._000376
._000386
3 bandes de La Ribera del Xúquer, la Societat Unió Musical d’Alberic (Alta), Societat Unió Musical Santa Cecilia, de Guadassuar (Alta), Sociedad Musical Instructiva Santa Cecilia, de Cullera (Baixa) La Safor estarà representada, per una banda en ascens, la Societat Instructiva Unió Musical, de Tavernes de la Valldigna.
No hi ha dubte que la Comunitat Valenciana, és terra de músics, i pel tants de grans bandes, músics solistes, i compositors que nodrixen el panorama no sols espanyol, sinó per tot el món.
Les 4 bandes participants, han estat treballant durament per a buscar eixa perfecció que els pot portar a ser la Millor Banda de Música a nivell mundial, sense desmerèixer, a altres grans bandes valencianes, on la llista seria molt Llarga.
Enguany, l’obra obligada “La Vall de la Murta”, del jove compositor de Silla, 42 anys de Silla, es preciosa en la seua recreació d’ixe bellíssim paratge d’Alzira, per al mateix temps, amb molts matisos tècnics, que no la fa fàcil d’interpretar.
Els premis, es possible es tinguen que dilucidar, per les obres lliures, per la seua complexitat, dificultats tècniques per a interpretar-les, aixina com en alguns paisatges, els solistestindran molt que dir.
Matí – 10,30 h. – Palau de la Música
A continuació i per odre d’intervenció en el Palau de la Música, aproximarem un poc de cada Societat Musical i el seu Director.
1. Sociedad Musical Instructiva Santa Cecilia, de Cullera (Valencia)
Director: Carlos Garcés Fuentelsaz
Pasdoble: "Certamen Levantino" de Pascual Marquina
Obra lliure: "El jardín de las Hesperides" de José Suñer Oriola
Historial de la Banda
La Societat Musical Instructiva "Santa Cecilia" de Cullera, es funda en 1909 com a suport social a la Banda Santa Cecília, fundada per Antonio Chornet en 1907. Són els seus començaments un temps de tenacitat i voluntat que forgen en la Banda i la Societat l'esperit que ha de mantindré fins als nostres dies. Tota la iniciativa de la Societat en eixos moments, va encaminada a la formació de nous músics com a base essencial de la seua banda, creant-se així una escola de música pròpia. S'aconsegueix d'esta manera una base artística ja important per a l'època.
Al finalitzar la Guerra Civil en 1939, es dissol la banda, i no és fins a 1946 quan es reprenen les activitats socials i artístiques. 1976 s’adquireix l'immoble que es venia ocupant en lloguer, així com el limítrof al mateix. En este interés es bolquen tots, músics i socis i este afany junt amb la creixent activitat de les Dames Cecilianas, permet la materialització del mateix.
978 es crega l'Orquestra Juvenil, que és la primera que es funda a Espanya dins d'una Societat Musical, fins a eixe moment, eminentment bandística, continuant amb la formació en 1979, de la Banda Juvenil, per a respondre així a les expectatives dels membres més jóvens de la nostra escola.
1983, s'organitza el Primer Curs Internacional de Música "Ciudad de Cullera", que és el primer que s'organitza en tota Espanya amb instruments de corda, i el segon amb instruments de vent.
1991, s'inauguren les primeres instal·lacions del mateix, amb les que, es va poder aconseguir unes dependències àmplies i necessàries per al desenrotllament de les distintes funcions docents, musicals i socials.
1998, reconeixement per part de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana, de l'escola de música, que passa a ser des d'eixe moment, Centre Autoritzat d'Ensenyances Musicals de Grau Professional, i la titulació de les quals té validesa oficial.
8 de Maig de 2003, s'inaugura l'Auditori de la Societat, amb ell finalitza la construcció de l'Edifici de la Societat Musical instructiva "Santa Cecilia" de Cullera, que dóna cabuda, a un Centre Autoritzat de Música, una Banda Simfònica amb més de 180 components, una Orquestra Simfònica i una Banda Juvenil.
2. Societat Unió Musical Santa Cecilia, de Guadassuar (Valencia)
Director: Juan Carlos Civera Domínguez
Pasdoble: "Las Arenas" de Manuel Morales Martínez
Obra lliure: "Symphony nº 3, Op 44" (I.- Moderato; II.- Allegro agitato - Allegretto; III.- Andante mosso - Allegro moderato) de Sergei Prokofiev (arr: Juan Carlos Civera)
Historial de la Banda
Des de mitjans del segle XIX a Guadassuarsempre van existir diferentsbandes de música. En 1939, elsmúsics que havienpertangut a les diferentsagrupacions van fundar la Va unir Musical Santa Cecília que, fins a 1975 va estar sota la direcció de Virgili Beltrán.
1981 i 1995, amb Joaquín Vidal Pedróscom a director, va aconseguir en el Certamen de Bandes de Música de València el primer premi de la Secció Primera i la màximapuntuació de totes les seccions (1983) , segonpremi de la Secció Especial B (1985) , primer premi i menciód'honor en la mateixasecció (1987, 1990) i segonpremi en la Secciód'Honor (1994) .
Entre 1995 i 2006 sota la direcció de Francisco Zacarés, va obtindre dos segonspremis en el Certamen d'Altea (1996 i 1999) , el primer premi del Certamen Nacional de Múrcia (2002) , el primer premi del Certamen Nacional de Camp de Criptana (Ciudad Real, 2004) i un primer premi en el certamen WMF de Kerkrade (2005) .
En 1980 es va crear l'Escola de Música, on en l'actualitats'impartixen totes les especialitatsinstrumentals a més de 250 alumnes. També comptaamb Orquestra, Banda Jove, Orquestra Jove, Cor i Cor Infantil.
Des de 2006 està dirigida per Juan Carlos Civera, ambquil'any 2008 va guanyar el primer premi de la Primera Secció del Certamen Internacional Ciutat de València, amb la màximapuntuació de totes les categories.
Al juliol de 2009 va obtindre el primer premi en el Certamen Vila d'Alginet, amb una plantilla formada per músicsjóvens. Al juliol de 2010 i de 2012 va aconseguirsenglessegonspremis en la Secciód'Honor del Certamen Internacional de València.
Vesprada, a partir de les 17'30 h
3. Societat Instructiva Unió Musical, de Tavernes de la Valldigna (Valencia)
Director: Carlos Revert Espí
Pasdoble: "Andrés Contrabandista" de Oscar Navarro
Obra lliure: "Symphony in Green, nº 2" de Thomas Doss
Historial de la Banda
La Banda Simfònica de la Societat Instructiva Va unir Musical de Tavernes de la Valldigna va fer la seuapresentaciól'any 1883 sent el primer director Lorenzo Sancho. L'any 1928 es va disgregar formant-se una nova. En 1939 es tornen a unir ambdósbandesformant la societat que actualmentconeixem.
El períodecomprés entre 1945 i 1964 ésrealmentcrític, a causa fonamentalment de la fortaemigració a l'estranger. L'any 1965 començalentament la seuarecuperació i en 1969 es fa càrreccom a director Eduardo Arnau Moreno, el qualaconseguixmillorarnotablement el nivell musical i enquadrar-la en la Primera Secció del Certamen Internacional de Bandes de València.
En 1979 participa en la Secciód'Honor, on es trobaactualment, en la qual ha participatelsanys 1915, 1916, 1917, 1930, 1934 i 1945. Elsguardonsaconseguitssón:
1976 1er Premi, Primera Secció - 1977 Menció Honorífica, Especial B - 1978 1er Premi, Especial B - 1979 Menció Honorífica, Especial A – 1980,1981 1er Premi, Especial B Especial B 1982,1883,1984,1985 Menció Honorífica, Especial A - 1986 3er Premi, Especial A - 1989 1er Premi, Especial A - 1992 Menció Honorífica, Juvenil - 1996 1er Premi, Honor - 2000 1er Premi, Honor - 2006 2on Premi, Aranda de Duero - 2007 2on Premi, Magallón - 2012 2on Premio, Aranda de Duero - 2013 3eer Premi, Secciód'Honor.
Actualmentcomptaambuns 190 músicsfederats i més de 70 d'ellssónmúsicsprofessionals que treballen en conservatoris, orquestres i bandes de totl'Estat Espanyol.
El 27 de desembre de 2008, la nostra banda, va rebre la medalla d'or de part de la FSMCV ambmotiu del 125 aniversari.
4. Societat Unió Musical Alberic, (Valencia)
Director: Daniel J. Ferrero Silvage
Pasdoble: "Musical Apolo" de Amando Blanquer Ponsoda
Obra lliure: "Symphony for Wind Orchestra" (I.- Prologue: Furioso; II.- Allegro Vivace; III.- Adagio. Scherzo Súbito. Adagio tempo I; IV.- Epilogue: Come Prima), de Luis Serrano Alarcón
Historial de la Banda
El 1852 es funda la Societat Va unir Musical Alberic, amb un grup de músicsdirigits per una mestraambnocionsmusicals. Va participar en la primera edició del Certamen de la Fira de juliol de València en 1886 (actual CIBM València) ,obtenint el tercer premi. Des d'enguany, ho ha fet en diferentsedicions, obtenintprimers i segonspremis en les seccions primera i Especial B.
Moltsdirectorspassen per la història de la SUM Alberic. Menció especial al conegutcom "El Mestre", Emilio Mínguez Martínez, natural d'Alberic i director de la banda durant 25 anys, participant en diversesedicions del Certamen de València.
La SUM Alberic comptaambmúsicsprofessionalsrepartits per Espanya, que col·laborenamb la seua Banda. Destaquem la figura de dos gransmúsics que ens han abandonat en l'últimadècada, que han treballat per a la seua Banda, elsmestres Mario Vallés Torres i Miguel Iborra Climent.
. En 2002, es fa càrrec Francisco Javier Martínez Martínez, participant en 2004 en el Certamen de Cullera, aconseguint el Premi a la Millor Banda del Certamen. En 2005, participa en la Secció Primera del CIBM València, aconseguint el 1er
Premi
. Al desembre de 2005, el director titular és Daniel Ferrero Silvage.
En 2007 va participar en la Secciód'Honor del CIBM València, aconseguint el 2on Premi.
2009 va participar en la SeccióSimfònica del Certamen "Vila d'Altea", aconseguint el 1er Premi.
2011 va participar novament en el CIBM València, aconseguint el 2on Premi, i en 2013 el 2on Premi, ambdós en la Secció d'Honor
Elsúltims anys nostra Banda ha realitzatdiferentsconcerts en el Palau de la Música i ha sigut protagonista de diferents programes com Bandàlia o Les nostresBandes de Música. Comptaamb una plantilla de més de 200 músics, amb una Escola de Música dedicada al Mestre "Leopoldo Magenti", i una Banda Jove, formada per més de 70 educands.
El Jurat
. Jose Luis Estellés (Betera, 1974)
Director d’Orquestra, clarinetista i pedagog. És invitat habitualment com a professor al RotterdamsConservatorium i a la SibeliusAcademy d'Hèlsinki entre altres centres i festivals internacionals.
. Pilar Jurado (Espanya, 1968)
Compositora, soprano, i directora d'orquestra, ha sigut la primera dona en la història que ha estrenat una òpera pròpia, La pàgina en blanc, en el Teatre Real.
Com a compositora ha estrenat més de 90 obres.
. Pieter Jansen (1956, Holanda)
Va estudiar piano amb Collins Dusseldorp i Jean Antonietti, percussió amb Jean Semmeling, i direcció amb PietStalmeier en el Conservatori de Maastricht, Països Baixos.
Des de 2012, Pieter Jansen ha estat actiu com a Director invitat, impartint classes magistrals a directors de tota Europa, tasca que compagina amb el seu treball en el Conservatori de Maastricht. També participa com jurat en molts concursos nacionals i internacionals.
. Peter EttrupLarsen
Professor associat de direcció en l'Acadèmia SibeliusAcademy a Hèlsinki, Finlàndia, el director danés Peter EttrupLarsen ha estat a càrrec del programa de direcció de banda de vent des de l'any 2011.
. SatosYagisawa (1975, Japó)
És un dels compositors jóvens actuals més actius de Japó i va rebre el premi de la 21th Japan Academic Society of Winds, Percussion and Brass
Es va graduar en l'Acadèmia de Música de Musashino. També va acabar cursos de mestria i es va graduar amb el mestre de música. Després va treballar durant dos anys en la investigació de la música.
Eduardo Sala