Un documental commemora els 50 anys dels Moros i Cristians de Castelló

Viernes, 23 de diciembre de 2022 | e6d.es
• ‘La festa que som’ mostra esta evolució i creixement des de la seua aparició a principis dels 70

._000410
Els moros i cristians de Castelló han celebrat enguany el seu 50é aniversari. Les festes de 2022, celebrades en el mes d’agost, van servir per a fer nombroses referències a l’efemèride.

L’últim dels actes commemoratius serà la projecció del documental ‘La festa que som. 50 anys de moros i cristians a Castelló’, una peça audiovisual d’Alex Garzó i Ulisses Ortiz, produïda per l’Associació Festera de Moros i Cristians i que ha comptat amb el patrocini de l’Ajuntament de Castelló i de la Direcció General de Política Lingüística de la Generalitat Valenciana. L’obra es projectarà el 28 de desembre a les 19 h en el Teatre Ideal de la localitat.

El documental fa un repàs històric d’una festa que va arrelar més al nord de la Vall d’Albaida per primera vegada a partir de l’any 1972. Els moros i cristians de Castelló són els més destacats en la Ribera i les comarques adjacents des d’aleshores. Tot i que no compta amb la història dels pobles del sud, Castelló ha vist com la seua festa ha evolucionat ràpidament i s’ha convertit en referència en alguns avenços socials dins de la festa, com la inclusió de les dones com a membres de ple dret en els anys 80.

‘La festa que som’ mostra esta evolució i creixement des de la seua aparició a Castelló a principis dels 70 i com el poble ha anat integrant una festa que ja sent com a part essencial de la seua identitat.

Trailer del documental ‘La festa que som. 50 anys de moros i cristians a Castelló’: https://youtu.be/088tw-JepmI
 Moros i Cristians de Castelló