| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 15/02/2018

SECCIONS » Almussafes » Servicis públics

Almussafes aposta per una aigua sense nitrats

Els responsables dels municipis de la Ribera afectats i el director general de l'Aigua es reuneixen a Almussafes per a abordar l'assumpte


._000499
.
._000529
El passat dimarts 13 de febrer, es donaren cita a Almussafes alguns dels responsables polítics i tècnics dels municipis de la Ribera afectats per la problemàtica de l'excés de nitrats. L'alcalde de la localitat amfitriona, Toni González, va propiciar aquesta trobada en la qual va participar el director general de l'Aigua de la Generalitat Valenciana, Manuel Aldeguer. El representant de la Conselleria va donar a conèixer als assistents els resultats de l'estudi realitzat per l'administració autonòmica per a garantir la qualitat de l'aigua que arriba a la ciutadania i els assistents es van comprometre a analitzar l'alternativa triada per l'equip d'Aldeguer, que passa per la posada en marxa dels dipòsits de Tous i l'adequació de l'Estació de Tractament d'Aigua Potable de la Ribera. El primer edil d'Almussafes, Toni González, defensa la inclusió de la localitat en el projecte conjunt, per tal de donar una solució definitiva a la problemàtica dels nitrats.
El passat mes de gener, l'Ajuntament d'Almussafes instal•lava en la rotonda per la qual s'accedeix a la localitat des de Benifaió un desincrustador electrònic anticalcari, una eina amb la qual la localitat aconseguirà solucionar per complet en uns mesos el problema de l'acumulació de calç en canonades, electrodomèstics i maquinària industrial. El dia que es va dur a terme la col•locació, l'alcalde de la població, Toni González, va anunciar que estaven treballant en la resolució de l'altre gran problema relacionat amb l'aigua corrent: l'excés de nitrats.
A pesar que Almussafes no és el municipi amb les xifres més elevades, les últimes anàlisis realitzades mostren que la presència de nitrats en l'aigua excedeix el màxim recomanat  per l’Organització Mundial de la Salut (OMS). Concretament, el registre actual és de 56 mil•ligrams per litre, sent 50 el màxim recomanat. “La nostra preocupació en aquest àmbit és que la ciutadania puga obrir l'aixeta en les seues cases i isca aigua de qualitat i en quantitat, cosa que des de fa anys no ocorre. No obstant això, considere que veritablement en aquest moment estem en el principi de la fi d'aquest problema”, assegura Toni González.
Després de més d'un any de contactes puntuals amb la Direcció General de l'Aigua de la Generalitat Valenciana, el president de l’executiu local ha aconseguit impulsar una reunió conjunta amb els representants de totes les localitats de la zona afectades per aquesta qüestió i que formen el grup Ribera IV. La trobada es va dur a terme el passat dimarts 13 de febrer en el Centre Cultural d'Almussafes i al mateix van acudir els responsables directes de gestionar l'assumpte de l'aigua d'alguns dels dotze municipis implicats en aquesta problemàtica, el director general de l'Aigua, Manuel Aldeguer, i dos tècnics de l'administració autonòmica.
Els polítics i tècnics municipals presents van debatre amb el representant del Consell sobre les possibles alternatives a l'actual sistema de proveïment d'aigua potable i Aldeguer va exposar l'estudi realitzat pel seu departament per a millorar la qualitat i conservació del mitjà ambiental dels aqüífers de la Plana de València, la Contesa i la Serra de l'Ave.

Estudi
La falta de pluges està portant a perforar aquests aqüífers a nivells més profunds i aquesta circumstància, que ara s'aborda, està provocant que la problemàtica vaja en augment en obtenir-se aigua més degradada. Per a frenar aquest procés, la Conselleria d'Agricultura, Medi Ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural proposa l'execució d'una nova infraestructura de proveïment a tots els nuclis objecte de l'estudi, la qual cosa comporta la posada en marxa dels dipòsits de Tous i l'adequació de les instal•lacions situades en l'Estació de Tractament d'Aigua Potable de la Ribera. Aquesta infraestructura, les obres de la qual s'iniciarien en 2019 i estarien finalitzades en 2021, inclouria la utilització d'energies respectuoses amb el medi ambient, com la fotovoltaica.
Les poblacions involucrades tornaran a reunir-se en el Centre Cultural d'Almussafes el pròxim dimarts 6 de març a les 11 hores per a donar el seu vistiplau a aquest estudi previ i confirmar la seua adhesió a l'acord, després del que serà necessari formalitzar la seua participació mitjançant l'aprovació de la iniciativa en els seus respectius plenaris municipals. Serà llavors quan la Generalitat Valenciana comence el procés de redacció del projecte, per al qual esperen comptar també amb subvencions procedents de la Unió Europea.
“Estem satisfets en verificar que s'està canalitzant definitivament aquest problema. Per a nosaltres es tracta d’un projecte medioambiental prioritari i confirmem que ens anem a unir al mateix. El director general de l'Aigua s'ha mostrat molt implicat i compromés amb l'assumpte i, en definitiva, anem a remar en la mateixa direcció per a garantir que el nostre veïnat tinga accés a un subministrament de qualitat”, ressalta González.
Amb aquest pla, que garantiria el subministrament d'aigua per a la demanda prevista fins a 2042, es compliria amb l'actual normativa (Decret 58/2006 del Consell) i milloraria la qualitat dels aqüífers de la zona, evitant la seua sobreexplotació, ja que preveu substituir les aigües subterrànies per les superficials.
L'Estació de Tractament d'Aigua Potable de la Ribera, d'on es pretén extraure l'aigua, registra ara uns nivells de nitrats de 7 mil•ligrams per litre, la qual cosa se situaria molt per baix del límit establit per llei (50 mg/l). A més de la qualitat de les aigües, l'opció triada permetrà disposar d'una reserva d'emmagatzematge de 30.000 metres cúbics en dipòsits, per al que s'utilitzaran equips de bombament i grups electrògens d'emergència.
Un total de 12 localitats de la Ribera (Almussafes, Carlet, Benimodo, L'Alcúdia, Guadassuar, Alfarb, Catadau, Llombai, Alginet, Benifaió, Picassent i Sollana) i algunes urbanitzacions i polígons industrials, entre els quals es troben la Factoria Ford Espanya i el Polígon Industrial Juan Carlos I, formen part d'aquest estudi que aporta solucions a l'actual sistema de proveïment, que obté l'aigua dels pous ‘Plana de València Sud’, ‘La Contesa’ i ‘Serra de l'Ave’.
Ajuntament d'Almussafes

 
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars

AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.