| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 03/06/2024

POBLACIONS » General » Agricultura

LA UNIÓ alerta de la possible presència d'un nou trips virulent en cultius del caqui a La Ribera

Les temperatures hivernals d'enguany, càlides per a l'època, han afavorit, al costat d'una humitat relativa suficient, el desenvolupament i dispersió de ‘Scirtothrips Aurantii’


._000466
La Unió de Llauradora ha detectat un inusual i fort atac d'un trips en cultius cítricoles del sud d'Alacant i que, donada la seua virulència, podria ser el Scirtotrhrips aurantii, que prové d'Àfrica i Iemen i que està present a Espanya des que es va detectar al novembre de 2020 a la província de Huelva. També hi ha sospites d'infestació d'aquest nou trip en el caqui a la comarca de la Ribera.
Les temperatures hivernals d'enguany, càlides per a l'època, han afavorit, al costat d'una humitat relativa suficient, el desenvolupament i dispersió de Scirtothrips aurantii, en zones productores de Sevilla, Huelva i el sud de Portugal. Ara, falta per certificar si ha arribat també a la Comunitat Valenciana.
LA UNIÓ ja ha sol·licitat a la Conselleria d'Agricultura, després de les peticions de diversos dels seus associats que observen els danys en els seus fruits, que realitze les prospeccions oportunes en cítrics i caqui per a verificar si es tracta d'aquest Trips a fi d'iniciar els tràmits oportuns per a declarar la plaga i implementar les mesures contemplades en el Pla de contingència. Els resultats es concretaran al llarg de les pròximes setmanes pel Servei de Sanitat Vegetal que està efectuant una bona faena sobre aquest tema. “La prevenció sobre aquestes malalties és l'acció que sens dubte resulta més econòmica en aquests casos, d'ací ve que reclamem la implicació i la inversió suficient per a realitzar una prospectiva i les necessàries auditories”, assegura LA UNIÓ.
Entre les actuacions que caldria efectuar segons l'organització agrària, en el cas que es confirme la seua presència, seria la d'una autorització excepcional de matèries actives com el Spinetoram 25% [WG]P/V, tal com ja existeix a Andalusia.
El Scirtotrhrips aurantii és una plaga molt polífaga que afecta més de 70 espècies vegetals pertanyents a diferents famílies botàniques. Aquesta espècie de trips és considerada una plaga de gran importància econòmica de cítrics -principalment sobre varietats de taronja-, però pot afectar també les produccions d'alvocat, raïm de taula i caqui on pot ocasionar danys en els fruits, que fan que aquests perden el seu valor comercial, deixant-los només aptes per al seu processament. Per tant, el principal mal en fruit és el provocat per les larves i els adults, a pesar de que els brots en formació també poden ser atacats reiteradament per la plaga. El Ministeri d'Agricultura, davant aquesta detecció, va publicar ja al febrer de 2021 un pla de contingència on s'estableixen les mesures de control i lluita contra aquest trips dins del Programa Nacional per a l'Aplicació de la Normativa Fitosanitària.
LA UNIÓ aprofita per a reclamar al Ministeri d'Agricultura que reforce les nostres fronteres davant el perill de noves entrades de plagues que és cada vegada més gran pel considerable augment de les importacions de cítrics. Els grans especialistes en plagues adverteixen que el comerç global significa plaga global i per eixe motiu LA UNIÓ advoca per incrementar la seguretat en els protocols d'importació i reforçar els llocs d'inspecció fronterers (PIF), així com destinar més recursos als departaments de sanitat vegetal que tenen un paper destacat com a aliats del sector productor.
“La importació de fruita fresca és una potencial via d'entrada. Estem davant un risc molt elevat i més val previndre ara que curar després. La introducció d'altres plagues podria comportar una greu afecció a una citricultura europea orientada al mercat en fresc, per la qual cosa les pèrdues i la desestabilització del sector citrícola europeu serien irreparables”, assenyala Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ. Peris insisteix en la necessitat de reforçar la producció autòctona enfront de les importacions. “Les Administracions han d'apostar per salvaguardar els cítrics d'ací. Dependre de les importacions d'altres països, cada vegada més elevades, és un clar risc per a l'entrada de malalties que podrien ser letals per al futur de la citricultura europea i també impliquen un alt cost mediambiental”. El secretari general de LA UNIÓ indica que “els productors estem patint augments de costos desmesurats per a combatre plagues noves i les ja existents. Ens sentim indefensos al no disposar d'una lluita biològica prou desenvolupada per a fer front, ja que cada vegada tenim menys matèries actives disponibles. Tot això es tradueix en pèrdua de fruita comercial degut que els desaprofitaments són més alts i en conseqüència falta de rendibilitat”.
LA UNIÓ
 

 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.