| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 02/04/2023

POBLACIONS » General » Tendències

Com canviar el gènere en el Registre Civil. Passos que cal donar

Fa uns dies que la Llei Trans va entrar en vigor i un gran nombre de persones es pregunten què han de fer en el cas que desitgen fer un canvi de gènere en el Registre Civil de la seua ciutat o del seu partit judicial. Aquests serien els passos que cal donar.
 
La Llei per a la Igualtat real i efectiva de les persones Trans i per a la garantia dels drets *LGTBI, més coneguda com a Llei Trans, es va aprovar el passat 16 de febrer d'aquest mateix any i va entrar en vigor quasi un mes després, el passat 6 de març. A l'ésser una norma que acaba de posar-se en vigor hi ha moltes persones que volen canviar el seu gènere en el Registre Civil, però que no saben com han de fer-ho.
 
El procediment perquè una persona puga canviar-se voluntàriament de gènere és senzill i de pocs passos, si bé s'allarga en el temps uns mesos, de manera que tots els tràmits es desenvolupen conforme a norma i que totes les decisions siguen pensades i avaluades per la pròpia persona interessada o els seus tutors legals en el cas dels menors de 16 anys. Si per exemple, s'és de València, l'interessat o interessada haurà d'acudir a informar-se a https://registrocivildevalencia.com on li explicaran els tràmits que ha de seguir, els papers que ha de presentar, així com els terminis de sol·licitud per a cada pas que es vaja donant.
 
Sol·licitud sense permís patern des dels 16 anys
El primer que cal destacar és que no és necessària la majoria d'edat, sinó que l'edat de sol·licitud s'avança als 16 anys. A partir d'aqueixa edat, la persona que vulga canviar de gènere en el Registre Civil podrà fer-lo sense necessitat de sol·licitar un permís als seus pares o tutors legals. Per a les persones d'entre 14 i 16 anys serà necessari fer els tràmits acompanyats pels seus pares o tutors legals, per a demostrar així que té el seu permís.
 
En el cas de menors d'entre 12 i 14 anys, la tramitació haurà de passar primer per un jutge, que el ratificarà, després d'estudiar el cas i escoltar la persona i als seus pares o tutors, a través d'una autorització judicial per a la modificació de l'esment registral del sexe. En aquests casos se sol·licitaran mitjans testificals o documentals que acrediten que la transsexualitat és estable en el menor. Sempre es tindrà en compte per a la presa de decisions l'interés superior del menor.
 
En què consisteix el procés de canvi de gènere
Però, com és el procés en si? Perquè en primer lloc s'ha d'acudir al Registre civil més pròxim i presentar una sol·licitud enfront del funcionari encarregat per a rectificar l'esment registral del sexe. Fins a la posada en marxa de la Llei Trans se sol·licitava a l'usuari un informe mèdic o psicològic, on s'indicava un diagnòstic de disfòria de gènere i un procés d’hormonació de dos anys. Ara ja no serà necessari aquest informe.
 
L'interessat o interessada haurà d'acudir al Registre Civil amb el padró, el certificat de naixement i el seu DNI. Es recollirà en un document a aquest efecte la seua disconformitat amb el sexe que s'esmentava en la seua inscripció de naixement, i s'acceptarà la seua sol·licitud per a procedir a la rectificació. Així mateix, es triarà un nou nom si així ho desitja.
 
En un termini de màxim tres mesos, aqueixa persona serà citada per a ratificar la sol·licitud prèviament realitzada i confirmar que la seua decisió és ferma.
 
En el termini d'un mes s'emetrà la resolució. Una vegada emesa, la persona té sis mesos de temps per a recuperar el sexe i nom anteriors en el Registre Civil sense realitzar cap tràmit. Si es requerira un tercer canvi de gènere i nom caldria acudir a la via jurisdiccional.


El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars