-2012) en el concert de Santa Cecilia de novembre passat, en el desé aniversari de la seua defunció. La societat musical, fundada en 1894 i un dels referents del moviment associatiu i musical valencià, impulsa aquestes jornades amb l'objectiu de posar en valor i difondre l'obra del compositor; liderar el reconeixement al seu treball per a preservar el seu llegat i la seua memòria com a part del patrimoni musical; i impulsar un esdeveniment cultural i musical diferenciador que se celebraria tots els anys.
El projecte, elaborat i coordinat per Limes3, compta amb la direcció artística del compositor, director i investigador musical, Héctor Oltra; donarà inici amb la inauguració i presentació de les jornades a càrrec d'Elia Ferrer, alcaldessa d'Alginet, Ainoha González, regidora de Cultura, i Voro López, president de la SAM d’Alginet, a la Casa de la Música el divendres 8 de setembre a les 19h. Posteriorment hi haurà una taula de debat, Ramón Ramos, vida i obra musical, moderada per Josep Lluís Galiana, músic, improvisador, editor i escriptor; en la qual participaran Oltra, González, Voro García, director del Festival Ensems i compositor, Sixto Herrero, saxofonista, compositor i director, Gregorio Jiménez, catedràtic de Composició Electroacústica en el Conservatori Superior de Música de València, així com els fills del compositor: Carles, Ramón i Fran Ramos.
Després del debat, tindrà lloc un concert que protagonitzarà Synergein Project, integrat per Sisco Aparici, Juanjo Llopico, Marc Moreno i Borja Camps, que abordarà un repertori amb obres de Ramos, L'exterminador i Tractat de la bogeria; i de Iannis Xenakis, Rebonds A&B, a la Casa de la Música a les 20.30h. Des de la seua fundació en 2014, els percussionistes basen la seua labor en un treball microscòpic del tractament del so a través de processos analítics mitjançant tècniques noves, modificació d'instruments i construcció de nous objectes sonors.
Josep Lluís Galiana, un saxofonista de referència internacional en la improvisació lliure, brindarà un concert en homenatge al compositor Ramón Ramos en el Mercat (Plaça del Mercat), el dissabte 8 a les 20.30h. Galiana desenvolupa una intensa activitat en l'escena europea en aquest àmbit musical, la creació electroacústica i la investigació etno-musicològica des de fa més de tres dècades. Després el Quartet Xian, dirigit per Olga Clari i integrat per Miguel Díaz (violí), Samara Whitehead (viola), Maria Espert (violí) i Vicent Botella (violoncel), juntament amb Samuel Gay Lledó (contrabaix) actuarà abordant les obres Cambiata i Paràmetres de l'autor alginetí.

Aportacions a la nova creació
El segon debat, Ramón Ramos, aportacions a la música de nova creació, comptarà amb la presència d'Oltra, Vicent Llimerà, director del Palau de la Música de València, Andrés Valero-Castells, compositor i director, Emilio Calandín, compositor, Jordi Simó, percussionista, Vicent Gaya,exregidor de Cultura d'Alginet, així com els fills del protagonista de les jornades. Moderat també per Galiana, se celebrarà a la Casa de la Música, seu de la SAM d’Alginet, el divendres 22 a les 19h. Les dues trobades reuniran així músics, experts i familiars coneixedors de la seua trajectòria artística i molt pròxims en l'àmbit musical, acadèmic i personal.
A continuació, actuarà el Ensemble Síntesi, dirigit per Héctor Oltra, amb un programa en el qual s'interpretaran Pentáfono, El Tumbao, Der Blaue Engel, Diferències sobre Doktor Faustus, Records del cel, D'Amore i L'exterminador de Ramón Ramos, obres que abasten l'evolució completa de la seua producció artística. La formació, que compartirà amb el públic informació sobre les peces i oferirà breus pinzellades didàctiques que ajuden a contextualitzar-les, estarà integrada per Víctor Maroto (flauta), José Ricardo Forner (clarinet), Fernando Pascual (violí), Francesc Gaya (viola), Adrian Van Dongen (violoncel), Javier Obrer (piano) i Jordi Simó (percussió).

Profunda labor musicològica
Oltra és deixeble de Ramos i autor del llibre L'expressió estructurada. Trajectòria vital i creativa del compositor valencià Ramón Ramos Villanueva (1954-2012), publicat per EdictOràlia, una obra fruit del treball de dotze anys d'investigacions que mostra la trajectòria vital i creativa del compositor, resultat d'una profunda labor musicològica, un complex exercici de recuperació de partitures i catalogràfic i un ampli i exhaustiu estudi analític musical i estètic, l'origen del qual es troba en la seua tesi doctoral, dedicada a qui fora el seu mestre i amb la qual va obtindre l'esment cum laude i la proposta a premi extraordinari de doctorat.
El Ensemble ESMAR (Escola Superior de Música d'Alt Rendiment), dirigit per Van Dongen i integrat per Ángels Soto, Carla Calvo, Nerea Ojeda i Luis Crespo, abordarà l'obra Tres peces per a quatre chelos de Ramos. Després d'ells, l’Orquestra i la Banda Simfònica de la SAM d’Alginet, dirigides per Olga Clari, clausuraran les jornades amb un repertori que inclourà Rumor de claredats de Ramos per a finalitzar amb el pasdoble Ramón Ramos de Vicent Cuquerella i la marxa mora Lumo de Ramos, en la Plaça de la Constitució, el dissabte 23 a les 20.30h.

Neue Musik d'Alemanya
Ramón Ramos és una figura imprescindible per a entendre els últims trenta anys de creació musical contemporània. Es va formar amb el professor Günther Becker en Robert-Schumann-Institut de Düsseldorf, entre 1975 i 1983, impregnant-se dels corrents europeus de la Neue Musik a Alemanya, en el mateix epicentre i en el moment de la seua màxima efervescència, on va assistir a canviats de nom cursos i festivals com el Ferienkurse de Darmstadt, al Wittener Tage o el Donaueschinger Musiktage, treballant de la mà dels compositors més destacats del moment: György Ligeti, Maurici Kagel, György Kurtág, Brian Ferneyhough o Gérard Grisey.
En el seu retorn a Espanya, Ramos va portar amb si tot l'ampli i valuós bagatge musical assimilat a Alemanya, desenvolupant un paper prominent en la consolidació i difusió de la música contemporània, on va collir una sòlida i fructífera trajectòria i va deixar una profunda petjada en les últimes generacions de compositors i músics des de la seua càtedra de Composició en els conservatoris d'Alacant i València.
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos compten també amb la col·laboració d'Establiments Baixens, Vivers López, la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), ESMAR (Escola Superior de Música d'Alt Rendiment), EdictOràlia, Liquen Rècords i Limes3.
SAM d'Alginet

 

 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.