| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 15/07/2022

POBLACIONS » Càrcer » Col·lectius » Premis i homenatges » Social

Càrcer acollirà hui el 16é sopar i festa de Xúquer Viu

En l’acte tindrà lloc el lliurament de la XVIIª edició dels Guardons de Xúquer Viu “Aigua Clara” i “Tarquim Pudent”


._000410
PREMI AIGUA CLARA 2021
Enguany el premi Aigua Clara serà per a Francesc La-Roca, màxim referent en temes d’aigua i sostenibilitat al País Valencià. Professor de la Facultat d’Economia de la Universitat de València i Doctor en Ciències Econòmiques. Està especialitzat en Economia ecològica, Política ambiental, Economia de l’aigua i Política Hidrològica. Des de principis dels anys 90, la seua activitat investigadora s'ha centrat en diversos aspectes econòmics i socials de la crisi ecològica, participant en projectes, principalment europeus, multidisciplinars relacionats amb l'ordenació del territori, la prevenció de la contaminació química i diversos aspectes socials, econòmics i polítics de l'aigua i els ecosistemes relacionats.  
Actualment és Coordinador de l’Observatori de la Directiva Marc de l’Aigua de la Fundació, una institució de màxim prestigi que promou un canvi en la política de gestió d’aigües i que treballa per recuperar els ecosistemes aquàtics. Forma part del Consell de l'Aigua de la Demarcació Hidrogràfica del Xúquer en representació dels “interessos ambientals”, és a dir de totes les organitzacions que com Xúquer Viu defensen la recuperació dels nostres rius i masses d’aigua.  

CANDIDATS PREMI TARQUIM PUDENT 2021
Aquest premi es decideix per votació popular dels assistents al sopar de Xúquer Viu. Aquest any els nominats per aquest premi són els següents:

1- Juan Valero de Palma, secretari i portaveu de la Sèquia Reial del Xúquer. 
Per haver proposat, defensat i justificat el transvasament fallit del Xúquer cap Almeria. Aquest transvasament d’aigües del Xúquer enviaria 10 hm3 anuals durant 5 anys. El que deixaria un guany de 15 milions en els 5 anys. L’aigua es pensava transvasar des d’Alarcón per la qual cosa aquesta aigua deixaria de circular aigües avall del Xúquer.   
Al mes de març va fer unes declaracions, en contra dels cabals ecològics, en les que entre altres coses deia:
- El Gobierno derrocha agua en busca de las ovaciones ecologistes.
- No hay agua embalsada porque se ha desembalsado para los caudales ecológicos.
- Los caudales ecológicos han hecho perder en España un 16% de la disponibilidad de agua.
- En cada fase del nuevo Plan Hidrológico aumentan los caudales ecológicos.
- España el país más seco del continente, es el que más medallas se pone por los caudales ecológicos.

2- El futur Pla Hidrològic del Xúquer, elaborat per la Confederació Hidrogràfica del Xúquer.
Els escassos aspectes positius aconseguits respecte a l’anterior pla són clarament insuficients, en un context de canvi climàtic que afectarà notablement als recursos hídrics, i no va a servir per frenar el deteriorament de les nostres masses d’aigua. Destaquem com a punts negatius:
- El Pla Hidrològic no resol sinó que agreuja la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental, que és la principal responsable del declivi del Xúquer en les últimes dècades.
- Els cabals ecològics per al Xúquer i altres rius són insuficients. Especialment preocupant és la situació del cabal ambiental en els trams d’Antella, Sueca, Cullera i la desembocadura.
- No es garanteixen els cabals ambientals per a l’Albufera. L’assignació de cabals per al Parc Natural de l’Albufera és insuficient i estan, en la seua majoria, condicionats a la modernització de regadius.

3- La Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica.
- Per no haver sigut capaç de posar en marxa l’Observatori Ciutadà de l’Aigua. Observatori que es va crear i començà a funcionar en la passada legislatura, quedant paralitzat durant aquesta.   
- Per ser la responsable, per tindre les competències de les aigües de transició, d’haver fixat en l’estuari del Xúquer, els últims 4 km de riu, un cabal ambiental ridícul, de tan sols 0’5 m3/segon, un 1% del cabal del riu en règim natural, quan la pròpia confederació proposava tres vegades més. 
- Per preocupar-se molt pels transvasaments del Tajo al Segura, o del Xúquer al Vinalopó, ignorant repetidament al riu Xúquer, el principal riu dels valencians i valencianes, i els seus problemes de sobreexplotació. 
Xúquer Viu



._000690

._000700

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.