Un 8 de març des de les emocions i la "sororitat"

Martes, 8 de marzo de 2016 | e6d.es
• Article d'opinió | Mariai Talens, coordinadora Dones amb Compromís Ribera Alta

._000407
La celebració del 8 de març és una data de reivindicació dels drets de les dones i de la necessitat de la seua participació en la vida política, econòmica i social. Enguany, des de Dones amb Compromís, vull fer una crida a la sororitat i reivindicar-la comespai fructíferper ales relacions dins i fora dels espais polítics que compartim.
Sororitat, terme defensat per MarcelaLagarde com a punt de partida i trobada del feminisme contemporani, i què m’agrada incorporar als nostres àmbits de participació, és unconcepte que dóna pas al replantejament de la erròniarivalitat entre dones que la societat repetidament intenta atorgar-nos.
Al llarg de la història, a les dones ens ha costat Déu i ajuda –i encara ens costa- arribar a llocs destacat a quasi tots els àmbits: tant culturals, polítics, socials, com fins i tot dins de la pròpia família. La participació de la dona en llocs jeràrquics augmenta molt lentament, amb molt d’esforç i necessita d’unamajor dedicació i rendibilitat que els homes.A més a més, encara patimimportants desigualtats tant salarials com d’accés a llocsdiguem-ne més alts dins la jerarquia establerta.
Les dones destaquem per la perseverança, la lluita i l’esforç per aconseguir els nostres propòsits. Uns propòsits que moltes vegades no podríem assolirde no ser per les aliances i la unió entre dones.
Seguint aquestes reflexions podem dir que cerquem arribar a una autonomia legítima, un empoderament que solament podrem establir amb un pacte entre dones: la sororitat.
LaSororitatreferida com agermanament, confiança, fidelitat i suport entre dones per a construir un món diferent; tot recordant-nos que totes som diverses i diferents, i reivindicant així la nostra fortalesa i poder per canviar la nostra realitat mitjançant el reconeixement d’una causa comuna. Aquest és el pacte que ambicionem.
Segons M. Lagarde la sororitat és una política de democràcia feminista i una política social. Per a que açò es puga donar, cal aprofundir primeren les diverses perspectives feministes amb la intenció d’oferir-nos ferramentes, recursos, capacitats i habilitats per transformar les relacions que puguen ser d’enemistat entre dones, per eradicar l’opressió i construir noves formes de relació.
En la societat actual s’ha modificat el paper de les dones. D’una banda, encara és fonamental el nostre paper com a pilar de la família; però d’altra, la recerca de millors condicions de vida ha fetque la nostra participació sigamés activa i decisiva en tots els àmbits. Açò ha estat possible gràcies a la nostra adaptació, la de les dones, a l’entorn, deixant ben palesa la capacitat per ocupar llocs claus dins la societat.
Des de Dones amb Compromís fem xarxa incorporant aquestos principis de sororitat. Som exemple de treball, de cooperaciói de perseverança en la recerca d’uns objectius convergents que de vegades ens ha dut més enllà dels marcs de partit polític. Tant és així, què havem participat de manera molt activa en activitats sòriques com “El Tren de la Libertad”, “la marxa a Madrid del 7N” o la participació en els encontres comarcals del grup “Sòriques”.
És més, m’atreviria a dir que en el side Compromís, som el col•lectiu que millor ha sabut entendre i comunicar l’esperit Compromís, més enllà de les formacions de les que cadascuna de nosaltres venim/militem, precisament per creure i saber necessari l’agermanament, confiança, fidelitat i suport del que parlava abans.
Per un 8 de març sòric, per un camí d’agermanament entre iguals,  per un #CompromísFeminista
Mariai Talens
Dones amb Compromís Ribera Alta

._000246

._000296