| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 28/10/2022

SECCIONS » Notícies comercials » Notícies Comercials » Salut i Sanitat

Com començar a fer esport de manera saludable

Respon el Dr. Joaquín Más, especialista en Medicina Esportiva en Affidea Clínica Tecma._000086
 
Els reconeixements mèdics són importants abans d'iniciar de manera saludable qualsevol pràctica esportiva. Per això, s'aconsella les revisions periòdiques, en funció de quin esport es realitze, amb una temporalitat d’un any o dos. Independentment de si estan o no federats o, fins i tot sense realitzar cap mena de competició.
Així, un bon reconeixement mèdic esportiu complet ha de consistir a analitzar la història clínica personal i familiar, a més de realitzar un examen mèdic clínic-cardiològic. Es realitzarà un electrocardiograma de repòs, una ergometria en laboratori i un ecocardiograma (si hi ha soplos).

Proves d'esforç i exercici físic
Les proves d'esforç en Medicina de l'Esport constitueixen un dels continguts fonamentals d'una especialitat que se centra en la valoració de les conseqüències que té l'exercici sobre el seu organisme.
A més, s'utilitzen en àrees cada vegada més àmplies i nombroses, entre altres el diagnòstic de patologia, la valoració funcional, el suport científic de l'entrenament, la detecció de talents esportius i la prescripció d'exercici, a més del concernent a la investigació en tots els seus extrems.

Objectius
La finalitat de les proves d'esforç són, entre altres, valorar les respostes de diferents sistemes a l'exercici (cardiocirculatori, respiratori, metabòlic, etc.). A més, és necessari obtindre dades d'utilitat per a la millora del rendiment i prescriure exercici de manera individualitzada.
Així, aquestes ajuden a valorar l'estat de salut general del subjecte i, en el seu cas, detectar anomalies no conegudes que pogueren limitar o contraindicar la pràctica. Al seu torn, per a valorar el comportament d'unes certes patologies en relació amb l'esforç (pacients amb cardiopaties, hipertensió arterial, patologies musculars, malalties respiratòries, etc.).

A més d'aquestes finalitats, la prova d'esforç ha de fer-se sempre en:
- Esportistes asimptomàtics, majors de 35 anys i amb dos o més factors de risc cardiovascular, com a valoració de l'aptitud per a la pràctica esportiva.
- Esportistes asimptomàtics menors de 35 anys amb antecedents familiars de mort sobtada inexplicable relacionada amb l'exercici en familiars de primer grau joves.

Dades sobre la mort sobtada durant l'activitat esportiva
La prevalença de la mort sobtada durant l'activitat esportiva en els menors de 35 anys s'ha xifrat en 1/200.000 cada any, mentre que en els majors de 35 anys s'estima que és de 1/18.000 cada any. A Espanya hi ha entre 30 a 60 casos a l'any. A més, 1 o 2 de cada 200.000 esportistes moren per any i se sap que és més freqüent en l'home que en la dona. Així, la incidència de mort sobtada en esportistes joves és el doble de la població general.
És per això que consultar a un especialista és fonamental per a desenvolupar qualsevol rutina esportiva. 
  
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic