És eficaç anar a estudiar a l'estranger?

Sábado, 21 de octubre de 2023 | e6d.es
• Ángeles Vidal Esparza, directora de A+Idiomes, ens parla de l'experiència de la immersió lingüística
._000634
Últimament, molta gent viatja i viu noves experiències lingüístiques individuals o en grup. En aquests casos és important estar molt ben organitzats.

Hui hem convidat a Ángeles Vidal Esparza, directora de A+Idiomes, acadèmia d'idiomes i centre preparador dels exàmens de *cambridge, establida a Alzira des de fa més d'11 anys, perquè ens explique en què consisteixen aquest tipus de viatges, com funcionen, si són eficaços i a partir de quina edat.

Ángeles, Com vas començar a realitzar aquest tipus de viatges?
Fa més de 10 anys em vaig adonar que molts dels meus alumnes en l'acadèmia tenien interés a aprendre, no sols l'idioma, sinó també els costums i la forma de vida dels països anglosaxons. A partir d'ací vaig decidir organitzar experiències d'immersió lingüística per a ells, acompanyant-los com a monitora per a assegurar-me que l'experiència es desenvolupara el més còmodament possible, ja que això em permetia resoldre ràpida i eficaçment qualsevol problema que poguera sorgir una vegada allí. Per descomptat, els grups als quals acompanye són aquells compostos per menors, en la seua majoria adolescents, ja que els adults no em necessiten.

Què és el que més et crida l'atenció d'aquestes experiències?
Encara hui dia, la qual cosa més em sorprén és l'evolució dels alumnes. No em referisc a nivell lingüístic, encara que també és bastant impressionant per al curt període de temps que dura l'experiència, sinó a nivell personal.
En estar separats de les seues famílies, els joves adquireixen un nivell d'autonomia que els ajuda a desembolicar-se per si mateixos, aprenent la responsabilitat que comporta estar en un país estranger, amb una cultura diferent i lluny de l'escut protector que són els pares. Encara que jo sempre soc ací en cas que siga necessari una figura materna (que sol ser, en realitat, el meu paper principal durant el viatge), aprenen a ser independents. Què m'ho diguen a mi! Els meus dos fills, després d'haver viscut diverses experiències d'aquest tipus, s'han anat a estudiar cadascun a una punta d'Europa I ni tan sols s'ho han pensat dues vegades!

A nivell lingüístic, per què convé anar-se tan lluny, si hui dia pots realitzar un curs intensiu prop de casa, per exemple, en la teua acadèmia?
És cert, en l'acadèmia també organitzem cursos intensius d'anglés i francés aquest estiu. Bé, a més dels motius que he nomenat anteriorment, aquestes experiències permeten millorar el teu anglés d'una manera única, ja que passes d'aprendre l'idioma a viure'l. En A+Idiomes sempre hem intentat ensenyar idiomes de manera que l'alumne no senta que és una assignatura més. Encara que tinguem llibres d'exercicis i exàmens, sempre hem intentat transmetre l'essència de la cultura que estudien, que és el que modela la llengua i l'ús que es fa d'ella. Malgrat els nostres esforços, explicar una cultura no és el mateix que viure-la. Per molt que li expliques a un estranger les Falles, mai podran entendre-les completament si no les viuen. Per aquesta raó sempre recomanem viure aquesta experiència, ja que et permet comprendre els detalls i matisos de la llengua que suposen la diferència entre 'parlar' en anglés i 'comunicar-se' en anglés o francés.

Quant hauria de durar una estada a l'estranger per a adquirir aquestes habilitats?
Jo personalment recomane sempre una immersió d'entre 2 i 3 setmanes com a mínim.
La primera setmana sempre és la més dura. Els alumnes es troben de manera sobtada en un ambient radicalment diferent del seu i poden veure's intimidats, per la qual cosa els costa una mica començar; encara que a la fi de setmana ja comencen a soltar-se i a entaular ells mateixos converses en anglés. Durant la segona setmana és quan realment "agafen corredissa" i comencen a sentir-se còmodes utilitzant l'anglés en qualsevol situació diària. La tercera setmana és la que els permet afermar aquesta desimboltura amb l'idioma.
Perquè aquesta experiència siga realment eficaç, l'alumne ha de tindre interés a aprofitar-la al màxim. Nosaltres podem organitzar cursos d'anglés, excursions, activitats i altres en un ambient internacional, però si l'alumne no està motivat i prefereix mantindre's aïllat (o ajuntar-se només amb algun altre espanyol que puga haver-hi) i no participar, difícilment aconseguirà aquesta progressió.


Què ens ofereixes enguany?
Enguany, viatge amb l'empresa que ha guanyat els STAR AWARDS d'Europa que són com els “Oscars” de les empreses especialistes en aquesta mena de viatges, *LanguageKingdom, per la qual cosa la qualitat està garantida. A més, tenim una àmplia varietat d'idiomes i destins disponibles, tant a Europa com a Amèrica o, fins i tot, Àsia i Austràlia. Jo vaig de monitora a un destí en el sud d'Anglaterra, *Swanage, prop de *Bournemouth, on els alumnes poden estar tant allotjats en residència com en família, atenent un curs de 15 hores setmanals o un de 30 hores setmanals i, fins i tot, podent triar practicar uns certs esports com a equitació, golf, natació, atletisme, tennis, o futbol, a més de les activitats programades per a desenvolupar les seues habilitats comunicatives en anglés. També oferisc cursos a mesura per a adults, atenent les seues necessitats i al temps del qual disposen.
Addicionalment, organitzem experiències per a universitaris que volen guanyar diners treballant allí mentre practiquen l'idioma i, fins i tot, "vacances familiars" amb immersió lingüística per a totes les edats i nivells.


Si algú està interessat, els convide que es posen en contacte
en el 645.489.797 o per email en [email protected]Experiència d'immersió lingüística en un curs organitzat per A+Idiomes
Entrevista retrospectiva
Álvaro: "Va ser una de les experiències més boniques de la meua vida"