| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 21/08/2023

POBLACIONS » Guadassuar » Festes

Del 21 al 26 d’agost, Guadassuar celebrarà la tradicional Setmana de Danses

La festivitat de les Danses està declarada Bé d’Interés Cultural des de 2018 i té lloc tradicionalment l’última setmana completa d’agost

._000086
Com cada any, els carrers de Guadassuar s’ompliran de colors, llum i música per celebrar la tradicional Setmana de Danses. Després d’uns anys de restriccions i dificultats causades per la pandèmia, les Danses recuperen tot el seu esplendor gràcies al treball dels Festers de Sant Roc i les Festeres de l’Assumpció, amb el recolzament i la participació de tots els carabassots i carabassotes.
Les Danses de Guadassuar són una de les senyes d’identitat de la vila. La seua consideració com a Festa d’Interès Turístic des de l’any 1985 demanava unes mesures de protecció patrimonial per tal d’assegurar l’adequada conservació i apreciació d’aquest bé. És per això que des de l’Associació Amics de les Danses i l’Ajuntament de Guadassuar es va iniciar l’expedient per a la declaració de la festa de les Danses de Guadassuar com a Bé d’Interés Cultural. En l’any 2018 s’aconsegueix el reconeixement. (DECRET 121/2018, de 3 d’agost, del Consell )
Per a la Regidora de Festes de la nova corporació municipal María Martínez, “aquestes celebracions són una oportunitat única per reunir-nos i gaudir de la companyia d’amics, amigues i familiars: germanor i complicitat”. “Les nostres places i carrers s’omplin de color i vida amb la participació de tots i totes. Els vestits, treballats amb estima i dedicació, engalanen els balladors i balladores que, amb passió i devoció, ballen al compàs de la música que ens compli el cor de joia i emoció”, explica l’alcalde Vicent Estruch.
Però les Danses no són les úniques festes a Guadassuar durant el mes d’agost. Els dies 5, 6 i 7 van tindre lloc les festes del Santíssim Crist de la Penya i de la Mare de Déu de la Misericòrdia, amb el tradicional concert de la Banda simfònica de la Societat Unió Musical Santa Cecilia de Guadassuar, l’espectacle musical The Time el diumenge i l'actuació de l’orquestra Tokyo Band. A més, els dies 15 i 16 d’agost celebraren la festivitat de la Mare de Déu de l’Assumpció i de Sant Roc, que culminà amb el concert de Sant Roc.
Ajuntament de Guadassuar

Història de les Danses de Guadassuar
Poc se sap de l'origen ancestral de les Danses de Guadassuar. El que se sap és que la seua celebració es remunta molts segles endarrere. Al ser una manifestació purament popular, mai no han estat lligades a cap autoritat civil o religiosa, per la qual cosa no apareixen registrades a cap arxiu.
De la seua época contemporània, el cronista local Agustí Roig parla que només es produïren dos interrupcions: al 1865, pel còlera, i durant la guerra civil espanyola, reprenent-se la seua celebració al 1939.
La tradició parla què, en els seus orígens, la celebració de les Danses estaria lligada al ritme de l'activitat agrària de la població, celebrant-se a l'interval que va entre collites o sembres. En este sentit, la tradició diu que la Setmana de Danses es celebra l'última setmana sencera d'agost (de dilluns a dissabte), desenvolupant-se cada dia en un carrer diferent.
Actualment, la celebració de les Danses està molt lligada a les festes religioses de Sant Roc i la Mare de Déu de l'Assumpció, pel fet que son els festers i festeres corresponents els que organitzen la Setmana de Danses, i la seua celebració s'emmarca dins de la huitava de la festa.
Pel que fa als carrers on es celebren les Danses, els veïns engalanen amb paperets i llums tot el recorregut de la dansà, la qual comença al voltant de les 11 de la nit. Els participants (balladors i balladores) van ballant d'un extrem a l'altre del carrer (en un anar i tornar), amb un descans a la finalització de la primera part.
Els balladors/es, van vestis amb una idumentària diferent, confeccionada pels propis participants.
Al llarg del temps, s'han anat recollint les tradicions al voltant de la dansà. El passacarrer, l'eixida, el cap de dansa o les diverses regles a seguir en el ball, la música, etc... són el conjunt d'ingredients que conformen el ritual de les Danses quant allò que es podria anomenar "tradició".
Amics de les Danses



 

._000853 
._000634
 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.