UGT presenta l'informe ‘Dones en el mercat laboral comarcal: termòmetre d'igualtat’

Viernes, 8 de marzo de 2024 | e6d.es
• Sota el lema: No ens rendim! Els avanços de les dones són intocables
._000600
En el context del 8 de març, presentem des d'UGT-PV a la Ribera, la Safor, la Vall d'Albaida, la Costanera i la Canal de Navarrés una nova edició de l'informe que el nostre sindicat elabora, entre moltes altres activitats commemoratives i reivindicatives, amb motiu del Dia Internacional de les Dones, que este any 2024 celebrem sota el lema: No ens rendim! Els avanços de les dones són intocables.

L'informe Dones en el mercat laboral comarcal: Termòmetre d'igualtat revisa a través de 10 grups d'indicadors clau quina és la situació laboral de les dones a les nostres comarques en este moment.

Tots els indicadors que arreplega l'informe continuen mostrant que les polítiques compromeses amb els drets laborals i la igualtat en el treball, milloren la situació de les dones. La reforma laboral de 2021, els increments del salari mínim i el desplegament dels plans d'igualtat en les empreses estan contribuint a millorar la quantitat i qualitat del treball per a tots.

No obstant això, tal com mostra amb xifres concretes l'informe, els indicadors més rellevants d'accés i qualitat de l'ocupació encara mostren un abisme en les condicions d'homes i dones en el mercat laboral.

Al costat d'una evolució molt favorable de la situació per a les dones, les estadístiques continuen demostrant que a les dones els costa més accedir a un contracte i, quan el fan, tenen més dificultats per a accedir a la contractació estable a temps complet i patixen una ocupació amb major temporalitat, parcialitat, discontinuïtat.
Per posar algun exemple concret: En l'últim any, de cada 100 contractes que s'han fet, 55 han sigut per a homes i només 45 per a dones; i de cada 100 contractes indefinits , 60 han sigut per a homes i només 40 per a dones. Així mateix, el temps parcial i la discontinuïtat afecta en la majoria de les comarques al triple de dones que d'homes, quan en moltes de les situacions no són l'ocupació que les dones necessiten.

Per això, en un moment en què els discursos negacionistes s'han colat en les institucions, hui més que mai, la UGT tenim per davant una labor fonamental de reivindicació i treball per a aconseguir implantar la perspectiva feminista en totes les polítiques i en tota la societat, ja que este és l'únic camí per a aconseguir la igualtat entre dones i homes.

Volem convidar-vos des d'UGT a estudiar amb detall les dades que conté este informe del mercat laboral comarcal per a mostrar els reptes que hem d'afrontar perquè la igualtat entre dones i homes en el món del treball puga ser una realitat.

Algun dels indicadors de desigualtat laboral rellevants en l'àmbit de LA RIBERA es relacionen a continuació:

Contractes indefinits registrats anualment, segons sexe
El repartiment dels contractes indefinits realitzats al llarg de l'any passat és un dels indicadors que mostra en tota la seua cruesa el desigual accés a l'ocupació entre homes i dones. Així, a la comarca de la Ribera el 63,01% dels contractes indefinits firmats s'han concertat amb homes, mentres que les dones a penes han protagonitzat el 36,99%, això és, una bretxa de més de 26 punts.

Percentatge de contractes a temps parcial en la seguretat social en règim general
El pes total de l'ocupació a temps parcial s'ha reduït per a tots dos sexes en el període analitzat. No obstant això, les dades confirmen que les dones continuen suportant nivells molt superiors de parcialitat. Així, mentres només un 7,05% dels cotitzadors homes de la comarca de la Ribera té un contracte a temps parcial, en el cas de les dones este percentatge aconseguix el 22,28%.

Percentatge de contractes indefinits a temps complet en la seguretat social en règim general
L'evolució del percentatge de cotitzadors a la seguretat social amb contracte indefinit a temps complet després de la reforma laboral afavorix a tots dos sexes i, no obstant això, és un indicador molt evident de la desigualtat en el mercat laboral entre homes i dones. Així, mentres entre els homes ja aconseguix al 78,06 dels cotitzadors, les dones es queden en este indicador clau per a analitzar la qualitat de l'ocupació en un 46,35%.
UGT