‘Memòria de la Modernitat’ oferix als veïns de la Ribera les obres d’art recopilades per la Diputació de València
Jorge Rodríguez, president de la Diputació, ha inaugurat esta fantàstica exposició acompanyat de les autoritats locals
El president de la Diputació ha estat acompanyat per l'alcalde d'Alzira, Diego Gómez; la vicealcaldessa i regidora de Patrimoni, Isabel Aguilar; el director del MUMA, Agustí Ferrer; el diputat d'Administració General, Pepe Ruiz; el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, TxemaPelaez; alcaldes de la comarca i els comissaris de la mostra, en la qual la institució ha comptat amb l'ajuda de la Universitat de València. Esta vesprada, a partir de les 19:30 hores, quedara oberta a tos els veïns de la Ribera fins al pròxim 4 de març de 2018.
Les joies del patrimoni artístic de la Diputació de València s'exhibeixen des d'aquest dijous en el Museu Municipal d’Alzira, el MUMA. Un centenar d'obres d'artistes com Sorolla, Pinazo, Benlliure, Carmen Calvo, Miquel Navarro o Equipo Crónica, que deixen constància de la modernitat d'una institució amb dos segles d'història que, entre altres avanços, es va anticipar al que hui serien les beques Erasmus i va concedir a les dones artistes el mateix protagonisme que als homes.
El projecte, conegut com ‘Memòria de la Modernitat’, sorgeix de l'obsessió del president, Jorge Rodríguez, per dignificar la institució i acostar-la a les comarques. Una bona forma de fer-ho era “compartir l'increïble patrimoni artístic que guarda la Diputació en despatxos i magatzems amb les valencianes i els valencians, als quals pertanyen tots aquests tresors”, ha explicat Rodríguez, qui ha inaugurat una exposició que converteix Alzira en la capital cultural de la província fins al pròxim mes de març.
‘Memòria de la Modernitat’ fa parada en la capital de la Ribera Alta després de la seua primera escala a Requena, on va rebre la visita de més de 7.000 persones, tot un èxit d'assistència en una comarca amb 30.000 habitants. El MUMA és des d'aquest dijous la nova casa d'una mostra itinerant amb obres com ‘El xiquet de la bola’ o ‘El Palleter declarant la guerra a Napoleó’, de Sorolla; ‘El rei En Jaume lliura l’espasa al seu fill’, d'Ignacio Pinazo Camerlench; ‘Escola de Paris’, d'Equip Crònica; ‘Escriptura’, de Carmen Calvo; o ‘El Tribunal dels Aigües’, de Bernardo Ferrándiz.
Precisament aquesta última, la impecable representació de la institució de justícia més antiga d'Europa, és una de les principals novetats de ‘Memòria de la Modernitat’ a Alzira, al costat de l'escultura de Pinazo Martínez ‘El servei’, dos dibuixos d'Acadèmia del Natural de Pinazo Camerlench, un de masculí i un altre femení, i un ‘Paisaje’ de Lozano.
Jorge Rodríguez ha inaugurat aquesta exposició artística a Alzira al costat de ‘Coneix la Diputació’, la mostra paral·lela que comparteix itinerància amb ‘Memòria de la Modernitat’ i que dóna a conéixer als ciutadans la història i els serveis que presta la institució. L'alcalde d'Alzira, Diego Gómez, ha sigut l'amfitrió d'un acte que ha comptat amb el director del MUMA, Agustí Ferrer, el diputat d'Administració General, Pepe Ruiz, el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez, així com diputats, alcaldes de la comarca i els comissaris d'ambdues exposicions.
Identitat valenciana i modernitat
Quadres com el del Palleter, el rei En Jaume o el Tribunal de les Aigües reforcen el concepte d'identitat valenciana que dóna títol a un dels eixos temàtics de ‘Memòria de la Modernitat’, comissariat per la professora de la Universitat de València Ester Alba. La Universitat ha sigut l'encarregada, amb la coordinació de Rafa Gil i el seu equip d'especialistes en art, de seleccionar poc més d'un centenar d'obres entre l'abundant i ric patrimoni de la Diputació, responent d'una banda a la idea de recórrer la història de la institució i, per una altra, de posar en valor la modernitat que sempre l'ha caracteritzat.
En opinió de Rafa Gil i el seu equip d'investigadors, “aquest patrimoni de la Diputació ajudarà a reescriure la història de l'art valencià”, la qual cosa evidencia la importància d'aquestes obres que Rodríguez ha decidit traure de despatxos i magatzems i acostar als ciutadans a través d'un recorregut itinerant que es va iniciar a Requena i que després d'Alzira continuarà per Gandia, Ontinyent, Sagunt i Torrent al llarg de la present legislatura.
La icona de l'exposició a Alzira, entre les valuoses obres que exposa el MUMA, és ‘El Tribunal de les Aigües’ de Bernardo Ferrándiz, una peça que no s'exposava des de fa dècades i que ha abandonat temporalment el Palau de la Generalitat per a recórrer les comarques valencianes de mà de la seua propietària, la Diputació. L'obra, més enllà de l'escena costumista, “reivindica la cultura del regadiu a València i els seus pobles, i en aquest cas és un quadre amb el qual es poden sentir molt identificats en la Ribera, tots els pobles travessats pel Xúquer”, ha assenyalat Rodríguez.
El president de la Diputació ha insistit en la idea de “democratitzar l'art i el patrimoni de les institucions públiques”, com un dels passos ineludibles per “acostar aquestes institucions a les valencianes i valencians”. En opinió de Jorge Rodríguez, “no es pot apreciar allò que no es coneix”, i amb la finalitat de donar a conéixer la Diputació als ciutadans es va encetar aquesta iniciativa, dins del marc del programa ‘La Diputació a les Comarques’.
Coneix la Diputació
En paral·lel a ‘Memòria de la Modernitat’, els veïns de la Ribera podran descobrir la història i els serveis que presta la institució provincial en la mostra ‘Coneix la Diputació’, que podrà visitar-se igualment fins a març de 2018 en la Casa Alós d'Alzira, a escassos metres del MUMA.
E6D
-
0ComentarisImprimir Enviar a un amic
-
Notícies similars
-
Els veïns i veïnes de la Ribera es bolquen amb la mostra que conté els tresors artístics de la Diputació, amb ...
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
L'exposició itinerant ‘Memòria de la Modernitat’ s'exposarà en el MUMA des de dijous que ve
Hi ha 0 comentaris / Llegir més
-
Pepe Ruiz, vicepresident de la Diputació de València, visita el MUMA d’Alzira
Hi ha 0 comentaris / Llegir més