| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 23/01/2024

POBLACIONS » La Barraca A.V. » Cultura » Literatura

L’Ajuntament de La Barraca d’Aigües Vives compra llibres de divulgació científica sobre l'emergència climàtica

Per tal de la conscienciació mediambiental i divulgació científica des de les institucions públiques


._000759
Després d'haver detectat la manca de llibres de divulgació científica sobre l'emergència climàtica a la sala de lectura "Milagros Veres Marin" de l'Ajuntament de la Barraca d'Aigües Vives, s'ha actuat comprant uns llibres recents dels millors autors en la matèria.
Moltes vegades es qualifiquen de negatius o pessimistes als científics i ecologistes que parlen dels desastres climàtics productes de la inacció climàtica i de les solucions que tenim al nostre abast.
La veritat és que és tot el contrari ja que per a solucionar els problemes, cal parlar d'ells. Això és optimisme i positivisme perquè demostra una sincera intenció i convicció de poder resoldre els problemes. En canvi, si no es parla dels problemes, que els problemes es neguen o s'oculten, sí que és negativisme i pessimisme perquè no es mostren cap intenció de resoldre els problemes greus que hem de solucionar com a societat.
Responsabilitzar-se i actuar és un procés complicat en la nostra societat de l'entreteniment, de la desinformació, del consumisme i de la immediatesa.
Per a actuar, no és suficient conéixer o saber. És necessari prendre consciència i en això les institucions públiques han de mostrar l'exemple i fomentar la participació ciutadana.
Les obres adquirides per a la sala de lectura ens permetran entendre l'important de passar del paradigma socioeconòmic predominant de l'antropocentrisme (és un sistema d'idees reduccionista on es pensa que tot gira al voltant de l'humà) al paradigma del biocentrisme (la vida en general és important) que s'acosta més a la realitat del nostre món.
Eixos autors també ens permetran entendre que el consumisme no ens fa feliços una vegada les nostres necesitats bàsiques cubertes i que hem de tornar a pensar els valors més importants per a viure una vida plena sense comprometre els ecosistemes i les generacions esdevenidores.
També ajuden a comprendre que la nostra economia globalitzada està basada en la crema de combustibles fòssils i que si volem reduir les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, hem d'organitzar un decreixement de l'economia, garantint les necessitats bàsiques, i prescindint dels desitjos superflus.

1. Aquests llibres aborden nombrosos conceptes de sostenibilitat :
"La recivilización" de Fernando Valladares : Ací s'explica la necessitat de substituir el model de societat de competició i sobrexplotació per un model de col·laboració, empatia i confiança. També aborda el decreixement necessari del nostre model socioeconòmic i la gestió emocional dels canvis.
"Rewilding Ibèria" de Jordi Palau i "Europa : una història natural" de Tim Flannery : explica els conceptes de Rewilding o renaturalització per a ajudar en la lluita contra el canvi climàtic reactivant els pous naturals de captura de carboni.
"El planeta inhóspitos" de David Wallace-Wells descriu el món inhabitable que ens espera si seguim en la negació i la inacció climàtica.
"Encara no és tard", "I ara què faig jo ?","Contra la sostenibilitat" i "Emergència climàtica" d'Andreu Escrivà : tota la informació necessària per a entendre la crisi climàtica i estudiar les solucions.
"Planeta silenciós" de Dave Goulson : la perduda de la biodiversitat i de la fertilitat de la terra resultant de la perduda dels insectes. Hui dia els científics parlen que ja hem perdut aproximadament 75% dels insectes a causa de l'ús massiu d'insecticides.
"El món sense fi" de Jancovici i Blain : un còmic sobre la crisi energètica i les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle associades. També aborda els problemes de les limitacions del cervell humà per a solucionar els problemes greus però no immediats. Coneixent les nostres pròpies limitacions podem estar conscients d'això i prendre unes millors decisions.
"Petrocalipsis" d'Antonio Turiel i "Adeu, Petroli" de Jorge C. Morales de Labra: Ací s'aborda el pic de producció del petroleo i les conseqüències.
"El deliri del creixement" de David Pilling : s'explica com el PIB és un indicador obsolet i com és impossible fisicamente continuar creixent economicamente en un món de recursos finits.
"Economia per a un futur sostenible" de Vicent Cucarella : ací s'aborden els conceptes clau següents :
Publicitat, consumisme i felicitat,
Petjada ecològica i capacitat de càrrega de la Terra,
Esgotament i col·lapse de recursos,
Recursos renovables i no renovables. Període de renovació dels recursos,
Corba de Hubbert,
Paradoxa de Jevons,
Decreixement socialment sostenible,
Equitat entre territoris, solidaritat entre generacions, simplicitat voluntària
"Permacultura pràctica" de Jessi Bloom i Dave Boehnlein : ací s'ensenya com posar en pràctica tècniques de producció sostenible d'aliments i local gràcies a la permacultura, una tecnologia que va amb la natura en comptes de contra.
També s'han adquirit llibres per als més joves que aborden uns temes ambientals :
"Cuidem del nostre planeta" de Katie Daynes :llibre de solapes que exposa de manera clara i molt gràfica els problemes mediambientals als quals s'enfronta actualment el nostre planeta i ens explica què podem fer.
"El llibre dels perques : el plàstic" de Katie Daynes on la informació es presenta de manera molt didàctica i amb el suport d'il·lustracions simpàtiques i molt descriptives.
“Podem ajudar els arbres" de Katie Daynes aborda la importància dels arbres i la seua protecció.
"El llibre dels perques : els residus" de Katie Daynes : Un llibre que introdueix els més xicotets en els processos de tractament de residus i reciclatge, amb l'ajuda de finestretes amb preguntes i respostes, i de divertides il·lustracions.
"Aturem la invasió" de Raul Hurtado : sobre el plástic i les solucions per a reduir el seu ús.
"Per això no mengem animals, un llibre sobre vegans, vegetarians i altres animals" de Ruby Roth : un llibre valuós recomanat per la Doctora Jane Goodall, missatgera de la Pau de les Nacions Unides, per a explicar als nostres fills la necessitat de conéixer i respectar als animals i al planeta en el qual vivim.
"Bebés animals en perill" de Donald Grant : sobre conservació de la biodiversitat
"Animals increïbles" d'Angel Luis Leon Bresca i Martín Bustamante : per a conéixer i valorar com per exemple les aranyes, que són beneficioses per als ecosistemes.
"Planeta Verd" de Leisa Stewart Sharpe : Descobreix històries fascinants sobre les plantes en aquest llibre il·lustrat de no ficció basat en una nova sèrie de la BBC.
Ajuntament de La Barraca d’Aigües Vives
 

 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.