Les gelades dels últims dies sumen 50 milions d'euros a les pèrdues per les pluges

Viernes, 8 de abril de 2022 | e6d.es
• I que se sumen als 11 que van ocasionar ja les pluges persistents

._000759
El nou episodi de gelades dels últims dies ha originat ja en el camp valencià unes pèrdues estimades en més de 50 milions d'euros, segons el primer balanç elaborat per LA UNIÓ de Llauradors, i que se sumen als 11 que van ocasionar ja les pluges persistents.
La baixada de temperatures patida des de divendres passat a causa d'una massa d'aire àrtic provinent del nord d'Europa ha provocat gelades de forma generalitzada. Així, les gelades s'han produït en quasi tot el nostre territori entre els dies 1 al 4 d'abril, fonamentalment a les comarques d'interior de les tres províncies, com són Utiel-Requena, Rincón de Ademuz, Valle de Ayora i La Serrania a València; l'Alcalatén, Alt Maestrat i Alt Millars en la de Castelló i El Comtat i l'Alcoià en la d'Alacant. No obstant això, també han deixat notar els seus efectes en comarques més pròximes a la mar com la Vall d'Albaida, Camp de Túria, Ribera Alta o l'Horta a la província de València o l'Alacantí i la Marina Alta en la d'Alacant.
En el balanç de LA UNIÓ es considera que existeixen afectades per les gelades una xifra superior a les 35.000 hectàrees. La província de València amb el 64% de la superfície és la més afectada, seguida de la de Castelló amb el 27% i Alacant amb l'11%. Per comarques, la més afectada és Utiel-Requena amb el 17%, seguida de la Serrania i la Plana Alta amb el 10% i el 9%, respectivament
El major nombre d'hectàrees afectades, el 80%, són d'ametlers, un 10% de caqui, 9% de fruita d'estiu i cirera i el 2% d'hortalisses (creïlla, ceba i carxofa). No obstant això, les pèrdues principals es donaran en caqui amb el 50%, que podrien fins i tot ser superiors si es confirmen les perspectives més negatives al llarg dels últims dies. El 37% dels danys, en tractar-se del cultiu amb major extensió, correspon als ametlers. La fruita d'estiu, que ja venia molt tocada de les pluges de les últimes setmanes, representa el 7% dels danys i les hortalisses, a l'ésser la zona menys extensa, representen el 5%.
LA UNIÓ reclama una sèrie d'ajudes per a les persones afectades per aquest episodi d'adversitats climàtiques, primer pluges persistents i ara gelades, com la concessió d'ajudes directes, el repartiment gratuït de producte fungicida cicatritzant, la condonació de l'IBI de les parcel·les cultivades i construccions presents en elles, la bonificació de les quotes de la Seguretat Social durant un any, l'establiment de préstecs amb interés subvencionat i també una sèrie d'actuacions i ajudes per a les cooperatives comercialitzadores afectades.
Els danys del sinistre de gelada estan coberts per l'actual sistema d'assegurances agràries i LA UNIÓ sol·licitarà a Agroseguro l'agilització urgent del peritatge de les parcel·les sinistrades i que s'ajusten a la realitat dels danys del cultiu. No obstant això, tant l'assegurança de l'ametler com el d'hortalisses tenen una baixa implantació entre els productors i per això des de LA UNIÓ es proposa que aquestes línies tinguen unes prestacions més adaptades a la realitat sectorial i unes primes assumibles en funció del preu rebut per aqueixes produccions. 
LA UNIÓ 


 

._000006VD