Lepisma saccharina, o els “pececillos de plata”

Jueves, 4 de mayo de 2023 | e6d.es
• No pica, no transmet malalties... L'únic problema que pot portar és causar danys en llibres i tèxtils

._000351
Si en el seu habitatge sol topar-se amb xicotetes bestioles grises, allargats, amb antenes, que va zigzaguejant i que fugen de la llum, vaja amb compte, són els anomenats “pececillos de plata” o “bestioles de la humitat” viuen amb vosté i això vol dir que la seua casa pot tindre seriosos problemes d'humitat, ja que aquestes bestioles, només poden sobreviure en ambients amb alts nivells d'humitat.
Alguns dels nostres clients ens envien fotos d'aquest insecte i ens pregunten: “Quin tipus és aquest insecte?”. És el pececillo de plata Lepisma saccharina, de la família Lepismatidae. Presenta un cos llarg i aplanat, que és ampli en la part frontal i gradualment es va esmolant fins a la part posterior. Els individus adults presenten el cos recobert d'unes escates platejades, d'ací el nom de pececillo de plata, que li dona una lluentor metàl·lica al cos. Tenen dues llargues antenes, i en la part posterior, tres filaments llargs i dos xicotets apèndixs en la punta anomenats cércols. Els adults no solen fer més d'1 centímetre de longitud.
Aquest insecte s'alimenta de quasi tota la matèria orgànica que troba. Midó, sucre, restes de teixits, la cel·lulosa del paper vell, paper pintat, brutícia, pelusses, cabells, insectes morts i la silicona són els seus aliments favorits. Per això, no és una solució eficaç per a evitar la seua proliferació tapar les clivelles amb silicona, ja que es nodreixen d'ella.
El pececillo de plata és innocu i inofensiu per a la salut de l'ésser humà. No pica, no transmet malalties, no contamina el menjar, etc. L'únic problema que pot portar és causar danys en llibres guardats i productes tèxtils. Com els agrada la pintura que utilitzen per als dibuixos i el material que empren en l'enquadernació, poden portar a ocasionar danys en llibres o altres materials fets de paper i que tinguen cert valor per als habitants del lloc infestat. A més, també poden danyar greument la roba en alimentar-se de teixits manufacturats mitjançant fibres sintètiques o naturals com la seda, el cotó o el lli, i contaminar amb les seues escates i dejeccions els aliments, deixant taques groguenques en roba, llibres o altres productes de paper.
Quan la seua presència es descontrola i es converteixen en una plaga, la millor manera de controlar la seua expansió és eliminar qualsevol font d'alimentació que puga arribar a potenciar el seu creixement poblacional, per exemple, eliminar les acumulacions de paper o caixes de cartó, o realitzar neteges freqüents en àtics, garatges o soterranis, i contactar amb una empresa de control de plagues.
Biottec compta amb uns tècnics especialistes en control de plagues amb els coneixements necessaris per a avaluar la situació de la plaga i trobar la metodologia adequada per a acabar, tant amb els individus adults i juvenils, com amb els ous. Desfés-te ja dels pececillos de plata!
Biottec