| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 23/05/2024

GASTRONOMIA, OCI I MÉS... » Gastronomia, oci i més a la Ribera » Events gastronòmics » Gastronomia

Carcaixent celebrarà, dins la Fira Modernista, el seu primer 'Concurs d'Amparín'

La Falla Plaça Major recupera esta tapa carcaixentina en un concurs, el pròxim diumenge 2 de juny, al Parc del Bicentinari de la Taronja

._000900 
La Amparin és una recepta de cuina creada a la ciutat de Carcaixent. La base principal d’aquesta recepta és la sépia, junt a altres ingredients com son la ceba, la tomaca i l’oli d’oliva. La sèpia és sol cuinar en una paella ampla i amb ases i és deixa reduir fins que agafa tota la essència dels seus ingredients, fins que es queda com un suquet. La popularitat d’aquest plat en l’actualitat és cada vegada menor, reproduint-se ja poc als locals de restauració de la localitat on va nàixer. Sol servir-se com a tapa i no com ha plat principal, sovint acompanyada d’ensaladilla de ceba i tonyina. A la recepta original del Bar Carlos apareixen com a ingredients els següents: sèpia fresca, ceba, oli d’oliva, sal, pebre roig, fulla de llorer.
El perquè aquest plat de sèpia té nom de dona, en concret una dona en particular, Amparo Rodríguez Quilis, coneguda com a La Rubia, és degut a que el creador d’aquesta recepta va voler posar-li el nom de una de les seues filles. 

HISTÒRIA
En Carcaixent, als anys trenta del segle passat, és va obrir un bar al carrer Creu nº 6, molt a prop de la Plaça Major del poble. Aquesta cerveseria s'anomenava «Casa Carlos», encara que fou popularment coneguda com a «Bar Carlos».
Aquest bar estigué en funcionament fins els anys seixanta. El propietari, Carlos Rodríguez, i la seua família treballaven també al bar, entre ells la seua dona Magdalena.
Als anys quaranta al Bar Carlos, es comença a cuinar la Amparin, segons relaten les persones coneixedores del seu naixement, aquesta reducció del suquet de sèpia, fou deguda en un descuit en tindre al foc l’elaboració, més temps del que era costum de cocció, donant-se un resultat molt més concentrat i gustos. Al Tio Carlos li va agradar molt i des d’aquell moment la recepta es faria d’eixa forma. Una de les persones que ha cuinat molt la Amparin, tant dins com fora del Bar Carlos, ha segut la Iaia Milieta. La Amparin és va convertir en una de les tapes més populars, tant als bars de Carcaixent com a les cases particulars.
Actualment la Amparin ha perdut la seua popularitat i es cuina en pocs llocs. Al llarg dels anys ha anat patint variacions, amb l’aparició de nous ingredients com els pinyonets i alguna verdura. També ha estat actualitzada i reconstruïda en un dels nous restaurants de la localitat.




 

.-000049VID
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.