Xúquer Viu considera que el Pla Hidrològic consolida la sobreexplotació del Xúquer

Martes, 30 de noviembre de 2021 | e6d.es
• I no dona compliment a la Directiva Marc de l’Aigua

._000748
El passat dissabte ens va reunir, a la Mancomunitat de la Ribera Baixa, la Mesa pel Xúquer per tal d’analitzar els principals problemes del Xúquer i de l’Albufera. Es va concloure que la situació dels recursos hídrics és molt precària ja que les pressions sobre les nostres masses d’aigua són molt elevades i amb l’amenaça del canvi climàtic es podria arribar al col·lapse hídric en pocs anys. 
Per a Xúquer Viu el principal problema de la demarcació és la sobreexplotació de l’aqüífer de la Manxa Oriental que ni les autoritats estatals ni les autonòmiques tenen interès en solucionar. Les extraccions abusives de l’aqüífer a partir de la dècada dels huitanta ha privat al riu Xúquer de gran part del seu cabal base i hui es pot afirmar, sense cap exageració, que quasi la meitat de l’aigua del Xúquer es queda a la Manxa. Les conseqüències són uns cabals ecològics insuficients per al riu i l’Albufera junt amb una reducció de les assignacions per als regadius tradicionals de la Ribera. La Manxa Oriental conserva en l’actualitat les mateixes assignacions que en el Pla de 1998 i les assignacions futures consolidaran aquesta sobreexplotació i posaran en greu perill els recursos hídrics. En les al·legacions es demanarà la declaració de la Manxa Oriental com aqüífer sobreexplotat, amb una reducció de les extraccions i un pla de recuperació, tal com s’ha fet amb el Vinalopó, per a la recuperació del riu i de l’aqüífer.   
Cal revisar i augmentar els cabals ecològics del riu i de l’Albufera, ja que són molt escassos i no es donarà compliment a la Directiva Marc de l’Aigua, que té com objectiu que les masses d’aigua tinguen un bon estat ecològic al 2027. L’escàs augment dels cabals mitjans del Pla en determinats mesos és clarament insuficient, donat que no s’han compensat les pèrdues per la modernització de regadius. Cal indicar que de les 8 zones del Baix Xúquer, 6 d’elles estan en mal estat ecològic i les altres 2 en un estat deficient. Cap d’elles arriba a un estat moderat, bo o molt bo. El percentatge del cabal ecològic respecte al total, és del 7% i en els últims 4 km de riu, des de l’Assut de la Marquesa fins el mar, es deixa un cabal ridícul al Xúquer, el principal riu dels valencians i valencianes, de tan sols 0’5 m3/s, que suposa l’1% del cabal del riu en règim natural. Per al riu Albaida ha de garantir-se la connexió amb el Xúquer, amb un augment dels cabals ambientals per evitar que el riu es quede sec en el seu tram final com ha passat aquest estiu. 
També es demanarà efectuar una restauració ambiental del tram baix del riu Xúquer, igual que als rius Albaida, Magre i Verd, amb eliminació de les plantes invasores, com la canya comuna, i la seua substitució per espècies pròpies del bosc de ribera que faciliten el pas de l’aigua de manera natural i per tant el manteniment del cabal. Per això caldrà invertir molts diners més que els previstos en el Pla, només 5 milions per a tota la demarcació. 
Respecte a l’Albufera es constata la disminució progressiva dels cabals que entren al llac. L’Albufera necessita més aigua i de bona qualitat, pel que cal una aportació directa d’aigua del Xúquer de bona qualitat per a l’Albufera, sense estar condicionada a la modernització de regadius. El Pla Hidrològic ha de justificar la procedència dels seus cabals ambientals i ha de establir una modulació mensual d’aquests cabals per garantir aigua durant tot els any.
Sobre la modernització de regadius, es demana la realització d’una avaluació ambiental global que contemple els impactes en el Xúquer, l’Albufera, els aqüífers i les eixides al mar. La pèrdua dels cabals procedents dels retorns, al passar del reg a manta al reg a degoteig han de ser compensats adequadament, principalment en els espais que formen part de la Xarxa Natura 2000 com són el riu Xúquer i l’Albufera. 
Finalment es va parlar del transvasament del Xúquer al Vinalopó-Alacantí, ja que el Pla continua contemplant que puguen anar 80 hm3 anuals d’excedents del Xúquer. L’actual situació de sobreexplotació del riu i els seus sistemes aquàtics associats com l’Albufera, agreujada pel canvi climàtic, fan del tot impossible atendre cap altra demanda d’altres sistemes sense posar en greu risc el nostre. El propi Pla Hidrològic diu que la forta disminució de recursos que es preveu al sistema Xúquer com a conseqüència del canvi climàtic suposarà l'aparició d'un important dèficit de més de 300 hm3/any. Per tant cal condicionar qualsevol transvasament del Xúquer cap al Vinalopó a la recuperació del bon estat del riu Xúquer i de l'Albufera, ja que no hauríem de posar en perill unes zones a costa de recuperar-ne d'altres.  
Xúquer Viu



._000705

._000772