| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 05/11/2022

POBLACIONS » Alzira » Salut i Sanitat

El Departament de Salut de la Ribera posa en marxa un programa d'autocura per a cuidadors de persones dependents

Sota la denominació ‘Xarxa CuidAC’, este programa persegueix millorar la salut física i el benestar emocional de les persones cuidadores

._000864

 El Departament de Salut de la Ribera ha posat en marxa un programa de promoció d'autocures per a cuidadors de persones dependents, sota la denominació ‘Xarxa CuidAC’ (Cuida i Autocuida), en el qual col·laboren professionals sanitaris, ajuntaments i associacions ciutadanes de la comarca.
Hui, 5 de novembre, se celebra el Dia de les Persones Cuidadores, amb la finalitat de conscienciar a la societat sobre el paper que exerceixen els cuidadors informals, que s'ocupen de la cura de persones malaltes, discapacitades o ancianes que no poden valdre's per si mateixes en les seues tasques quotidianes.
L'objectiu d'este programa, que es durà a terme progressivament en 10 de les 11 zones bàsiques del Departament de Salut, és el de, d'una banda, promocionar l'autocura de les persones cuidadores no professionals i, per una altra, promoure l'adquisició d'habilitats per a cuidar de la persona dependent. Segons dades de la Direcció d'Atenció Primària del Departament de Salut de la Ribera, es calcula que a la comarca, 628 persones majors de 65 anys tindrien necessitats sanitàries elevades i estarien a càrrec d'un cuidador informal.
Tal com ha destacat el subdirector mèdic d'Atenció Primària del Departament de Salut, Dr. Joan Paredes, “volem que este programa servisca per a millorar la salut física i el benestar emocional de les persones cuidadores dels municipis adherits”.
En este sentit, el Dr. Paredes ha recordat que “majoritàriament es tracta de dones, familiars de la persona dependent, que cada vegada dediquen major temps a la labor de cura, la qual cosa genera en algunes d'elles una síndrome coneguda com la del ‘cuidador cremat’, que es manifesta en sentiments de culpa, tristesa i tensió ambiental i sentiments de soledat, en apartar-se de la realització d'activitats lúdiques i acabar aïllant-se socialment per dedicar-se plenament a les tasques de cura”.
D'esta manera, el programa ‘Xarxa CuidAC’ contempla la realització d'un curs anual, constituït per 6 tallers participatius, després del qual, se celebraran trobades d'actualització mensuals que, d'igual forma a com funcionen els grups d'ajuda mútua, serviran com a intercanvi d'experiències entre les persones cuidadores, millorant, així, les seues habilitats per a la resolució de problemes.
“Es tracta de constituir una xarxa de persones cuidadores que es donen suport mútuament i que troben espais per a compartir experiències de cures i espais que els generen benestar emocional, com per exemple, eixir a caminar juntes, enllaçant este programa amb altres existents ja en el Departament de Salut, com ‘La Ribera Camina’, contribuint, també així, a evitar el seu aïllament social”, ha conclòs el Dr. Paredes.
El programa ‘Xarxa CuidAC’ s'emmarca en l'Estratègia de Promoció de la Salut i Prevenció del Sistema Nacional de Salut i en l'IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana.
Departament de Salut de la Ribera

 
 

 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.