Un taller d’ocupació recupera el Molí de Monsalvà a Polinyà del Xúquer, un edifici agrícola del segle XIV

Jueves, 25 de junio de 2015 | e6d.es
• La rehabilitació ha donat treball i formació a 30 persones desocupes de llarga durada durant sis mesosDeia la veu popular que “El Molí de Monsalvà ni para ni va”. Una dita que podria tindre data de caducitat. L'antic molí ha tornat a la vida gràcies a l'esforç i la dedicació d'un grup de desocupats de llarga durada, que en els últims mesos ha completat la restauració de l'edifici, una valuosa mostra d'arquitectura civil medieval valenciana.
Un taller ocupacional organitzat pel Consorci de la Ribera, entitat formada per les mancomunitats de la Ribera Alta i de la Ribera Baixa, ha permès aquesta rehabilitació del Molí, un edifici del segle XIV, que formava part del patrimoni de la baronia de Corbera, i que es troba situat en la partida del Colom de Polinyà del Xúquer.
L'antic molí en ruïnes és ara un nou edifici totalment recuperat per a l’ús i gaudimentdels veïns de la Ribera Baixa, constituint un nou actiu patrimonial, històric i cultural en la comarca.
30 desocupats del sector de la construcció (20 homes i 10 dones) han executat durant sis mesos les obres de rehabilitació, sota coordinació de set monitors en dos grups de treball, fusta i obra, i la coordinació de la tècnic Mónica Villalba. Les 960 hores de treball els han proporcionat formació i experiència en operacions bàsiques de revestiments lleugers, tècniques de construcció i restauració de fusta, així com un contracte laboral en el temps que han durat les obres, en el marc d'una iniciativa del Consorci de la Ribera per a afavorir l’ocupabilitat i la reinserció laboral d'aturats de llarga durada de la comarca.
 
El molí de les segones oportunitats
Més específicament, el taller ocupacional estava dirigit a aturats majors de 25 anys, donant prioritat a dones, principalment les víctimes de violència de gènere, persones amb discapacitat, en situació o risc d'exclusió social, majors de 55 anys, persones amb baixa qualificació i aturats de llarga durada.
Entre els alumnes el taller s'ha batejat com “el molí de les segones oportunitats”, atès que, per a la majoria d'ells, aquest treball ha suposat la reinserció en el món laboral després de situacions desocupació de 4 i 5 anys seguits, de mitjana. És el cas de Sefa, una de les dones que han participat en el taller i per a la qual “hi ha persones com jo per a les quals el molí estarà sempre en li memòria”. O d'un emocionat Julian, a qui el Molí, assegura, li ha ensenyat recursos per a la convivència i el treball en equip amb persones molt diverses.
Precisament, l'impacte de la restauració del Molí en la vida dels alumnes de l'escola taller ha sigut arreplegat en el llibre-reportatge “El Molí de la segona oportunitat”, de Celia Soriano Gomis.
 
La necessitat d'un edifici emblemàtic per a la comarca
L'acte d'inauguració ha comptat amb la presència d'una ampla representació institucional de càrrecs públics de la comarca, encapçalada pels presidents del Consorci de la Ribera, Juan Ignacio Barrachina i de la Mancomunitat de la Ribera Baixa, Joan Baptiste Ferrando i l'alcalde de Polinyà del Xúquer, Óscar González.
El president en funcions del Consorci, Juan Ignacio Barrachina, ha recordat que el projecte “és un exemple de la voluntat de l'entitat que presideix per a unir les dues mancomunitats” (Ribera Alta i Baixa) i ha animat al seu successor al fet “que faça de l'edifici rehabilitatun lloc emblemàtic per a la comarca”. Per la seua banda, el president de la Mancomunitat de la Ribera Baixa, ha destacat que “en aquesta rehabilitació s’ha completat un projecte que qualsevol polític vol desitjar; una reparació del patrimoni històric que alhora ha donat noves possibilitats econòmiques i de futur als nostres veïns”.
 
Noves oportunitats laborals després del Molí
Durant la presentació s'ha fet lliurament d'un diploma als alumnes del taller d'ocupació, que també han rebut informació i assessorament per a la seua trajectòria laboral immediata en el marc del programa de divulgació europeu ‘Conoce y Actúa’. En aquest sentit, tècnics del PATER (Pla Territorial per a l'Ocupació en la Ribera) han posat en coneixement dels alumnes diverses iniciatives i possibilitats laborals en la Unió Europea, com la xarxa EURES de mobilitat i ocupabilitat internacional, o el programa Erasmus per a Emprenedors, que ofereix pràctiques laborals remunerades en l'estranger. D'altra banda, els alumnes han rebut informació sobre la situació del mercat de treball de la construcció i les noves oportunitats laborals que el pla econòmic ‘Europa 2020’ pot activar en el camp de la construcció sostenible, la rehabilitació, les energies renovables i l'eficiència energètica. Una nova situació que pot obrir nous nínxols de treball en la construcció sostenible i que és objecte d'estudi del projecte internacional ‘ConnectingPeoplefor Green Skills’, liderat també per PATER i que ha permès comunicar als alumnes del taller les especialitats de la construcció amb millors perspectives d’ocupabilitat a mig i llarg termini.
 
Dos rehabilitacions en 10 anys
La inauguració també ha comptat amb una presentació de l'historiador de Polinyà Eduardo Gay, qui ha destacat la importància del conjunt arquitectònic del Vaig moldre i les diferents vicissituds que ha travessat en les seues 500 anys de vida, des del seu origen com a infraestructura hidràulica de la Baronia de Corbera (segle XIV) a la seua reconversió en motor en els anys 70, el seu posterior abandó i finalment la seua compra per part de la Mancomunitat de la Ribera Baixa en 2003. Des de llavors el molí ha sigut objecte de dues rehabilitacions. PATER va ser l'organisme impulsor de la primera rehabilitació realitzada en el Vaig moldre, en la qual es va recuperar l'estructura, es va reparar la coberta i es van realitzar treballs de condicionament i jardineria entre els anys 2005 i 2007.
L'historiador ha reivindicat la necessitat de pensar una utilitat per a l'espai i ha manifestat la necessitat de convertir l'edifici en un espai emblemàtic: “Ara cal pensar i prepara l’edifici per al futur –assegura Gay- perquè el que no és gasta acaba oblidant-se i es deteriora”.
PATER