Un estudi del Departament de Salut de La Ribera determina les principals causes d'abandonament de la lactància materna

Martes, 6 de marzo de 2018 | e6d.es
• Les polítiques d'humanització del part a l'Hospital d'Alzira han contribuït a incrementar la lactància materna en el Departament de Salut de La Ribera en els últims anys
.-000228
El Departament de Salut de La Ribera ha identificat les principals causes d'abandonament de la lactància materna, en un estudi realitzat per la seua Àrea de Maternitat. Este estudi, que es publicarà en breu, és un dels més amplis realitzats a Espanya, ja que ha analitzat a un total de 1.338 dones durant els tres primers mesos després del part a l'Hospital de La Ribera.
"A més de realitzar-se sobre una cohort nombrosa de dones, la importància d'este estudi també radica en què el temps de recollida de dades ha estat de quatre anys, de desembre de 2012 a gener de 2017, cosa insòlita si tenim en compte que investigacions d’este tipus són bastant escasses al nostre país", ha assenyalat el responsable de l'Àrea Integral de la Dona del Departament de Salut de La Ribera, Rafa Vila.
Així, l'estudi dut a terme pel Departament de Salut de La Ribera ha identificat, com les principals causes d'abandonament de la lactància materna exclusiva, la hipogalàctia o baixa producció de llet materna (en el 21,8% de les dones estudiades) i la pèrdua de pes en el lactant i/o un augment de pes inferior al recomanat (14,9% dels casos).
Segons ha afirmat Rafa Vila, "les dues causes estan relacionades, sent el motiu pel qual es busca l'opció de la llet artificial, si bé la major part dels motius que les mares expressen com hipogalàctia es basen en percepcions merament subjectives".
Altres causes per les quals les dones abandonen la lactància materna exclusiva són els problemes relacionats amb les glàndules mamàries, com el mugró invertit (umbilicat), la mastitis (inflamació) o les esquerdes en el mugró, així com amb problemes relacionats amb el nadó, com el seu ingrés o la icterícia (color groguenc en pell i ulls produït per un augment de la bilirubina).
"Totes estes causes generen l'abandonament de la lactància materna exclusiva en els primers dies de vida del nounat, provocant un abandó més tardà, entre el mes i els dos mesos, causes com la incorporació laboral de la mare o la seua capacitat anímica per continuar amb la lactància materna", ha destacat Vila.
Així, l'estudi realitzat a La Ribera també conclou que les dones que han estat mares anteriorment mostren una major tendència a mantenir la lactància materna exclusiva, "possiblement per l'experiència que ja tenen per vèncer els problemes inicials més repetits".
Tal com posa de manifest l'estudi realitzat per la seua Àrea de Maternitat, el Departament de Salut de La Ribera ha incrementat la prevalença de la lactància materna en els últims anys. Així, tot i que el 29,1% de les dones incloses en l'estudi, desitjaven optar per la lactància artificial des de l'inici, el 68,2% de les mares han optat per la lactància materna exclusiva a l'alta, fet que suposa un augment del 7% en els últims 6 anys.
De les dones que opten per la lactància materna exclusiva, el 49,2% la manté als tres mesos de donar a llum, un 9% més que en l'any 2012, quan es va començar l'estudi, i un percentatge lleugerament superior als descrits per estudis recents per a altres àrees de salut, on este percentatge es troba al voltant del 39%.
Segons ha assenyalat Rafa Vila, "sens dubte, este augment de predilecció per la lactància materna de les dones de La Ribera és a causa de les polítiques d'humanització al naixement i suport a la lactància, així com el foment del contacte pell amb pell després de l' part o cesària, per les quals es ve apostant, en els últims anys, des de l'Hospital d'Alzira".
La lactància materna té importants beneficis tant per al nadó com per a la mare. Entre ells, afavoreix els llaços efectius entre la mare i el fill; disminueix la incidència de mort sobtada del nadó; disminueix els còlics del lactant; promou el desenvolupament cognitiu i sensorial en els xiquets; disminueix el risc d'infeccions i redueix la possibilitat de patir càncer de mama. A més, la llet materna té la composició ideal i completa i conté tots els elements nutritius que el nadó necessita.
Departament de Salut de La Ribera