| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 08/12/2022

SECCIONS » Notícies comercials » Notícies Comercials

L'eruga processionària, un perill per als xiquets i les mascotes

Els seus diminuts pèls poden produir dermatitis, lesions oculars i fortes reaccions al·lèrgiques, asfíxia, urticària o reaccions anafilàctiques


._000351
 
 
Resulta molt divertit per als xiquets l'espectacle de la naturalesa a veure desfilar a les processionàries, i el que els agrada als gossos que les olen o llepen; però els diminuts pèls de l'eruga processionària poden produir dermatitis, lesions oculars i fortes reaccions al·lèrgiques, asfíxia o urticària i en casos més greus, fins i tot pot produir reaccions anafilàctiques que requereixen tractament amb corticoides.
Encara que la processionària del pi, "Thaumetopoea pityocampa", viu durant l'època del fred a la part alta dels pins embolicades en bolsons, quan comença el bon temps abandonen la seua llar, baixen al sòl en fileres, com la processó d'una confraria per Setmana Santa, per a despistar als ocells, amb l'objectiu d'enterrar-se en la terra on completen la metamorfosi fins a convertir-se en papallones durant l'estiu.
La seua perillositat és major quan la seua zona d'actuació aconsegueix àrees urbanes, parcs, jardins, piscines, col·legis, urbanitzacions i complexos residencials, per la proximitat a les persones sobretot als xiquets, és quan corren perill si entren en contacte amb els pèls urticants de l'eruga. Aquest *tricoma allibera *taumatopenia, una toxina que provoca, en la seua conseqüència més benigna, dermatitis irritativa.
Com sempre, és millor previndre que curar. En aquesta època de l'any, entre els mesos d'octubre a gener, aprofitant que les erugues encara estan a la part alta dels pins, és quan s'han de tractar els pins. Fer-ho quan les erugues estan baixant i moltes d'elles ja estan enterrades en el sòl, seria massa vesprada.
L'Associació Nacional d'Empreses de Control de Plagues (Anecpla) recomana que l'empresa triada per a liquidar l'assumpte ha d'estar inscrita en el Registre Oficial d'Establiments i Serveis Plaguicides/Biocides i el personal tècnic ha d'estar en possessió del carnet oficial que li certifique com a especialista. Recorden els responsables de Anecpla que els productes utilitzats han d'estar registrats i autoritzats pel Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat.
El professional estudiarà el cicle biològic en el qual es troba la plaga, les condicions ambientals, el nivell d'infestació amb l'objectiu de reduir al màxim l'impacte sobre el mitjà, els animals i l'ésser humà. Aquesta anàlisi precisa portarà a aplicar una tècnica o una altra per a controlar la plaga.
Juan Carlos Vendrell
Responsable tècnic de Biottec

 
 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic