Al ministre Wert li encanta el cinema?

Jueves, 3 de octubre de 2013 | e6d.es
• Sixto Ferrero
L’opinió d’un taciturn, articles per a la reflexió cívica


._000195
L’honorabilíssim ministre d’Educació, Cultura i Esport, don José Ignacio Wert deu estar fart que l’escridassen, li xiulen i el bandegen. Deu estar tan fart i angoixat que l’última ocurrència que ha tingut és la fugida cap endavant. Fa uns dies a Sant Sebastià, durant el festival de cinema que en aquella bellíssima ciutat se celebra anualment, el ministre Wert hi va assistir a la seua clausura. Va fer entrega, després d’haver rebut el rutinari bany de xiulets i crítiques, del premi Nacional de Cinematografia. Aquest havia recaigut sobre el cineasta català Joan Antoni Baiona, qui no desaprofità l’ocasió per a donar-li uns tocs d’atenció, al ministre, mentre feia el seu discurs d’agraïments.
No sé si ja ho duia premeditat, o fruit de l’escalfor de les orelles que deu produir tanta queixa, va fer les seues sorprenents declaracions. Va afirmar que el govern introduirà una nova assignatura en el currículum d’ensenyament de secundària i batxiller. La nova matèria té per nom: “Cultura artística, visual i audiovisual”. Quasi res, que fins i tot impressiona, i si a més a més s’imparteix en anglès encara impressionarà més (ho propose, que la facen en anglès, alemany i xinès, les llengües del futur, cada 20 minuts cal que el professor canvie de llengua per tal de propiciar l’estimat plurilingüisme valencià)
Com sempre, les coses en aquest país es fan així: tu crides, jo cride més. Estic segur que cap docent ha opinat sobre la nova ocurrència, ni tan sols s’ho hauran plantejat de preguntar a algun docent que passés per allí; a prop del ministeri, per casualitat, per tal de fer un tanteig i veure que viabilitat té l’ocurrència del senyor i honorabilíssim ministre José Ignacio.
Els problemes són diversos. Quina periodicitat tindrà?, en quins cursos s’impartirà?, qui la impartirà (directors de Hollywood, Bollywood, espanyols, Berlanga, Ozores, Segura... Qui! Senyor ministre? Qui?) quines assignatures eliminarà?, o quines retallarà?, o es planteja augmentar l’horari lectiu?
I més, i molts més problemes pedagògics que presenta la proposta ministerial. I com deia, el problema comença a ser intrínsec del ministeri, per què és impossible que allà dins hi haja tanta incompetència junta i reunida. Deu ser, que una vegada entres a l’edifici una àuria de mediocritat s’apodera dels cervells. Altra opció? Estic esperant-les.
I jo em pregunte si el ministre (crec que hauria de ser una obligació, en fi...) s’ha llegit els currículums de les assignatures d’audiovisual i plàstica, de música, de llengües, d’informàtica, de tecnologia (per citar-ne les més directes) d’educació secundària? Ha sentit parlar del treball interdisciplinari entre matèries? De competències bàsiques (d’educació)? Em centre en l’assignatura de música (m’és més propera). És tan fàcil veure com dins del currículum de l’assignatura (de música) és veu clarament que cal treballar, la música en el cinema, la BSO, compositors i cineastes, manipulació de formats audiovisuals, la publicitat i la música, la música i la informàtica, música i Internet,... Això només, des de la matèria de música. La mateixa vinculació o aproximació faran des d’audiovisual i plàstica, des de tecnologia o des d’informàtica. Cal una assignatura de cine? Sí, per que no? Però cal no eliminar, rebaixar, fustigar, vilipendiar i altres càstigs a assignatures que ja amb dificultats poden treballar un currículum llarguíssim amb poques hores setmanals (parle de música, audiovisual i plàstica, tecnologia, informàtica,...) amb pocs recursos i de vegades en condicions d’indiferència i injustícia envers altres matèries.
Bé, deixem-ho córrer. Al ministre li encanta el cinema i com ell mateix ha dit, és ministre perquè el president del govern l’ha designat ministre. Cadascú sap qui designa, o com diu la dita: cadascú que carregue el seu mort. Ara bé, només espere que d’ací uns dies no troben un nou home del paleolític a Altamira, o descobrisquen un forat subaquàtic o vaja a una correguda de bous, perquè si li criden, li xiulen o li calfen les orelles, proposarà una assignatura d’antropologia i arqueologia, altra d’espeleologia i altra de torero. Jo, ho veig a venir.
Sixto Ferrero