| Edición diaria núm: | Año: 9 | Noticias: | Fotografías: | Comentarios de usuarios:

Miércoles, 10 de abril de 2013

POBLACIONES » General » El PSPV de la Ribera demana la retirada del 'Avantprojecte de Reforma de la Administracio Local'
» Política

El PSPV de la Ribera demana la retirada del 'Avantprojecte de Reforma de la Administracio Local'

L’autonomia local està garantida per la nostra Constitució i per la Carta Europea


Des de fa un any el Govern ha vingut anunciant la seua intenció de modificar les bases jurídiques que regulen el funcionament de les entitats locals
Alcaldes i regidors, de tots els partits polítics, hem reivindicat, des de fa anys, de manera unànime, la necessitat d’actualitzar les lleis que regulen les competències i el finançament de les entitats locals.
Ara, quan la societat ens demanda l’acord i el consens al voltant de qualsevol canvi del nostre model d'Estat, el Consell de Ministres ha iniciat la tramitació d’un Avantprojecte de reforma local que posa en dubte els fonaments del municipalisme i amb ell, la base mateixa d’un model que ha garantit la cohesió social del nostre país durant els últims 30 anys.
Tots som conscients de la necessitat d’aplicar el rigor, l’austeritat, l’eficiència i la transparència en l’Administració dels recursos, però en cap cas, estos arguments es poden utilitzar com a coartada per suprimir-los o encarir els serveis públics. En lloc d’assegurar els serveis mínims que han de prestar els ajuntaments es fa que perillen seriosament.
Amb esta reforma milers d’alcaldes i regidors, que han estat elegits pels ciutadans a les urnes per governar en els seus pobles i ciutats, ja no seran els responsables a l’hora de prendre les decisions i gestionar els serveis que haurien de donar des dels seus ajuntaments.
Els ajuntaments van ser institucions clau durant la transició democràtica, governar des de la proximitat, ha estat el senyal d’identitat que ha facilitat la profunda transformació i modernització d'Espanya durant les últimes dècades. La proposta del Govern d’intervindre i buidar de competències a una gran majoria de les entitats locals, posa en perill i fa més fràgil la nostra democràcia.
Quan el Govern redacta esta proposta ho fa des d’un profund desconeixement del paper real que exerceix l’estructura municipal en la vertebració de l'Estat. Sembla ignorar que els serveis públics, no es poden valorar exclusivament per criteris econòmics sinó també s’han d’avaluar, amb caràcter prioritari, pel benefici social que comporten als seus usuaris, els ciutadans.
La garantia de la cohesió social i territorial ha estat la base del nostre model d'Estat constitucional, el govern local als xicotets municipis (el 86,13%, és a dir 6.796 ajuntaments tenen menys de 5.000 habitants) ha resultat una eficaç forma de facilitar l’exercici dels drets dels nostres veïns, l’accés en condicions d’igualtat a prestacions i serveis, no important el lloc on visquen, combatent amb això la despoblació i el desarrelament en el medi rural i promovent un desenvolupament rural sostenible.
Des del municipalisme hem vingut reclamant una reforma de les lleis i del finançament local que permetera a les entitats locals exercir les seues responsabilitats amb competències ben definides i finançament suficient. Doncs bé, lluny d’atendre les demandes històriques d'Alcaldes i Alcaldesses i de federacions de municipis, la proposta de reforma suposa deslocalitzar i allunyar dels seus destinataris, els veïns, les competències pròpies dels ajuntaments i preveuen el traspàs de competències i recursos financers, és a dir de recursos econòmics a les comunitats autònomes i en els casos de les competències anomenades competències "impròpies" lluny d’assegurar la prestació dels serveis, seran suprimides en no ser prestades per cap altra administració. D’altra banda aquells serveis que passen a la Diputació Provincial podran ser privatitzats amb el consegüent augment de taxes i preus, que pagaran els ciutadans.
Una altra de les conseqüències més alarmants de l'aplicació d'esta Llei Local és que a través del desmantellament del sector públic local posaran en perill més de 250.000 llocs de treball públics.
Com a conclusió, l’autonomia local està garantida per la nostra Constitució i per la Carta Europea com un dels principis que fonamenten la democràcia, la cohesió i la vertebració social i territorial d’un Estat descentralitzat. Entre tots hem intentat dissenyar un model local capaç de donar més i millors serveis als ciutadans, hem conformat Governs Locals que són exemples de participació, d’integració i convivència.
El compromís amb els nostres veïns i la nostra responsabilitat com a governants en Ajuntaments, Diputacions, Consells i Cabildos ens exigeix un pronunciament clar en defensa dels Governs Locals.
Per tot això, el Grup Municipal Socialista, eleva al Ple l’adopció dels següents

ACORDS
1r Reafirmar l’autonomia local i la transcendència del paper dels ajuntaments en la igualtat d’oportunitats, la democràcia i la cohesió social; elements que han permès vertebrar el territori i prestar serveis essencials i bàsics, descentralitzats i de proximitat per a la ciutadania.
2n Transmetre als ajuntaments i als seus habitants, especialment dels municipis més xicotets el nostre suport i reconeixement per la tasca que realitzen per mantenir viu el territori per a tota la societat.
3r Sol•licitar la retirada per part del govern de l'Avantprojecte de Llei per a la racionalització i sostenibilitat de l’administració local.
4t Obrir un procés de negociació amb tots els grups parlamentaris i amb la FEMP que permeta abordar la reforma de les lleis que regulen el món local garantint l’autonomia local i els drets socials dels ciutadans.
Donar trasllat d’estos acords al Govern d'Espanya, al Govern de la Generalitat als grups polítics del Congrés i de les Corts, i a la Junta de Govern de la FEMP.
PSOE-PSPV la Ribera
 
El Seis Doble no corrige los escritos que recibe. La reproducción de este texto es literal; fiel a las palabras, redacción, ortografía y sentido del autor/es.
  • 0Comentario
    Imprimir Enviar a un amigo
  • Compartir

Noticias similares

AÑADIR UN COMENTARIO

* Escribe en cifra el resultado de la suma en el campo.

* Es obligatorio cumplimentar esta casilla con un nick o nombre real. No utilizar la palabra "Anónimo" o similares.

* La dirección no aparecerá públicamente pero debe ser válida. En caso contrario no se editará el comentario. Se comprobará la autenticidad del e-mail, aunque no se hará pública, siguiendo nuestra política de privacidad.

* El comentario puede tardar en aparecer porque tiene que ser moderado por el administrador. * Nos reservamos el derecho de no publicar o eliminar los comentarios que consideremos de mal gusto,    ilícitos o contrarios a la buena fe; así como los que contengan contenidos de carácter racista, xenófobo, de    apología al terrorismo o que atenten contra los derechos humanos. * EL SEIS DOBLE no tiene por qué compartir la opinión del usuario, ni se hace responsable de las opiniones    vertidas. * Se recomienda no abusar de las mayúsculas ni de abreviaturas. * Los comentarios tienen que guardar relación con el tema del que trata la noticia. * No se admiten comentarios de carácter publicitario.