| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 18/08/2022

SECCIONS » General » Agricultura

LA UNIÓ considera que la proposta de la Comissió Europea de reduir fitosanitaris posa en risc la nostra seguretat alimentària i no ofereix alternatives

L'organització assenyala que és posant més traves sense donar alternatives, sense mirar de front la realitat del sector


._000562
LA UNIÓ de Llauradors, després de revisar els canvis que la Comissió Europea vol introduir en el marc legislatiu sobre ús sostenible de productes fitosanitaris optant per un reglament en lloc de la directiva actual i plantejant uns objectius desmesurats quant al termini i mètodes de reducció en la seua utilització, es mostra contrària la celeritat de tal procés i ho titlla d'incongruent.
Davant la proposta de reducció d'aquests productes amb l'objectiu comú d'aconseguir una reducció del 50% en 2030, adverteix LA UNIÓ que tal objectiu no atén la realitat productiva del sector agrari, que, a més, no està acompanyat d'un estudi d'impacte rigorós, que no presenta alternatives certes i viables per a les explotacions i que no fa cap referència a les substàncies prohibides que entren a través de les importacions alimentàries de països tercers.
L'organització agrària ja va alertar que els objectius ambientals apuntats en l'Estratègia de la Granja a la Mesa s'acabarien reflectint en reglaments d'obligat compliment. “Ara es veuen les conseqüències de quan el Consell i el Parlament van donar alegrement el seu vistiplau a aquella estratègia” critica, al mateix temps que considera una irresponsabilitat continuar amb el mateix full de ruta plantejat des de 2019, “com si, en el món en aquests tres últims anys, no ens haguera caigut damunt una pandèmia global i una crisi bèl·lica a Europa”. En aquest sentit, Carles Peris, secretari general de LA UNIÓ, indica que “la Unió Europea no ha de tolerar signar acords sense reciprocitat en l'ús de matèries actives, sense adquirir els compromisos de reducció que planteja l'estratègia europea De la granja a la taula i sense ordenació quant als períodes d'importació perquè no solapen a les produccions europees que no siguen deficitàries”.
LA UNIÓ vol destacar així mateix la importància de mantindre i cuidar el medi ambient en el seu conjunt, la biodiversitat i els ecosistemes, així com apostar per la conversió progressiva cap a una agricultura sota els estàndards de la producció ecològica i posa en valor la labor de llauradors i ramaders com a principals gestors del medi. No obstant això, insisteix que el pes del planeta ha de ser assumit per més esquenes, tant de diferents sectors com llocs.
“A més de no presentar cap alternativa tangible per a les nostres produccions, la CE deixa entrar productes que han sigut cultivats o treballats amb matèries actives que ací estan prohibides i continuarà permetent-ho sense mirar el grau d'intensitat en l'ús dels fitosanitaris”, assenyalen des de l'organització. “Sembla que el que es contamina en l'altra part del món computa en un altre planeta, així com les emissions de CO₂ que es generen en portar-ho”, afigen, criticant que en aquest reglament tampoc es parla res dels fitosanitaris fabricats a Europa i exportats fora. Així mateix s'evidencia la doble moral dels últims acords comercials tancats que suposen una competència deslleial amb els productors europeus que estan suportant els majors costos de la seua història així com uns requisits ambientals cada vegada més exigents.
L'organització assenyala que és posant més traves sense donar alternatives, sense mirar de front la realitat del sector, com es posa perill la seguretat i sobirania alimentària perquè arribarà un moment en què ja ningú vulga dedicar-se a l'agricultura i la ramaderia. Insisteix que els productors venen denunciant la sistemàtica supressió de matèries actives per a combatre les plagues i malalties per part de la UE, sense comptar amb alternatives d'eficàcia contrastada. Això està generant problemes en molts cultius, amb pèrdues de collites i un increment dels costos dels agricultors per a fer front als danys generats per determinades plagues i malalties per als quals actualment no existeixen solucions que proporcionen bons resultats.
LA UNIÓ
 

._000772

._000847
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.