| Edició núm. | Any: 13 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 20/09/2024

SECCIONS » Al nostre costat » Successos

Al nostre costat
Intervingut en l'Aeroport de València un espècimen mort de pangolí ocult a l'interior d'una maleta

El pangolí és considerat el mamífer del planeta amb el qual més es trafica il·legalment

El Resguard Fiscal de la Guàrdia Civil de l'aeroport de València i l'Agència Tributària han trobat un exemplar mort de pangolí africà (‘Manis sp.’) a l'interior d'una maleta propietat d'un passatger procedent de Guinea Equatorial que, seguint el procediment habitual de control del passatge, va ser requerit per la Duana per a passar el seu equipatge per l'escàner de maletes instal·lat en la zona d'arribades de l'aeroport
Ja en l'escàner, l'agent que l'operava va poder observar la imatge de l'animal dins d'una maleta, per la qual cosa se li va sol·licitar al viatger que obrira l'equipatge, confirmant en la inspecció física l'existència de l'animal prèviament detectat amb l'equip d'inspecció no intrusiva.
Després del descobriment de l'espècimen, es va procedir a identificar al passatger i a retirar el cadàver de l'animal de la maleta, iniciant les gestions encaminades a determinar l'espècie confiscada.
Ràpidament es va obtindre la confirmació de la pertinença de l'espècimen al gènere dels pangolins, que es troba en totes les seues variants protegit al màxim nivell.
El passatger no portava cap documentació preceptiva que li permetera la tinença i transport de l'espècimen protegit. En conseqüència, l'Agència Tributària i el resguard Fiscal de la Guàrdia Civil van iniciar la instrucció del corresponent atestat per presumpte delicte contra la fauna protegida.
Instruïdes les diligències de l'atestat, es va presentar la corresponent denúncia en els jutjats de Quart, on se seguirà el procediment judicial oportú.
 
Comerç il·lícit d'una espècie amenaçada
El pangolí és considerat el mamífer del planeta amb el qual més es trafica il·legalment. Malgrat el seu estatus de grup d'espècies amenaçades, les seues escates de queratina, utilitzades en la medicina tradicional d'alguns països asiàtics, aconseguixen en el mercat il·legal un elevat valor, podent superar els 700 euros per quilo.
La mera possessió d'estos animals sense els permisos preceptius és considerada delicte a Espanya, en incomplir lleis internacionals com la Convenció CITES sobre comerç d'espècies amenaçades, que inclou el pangolí entre les espècies catalogades com a vulnerables o en perill d'extinció.
La Convenció CITES prohibix el trànsit internacional de pangolins, excepte casos excepcionals i degudament autoritzats com, per exemple, la investigació científica, i sempre mitjançant la concessió d'un permís d'importació i un permís d'exportació (o certificat de reexportació).
Conforme a estudis independents, s'ha xifrat en més de 2,7 milions el nombre d'exemplars de pangolí caçats en un any a Camerun, República Centreafricana, Guinea Equatorial, Gabon, la República Democràtica del Congo i la República del Congo, i l'any 2019, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa, les confiscacions d'escates i carn de pangolí van aconseguir un màxim històric de 128 tones a tot el món.
 
Guardia Civil
._000946
El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic
AFEGIR UN COMENTARI

Escriu en aquest camp el resultat de la suma, en xifra

És obligatori omplir aquesta casella amb un nick o nom real. No utilitzar la paraula "Anònim" o similars

La direcció no apareixerà públicament però ha de ser correcta; en cas contrari, no se editarà el comentari. Es comprobarà l'autenticitat del e-mail, encara que no se farà públic, seguint la nostra política de privacitat.

* El comentari pot tardar a aparéixer perquè ha de ser moderat per l'administrador. * Ens reservem el dret de no publicar o eliminar els comentaris que considerem de mal gust, il•lícits o contraris a la bona fe; així com els de contingut de caràcter racista, xenòfob, d'apologia al terrorisme o que atempten contra els drets humans. * EL SIS DOBLE no té per què compartir l'opinió de l'usuari, ni es fa responsable de les opinions abocades. * Es recomana no abusar de les majúscules ni d'abreviatures. * Els comentaris han de guardar relació amb el tema del qual tracta la notícia. * No s'admeten comentaris de caràcter publicitari.