| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 06/04/2018

SECCIONS » Economia » Articulistes » Economia » Empreses i empresaris de la Ribera » Entrevistes » Gastronomia » J.M.O.

La paella és gran… Antonio Galbis la va fer gegant

Entrevista a Gema Galbis, actual gerent de Galbis Paellas Gigantes


 Empreses i Desenvolupament a la RiberaDes del diari El Seis Doble estem realitzant una sèrie d'entrevistes amb les quals volem donar a conèixer les bases de l'economia a la Ribera. Els nostres empresaris porten anys dedicant el seu esforç a crear, mantindre i, en alguns casos, rescatar els seus negocis.

Les grans empreses, cooperatives, PIMES, empreses familiars, comerços i autònoms ens expliquen, en cadascuna de les entrevistes, com van ser els seus inicis, quins records guarden d'aquells primers moments d'il•lusió, quines coses han canviat en el seu sector, de què forma les noves tecnologies estan beneficiant el seu negoci, com han superat -si els hi ha hagut- els mals moments i quins plans de consolidació o expansió tenen.
Arran de la presentació del llibre “Antonio Galbis: Història d’una il•lusió”, escrit per Ximo Martínez Ortiz i José Vicente Navarro Rubio, des del diari El Seis Doble hem volgut saber molt més de la figura d’Antonio Galbis. En el pròleg d’esta obra biogràfica, l’actual alcalde de l’Alcúdia Andreu Salom Porta destaca que “aquest llibre se suma als reconeixements que l'Alcúdia, poble agraït, li dedica a l'autor. És segur que no tots els alcudians i alcudianes tindran a Antonio Galbis en la mateixa consideració.
Uns pel desconeixement i d'altres pel coneixement, apreciaran els personatges de maneres, de segur, diverses.Per això mateix és important que el paper imprés suporte els retalls d'una vida de la qual, com a mínim, es pot dir que va ser molt intensa molt treballada molt viscuda".
Este empresari i cuiner valencià, “va ser un dels primers en fer que el nom de l’Alcúdia i de la paella valenciana s’escoltara arreu del món”, tal i com ens conta en l’entrevista la seua filla Gema Galbis, actual gerent de l’empresa Galbis Paellas Gigantes.
Gràcies al seu treball i estima per la localitat va ser nomenat com a fill adoptiu de l’Alcúdia en març de 2017.
En l’entrevista, Gema ens parla de la forma que tenia son pare de viure i afrontar la vida, la seua destacable labor, tant com a cuiner i com a empresari valencià, “els assoliments que va aconseguir gràcies al seu afany de superació, sols els grans homes poden aconseguir-los”, afirma la seua filla.
Gema Galbis ens parla d’algunes de les anècdotes més curioses i divertides acumulades al llarg de la seua vida professional i personal, “també els fracassos són reconeguts, amb els quals va anar aprenent al món empresarial, però sempre des del sacrifici i la humilitat”, assegura Gema.
Un dels aspectes més rellevants de la vida d'Antonio Galbis és la gran passió que sentia des de xicotet per la cuina, passió heretada de la seua mare Eulàlia Domènech.
Una de les grans fites de la seua carrera professional va ser aconseguir un rècord mundial cuinant, en 1992, una paella per a 100.000 persones a València. Nou anys més tard, en 2001, va aconseguir batre el seu propi Rècord Guinness realitzant una paella a Madrid per a 110.000 persones.

Antonio Galbis
Antonio Galbis és el fundador de la primera empresa de paelles gegants d'Espanya: “Galbis Paellas Gigantes”. La va crear en 1980, el 15 de març d'eixe any va fer la seua primera paella gegant a Guadassuar.
Molt poques persones saben que l'inici d'este nou projecte va ser per una aposta amb uns amics al País Basc. 40 anys després el municipi valencià de l’Alcúdia va reconéixer la seua trajectòria anomenant-lo Fill Adoptiu de la seua volguda ciutat. Un reconeixement a una trajectòria dedicada a la difusió de la gastronomia valenciana per Espanya i pel món.
Antonio Galbis nascut a Alcoi l'11 de novembre de 1932, va rebre en l’any 2017 este destacable reconeixement tant per la seua trajectòria com a cuiner -expert en arrossos i paelles-, ja que sempre va portar la gastronomia de la seua terra com a estendard per tot el món, com per la seua labor com a empresari valencià i, sense oblidar, per la seua gran generositat com a veí, col·laborant amb les distintes associacions del municipi, com ell bé diu, “en tot el que faça falta”.
Natural d'Alcoi, la vida d'Antonio Galbis sempre s'ha trobat estretament vinculada al municipi de l’Alcúdia. La seua passió pels foguers des de ben xicotet, heretada de sa mare la senyora Eulàlia Domènech, li va fer prosseguir amb el negoci familiar; tal com hui en dia ha fet també la seua filla Gema Galbis.

 
L’Alcúdia ha sonat per tot el món perquè
Antonio Galbis sempre ha presumit de poble
 
Va ser en 1963 quan va inaugurar l'Hostal Galbis o “Bar del Serrallo”, nom pel qual també se li coneixia a causa de la gasolinera ubicada just davant amb el mateix nom, un local senzill en el qual Antonio oferia molts dels deliciosos i tradicionals plats que havia aprés de sa mare. Encara que en eixos moments començara a aconseguir una certa popularitat per la qualitat de la seua cuina, el punt d'inflexió pot situarse en 1966, quan decidix inaugurar el Bar Restaurant Galbis, en l'Avinguda Antonio Almela número 15 de l’Alcúdia. És ací quan comença una nova etapa per a Antonio que amb l'ajuda del periodista i llavors interventor de l'Ajuntament de l’Alcúdia, Lorenzo Millo, comença a acostar-se al món de l'alta gastronomia; arribant a tractar-se amb els grans cuiners de la seua generació com Cándido (Segòvia), Currito (Madrid i Santurce) o La Trainera (Madrid), entre altres. És en este moment quan l’Alcúdia comença a sonar pels distints racons, no sols de la Comunitat Valenciana, sinó d'Espanya, pel fet que el senyor Galbis sempre ha presumit de poble.
La vocació i dedicació d'Antonio Galbis per la cuina era tal que, en 1980, va portar al màxim el seu esperit de superació. Va ser llavors quan va crear la famosa empresa de paelles gegants, “Galbis Paellas Gigantes”, amb la que va recórrer tant la península com el món. Veïns, seleccions de futbol internacionals i inclús autoritats, han quedat des de llavors sorpresos amb les seues delicioses creacions; per les seues dimensions i pel seu sabor.
 
El Papa Benet XVI també provà la paella de Galbis
 
En 1982, “Galbis Paellas Gigantes” va servir 6.000 racions de paella amb motiu de la visita del Papa Joan Pau II. L'any 1988, van voler obsequiar a l’Alcúdia amb 10.000 racions en la Plaça Tirant El Blanc. I en 2011, amb la visita del Papa Benet XVI a València, van servir 15.000 racions. Tot un ball de xifres sorprenents per a un humil cuiner, que no fan més que protegir el seu gran el senyor, professionalitat i trajectòria.
Londres, Munich, El Salvador, Chile, Venezuela, Miami… Són només alguns dels llocs en què Antonio Galbis ha pogut mostrar l'essència i riquesa de la cuina mediterrània; i especialment la valenciana. Però no ha estat mai només, tots els alcudians li han acompanyat en les seues aventures a un costat i un altre del mar. Tant és així que en 2006 va inaugurar en la seua amada l'Alcúdia, l'Hotel Galbis; una prova de tindre sempre present la seua terra.
Un de les grans fites de la seua carrera professional va ser aconseguir un Rècord Guiness de la paella valenciana més gran del món cuinant, en 1992, una paella per a 100.000 persones a València. Nou anys més tard, en 2001, va aconseguir batre el seu propi Rècord Guinness realitzant una paella a Madrid per a 110.000 persones.


 
 
 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars