| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 30/05/2015

POBLACIONS » General » Política

EUPV exigeix que el Consell pague les infraestructures per a l'aigua de boca de la Ribera

"El Govern del PP projectà que foren els usuaris finals qui durant 40 anys paguen 25,5 milions d'euros dels 60 milions gastats pel propi Consell i la Unió Europea en el Pla d'Abastiment de la Ribera"


._000006
Esquerra Unida (EUPV) de la Ribera Baixa considera un despropòsit la solució aportada pel Consell de la Generalitat Valenciana al greu problema de l'aigua d'ús domèstic que sofreixen els subministraments de tretze poblacions de la Ribera. El Govern autònom del Partit Popular (PP) pretenia que foren els usuaris finals qui durant 40 anys paguen 25,5 milions d'euros dels  60 milions gastats pel propi Consell i la Unió Europea en el Pla d'Abastiment de la Ribera. El preu d'amortització estableix que els usuaris, veïnes i veïns dels tretze municipis, hauran de pagar 0,0833 euros per metre cúbic durant 40 anys, segons va notificar el director general de l'Aigua, José Alberto Comos a l'Ajuntament d'Albalat de la Ribera. Així, l'administració autònoma, aplicant un interès del 4%, recuperarà 51,6 milions d'euros dels 60 milions gastats.
Des de EUPV considerem que s'ha d'aplicar el principi de que «qui contamina, paga». En aquest sentit volem recordar que la Ribera disposava de pous d'abastiment d'aigua de boca, en perfectes condicions, lliures de nitrats, pesticides, herbicides, que ara han aparegut i seguiran apareixent. Aquesta contaminació impedeix que es puga subministrar aquesta aigua. I considerem responsable a la Generalitat i les seues conselleries en no haver regulat adequadament l'ús d'aquestos adobs, herbicides i pesticides.
«Si per omissió per part del Consell, no hi ha regulacions d'ús, perquè hem de pagar unes infraestructures per rebre aigua bona, si la Ribera sempre ha tingut l'aigua bona?», es pregunta Felip Hernandis, coordinador d'EUPV de la Ribera Baixa i regidor a l'Ajuntament d'Albalat de la Ribera. «Quan es realitza una circumval•lació en una població per millorar el trànsit, que va en benefici de tots, són els veïns d'eixa població qui paguen el cost de la infraestructura?», observa.
Altre detall important que encarirà més el preu de l'aigua per a beure d'eixes tretze localitats afectades de la Ribera és que el Consell, de manera vetlada, pretén els ajuntaments mesclem l'aigua contaminada per nitrats (Albalat de la Ribera 70 ml/l per exemple i com Albalat la majoria de pobles) amb l'aigua de la potabilitzadora fins a baixar la contaminació per sota del 50 ml/l que exigeix la normativa internacional per a gent major i lactants, la de l'estat espanyol RD 140/2003 i la de la pròpia Generalitat en el Decret 58/2006.
Això serà degut a la falta de previsió d'aigua superficial del riu Xúquer en el nou Pla de Conca. A més d'afrontar el cost de potabilització i distribució, també s'haurà de pagar als regants a raó de  0,07 euros per metre cúbic. La Generalitat preveu 7,5 hectòmetres/any fins al 2020, quan tots els afectats, i també el Consell de Salut del departament de la Ribera, estimen les necessitats en 22 hectòmetres/any.
Així, els municipis hauran de seguir mantenint les infraestructures pròpies d'extracció i cloració, a més d'haver d'instal•lar filtres de carbó per evitar els herbicides ja que hauran de seguir subministrant aigua dels seus pou. En aquest sentit clar anotar que la Diputació ha promès a alguns municipis el finançament, que no el manteniment, dels filtres.
Òscar Navarro, alcalde d'EUPV de Polinyà de Xúquer, ha presentat un recurs davant el Tribunal Suprem, que ha estat avalat i pagat per nou dels tretze ajuntaments afectats. Aquestos són Albalat de la Ribera, Benicull de Xúquer, Corbera, Sueca, Riola, Fortaleny, Polinyà del Xúquer, set municipis on no governa el mateix partit que està a la Generalitat, a més dels de Cullera i Favara, tots dos en mans del PP.
Tot això són incògnites mai aclarides pel vicepresident cessant del Consell, José Císcar, a les preguntes parlamentàries presentades del diputat per EUPV a les Corts Valencianes, Lluís Torró. Per últim, cal destacar el balafiament inicial (s'ha parlat de 6 milions d'euros) en els pous de la Garrofera, que no han servit per al Pla d'Abastiment de la Ribera. Eixa despesa forma part dels 60 milions gastats, dels quals, 25,5 pretén el Consell que paguen les veïnes i veïns de les tretze poblacions afectades.
EUPV
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.