Ximo Puig anuncia mesures immediates de reforš de l'atenciˇ sanitÓria i un pla de xoc contra el coronavirus

Viernes, 13 de marzo de 2020 | e6d.es
• Amb la contractaciˇ de 846 professionals i l'increment dels llits hospitalaris i garanties per a la provisiˇ de material sanitari

._000386
El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat mesures immediates de reforç de l'atenció sanitària, amb la contractació de 846 professionals, ampliable segons les necessitats, l'increment dels llits hospitalaris i garanties per a la provisió de material sanitari, així com un pla de xoc amb accions urgents per a donar resposta a l'emergència pel coronavirus en l'àmbit econòmic i social.
El president ha comparegut, a petició pròpia, en Les Corts per a informar sobre la situació derivada de la detecció de casos de COVID-19 en la Comunitat Valenciana, així com sobre les mesures del Consell per a evitar l'augment de contagis, garantir l'atenció integral de les persones infectades i frenar els impactes desfavorables d'aquesta crisi global sobre l'economia valenciana.
Puig ha explicat que el repte sanitari global al qual s'enfronta la societat obliga "a extremar les precaucions i a actuar des del rigor, la prudència, la proporcionalitat i, sobretot, amb un sentit democràtic de la responsabilitat", atés que "està en joc el major bé que qualsevol Administració està obligada a cuidar i preservar: la salut pública".
"Hi ha un intangible que no té preu i que a hores d'ara vull reivindicar: l'elevada professionalitat dels 64.000 treballadors i treballadores de la sanitat pública valenciana; el seu compromís, la seua dedicació més enllà de l'exigència laboral, i la seua excel•lència són el nostre millor baluard davant aquesta crisi sanitària", ha subratllat el president, que ha recordat que el seu Consell ha incrementat el pressupost sanitari en la Comunitat Valenciana, des del 2015 fins ara, en un 23%. "S'inverteixen tres milions més cada dia" que amb l'anterior Govern.
"Per això, vull que quede clara una cosa: estem preparats per a afrontar qualsevol escenari que vaja produint-se. Els plans de contingència estan preparats en funció de com evolucionen els escenaris", ha indicat.
El president també ha subratllat que aquest mateix dijous entren en vigor noves mesures com la suspensió de pràctiques formatives de l'alumnat que cursa graus en Ciències de la Salut i la suspensió de viatges d'oci o culturals organitzats per centres educatius, associacions o entitats culturals.

Tancament de centres d'oci de persones majors
També entra en vigor l'anul•lació dels programes d'intercanvi de professorat en tots els nivells educatius, el tancament dels centres especialitzats d'atenció a majors (que desenvolupen accions d'oci dirigides, en la seua major part, a majors sense la condició de dependents), clubs socials de persones jubilades i llars de pensionistes, així com la posada en marxa d'un número de telèfon dirigit als ajuntaments per a donar resposta a consultes de tipus administratiu no sanitari.
Aquestes mesures se sumen a unes altres ja posades en marxa per Sanitat. En aquest sentit, ha recordat que s'han suspés les lliurances i vacances del personal sanitari; s'ha duplicat el nombre de persones destinades a atendre en la població a través del telèfon de consulta sobre el coronavirus i s'ha cancel•lat la participació del personal sanitari en els congressos, seminaris o cursos.
"Que ningú tinga el més mínim dubte: farem allò que faça falta, i adoptarem totes les mesures necessàries per a assegurar la salut pública. Aqueixa és l'obligació d'un Govern responsable", ha dit el president, que ha emmarcat en aquest propòsit l'ajornament de les festes de les Falles i de la Magdalena.
El president també ha anunciat les primeres mesures del pla de xoc que la Generalitat desplegarà per a pal•liar les conseqüències econòmiques i socials del coronavirus.
G.V.._000600

._000715
._000627