| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 17/11/2023

POBLACIONS » Alginet » Cultura » Llibres » Música

L'Ajuntament i la SAM d’Alginet presenten el llibre de les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos

En el Teatre Modern d'Alginet, el divendres 17 de novembre, a les 20 hores


._000853 
L'Ajuntament i la Societat Artística Musical (SAM) d’Alginet presentaran el llibre Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos 2023 en el Teatre Modern d'Alginet, el divendres 17 de novembre a les 20h. L'acte comptarà amb la presència d'Elia Ferrer, alcaldessa d'Alginet, Ainoha González, regidora de Cultura, Voro López, president de la Societat Artística Musical d’Alginet, que parlaran d'un treball que recull en 136 pàgines les ponències, debats i concerts celebrats el mes de setembre entorn de la destacada trajectòria artística del compositor valencià.      
La publicació és una de les diverses accions realitzades entorn d'unes jornades organitzades per la Societat Artística Musical d’Alginet, en col·laboració amb la Generalitat Valenciana i de l'Ajuntament d'Alginet, per a commemorar i reivindicar la figura de Ramón Ramos (Alginet, València, 1954-2012), un referent nacional i internacional, després de formar-se en la Neue Musik d'Alemanya amb músics de la talla de Ligeti, Kagel o Kurtág, entre altres.
Els objectius d'aquest projecte, elaborat i coordinat per Limes3, són posar en valor, informar i difondre l'obra de Ramos; liderar el reconeixement del seu treball per a preservar el seu llegat com a part del patrimoni musical; i impulsar a Alginet un esdeveniment cultural i musical obert i diferenciador.
El volum, editat per l'Ajuntament d'Alginet i EdictOràlia, reuneix articles de prestigiosos músics i compositors que van ser deixebles, amics, companys… de Ramos. L'alcaldessa d'Alginet, la regidora de Cultura, i el president de la SAM d’Alginet, estan presents en l'apartat institucional, i els fills del músic, Carles, Ramón i Fran en el familiar.  
També recopila textos i ponències d'Héctor Oltra, director artístic de les jornades, compositor, director i investigador musical; Josep Lluís Galiana, director de EdictOràlia, saxofonista, improvisador i escriptor; Emilio Calandín, compositor i catedràtic de Composició; Joan Cerveró, director, compositor i catedràtic del Conservatori Superior de València; Voro Garcia, director artístic del Festival Ensems, compositor i catedràtic de Composició; Sixto Herrero, saxofonista, compositor i director; Vicente Llimerá, director del Palau de la Música de València, catedràtic d'Oboé i filòsof; Jordi Simó, percussionista; Andrés Valero-Castells, compositor, director i catedràtic de Composició; i Alexis Moya, responsable del projecte, la coordinació i la comunicació.

Lo personal i lo acadèmic
Els articles publicats posen l'accent en lo personal, afectiu, en la vinculació dels respectius autors amb Ramos, sense deixar de costat la vessant investigadora i acadèmica que acosten la figura del compositor i el personatge al lector, aportant informació valuosa sobre diversos aspectes vitals o musicals. Així mateix, la publicació recull gràficament les activitats celebrades els dies 8, 9, 22 i 23 de setembre de 2023, dos debats i quatre concerts a càrrec de rellevants músics i formacions en diferents enclavaments del municipi; i les notícies publicades per diversos mitjans de comunicació autonòmics i nacionals.
Els concerts celebrats van estar a càrrec de Synergein Project, Josep Lluís Galiana, i el Cuarteto Xian, dirigit per Olga Clari; el Ensemble Síntesis, dirigit per Héctor Oltra; i van clausurar aquesta primera edició el Ensemble ESMAR (Escola Superior de Música d'Alt Rendiment), dirigit per Adrian Van Dongen; i la Orquestra i la Banda Simfònica de la SAM d’Alginet, dirigides per Olga Clari. En aquestes actuacions es van interpretar 14 obres del compositor valencià, una d'elles, D'Amore, a càrrec del violista català Francesc Gaya era una estrena a Espanya.

Ajuntament d'Alginet, Premi Euterpe
La Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV) va donar a conéixer recentment els Premis Euterpe–Ángel Asunción d'enguany, en el marc de la seua 55ª Assemblea General, celebrada a l'Auditori de Teulada Moraira. En ella, l'entitat va informar que guardonava a l'Ajuntament d'Alginet en la categoria d'Institució o empresa, pública o privada. Aquest reconeixement va ser acordat per la junta directiva de la FSMCV per unanimitat per el “acreditat suport al món de les societats musicals en general, i en particular per la potenciació de la música i la cultura d'Alginet a través de la seua societat musical”, la Societat Artística Musical d’Alginet. 
El consistori renova anualment, des de fa més de 100 anys, el seu compromís amb la societat musical i els seus objectius socials, educatius i artístics, a través de diverses formes de col·laboració: conveni anual, ajudes a activitats en contacte amb la ciutadania, extraescolars, intermediació amb altres institucions públiques, cessió gratuïta d'espais públics, dotacions educatives i altres infraestructures.
Entre les iniciatives que recolza cal destacar les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos, un projecte singular amb el qual es reivindica a Ramos i es difon la seua obra i memòria a nivell nacional i internacional; i amb el qual la SAM d’Alginet pretén convertir-se en una entitat de referència en l'àmbit de la música contemporània, vinculada a les societats musicals i les seues agrupacions, així com a formacions i intèrprets.

Premis Carles Santos
Sinergein Project ha sigut nominat en la categoria de millor disc de clàssica contemporània i experimental dels Premis Carles Santos de la Música Valenciana que organitza l’Institut Valencià de Cultura. El grup, integrat pels percussionistes Sisco Aparici, Juanjo Llopico, Marc Moreno i Borja Camps, va obrir les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos. El treball reconegut, Elogio de la locura, inclou obres de Ramón Ramos, Voro García, autor d'una ponència inclosa en el llibre de les jornades, Hugo Morales i Manuel Rodríguez Valenzuela.
Així mateix, dos composicions d'Andrés Valero-Castells, ponent també en les jornades celebrades a Alginet, estan presents en dos discos nominats en la categoria de millor disc de música clàssica pels Premis Carles Santos: Calidoscòpic del Duo Álvarez-Luján inclou la seua peça Solerianeta, duo de saxo i piano; i l'àlbum Concert valencià. Música per a clarinet i orquestra de compositors valencians de Luis Fernández Castelló i l'Orquestra Filharmònica de la Universitat de València, la seua obra Concert valencià per a clarinet i orquestra. 
Les Jornades de Música Contemporània Ramón Ramos 2023 han comptat també amb la col·laboració de Establecimientos Baixens, Viveros López, la Confederació Espanyola de Societats Musicals (CESM), Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), ESMAR (Escola Superior de Música d'Alt Rendiment), EdictOràlia, Liquen Rècords i Limes3.
La SAM d’Alginet és membre de la Federació de Societats Musicals de la Comunitat Valenciana (FSMCV), una associació que agrupa  547 societats musicals, amb 43.000 músics, 60.000 alumnes i més de 200.000 socis, que representen el principal agent cultural del territori segons la Universitat de València. 
SAM d'Alginet
 

 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.