Torn per a Ensemblement en la 41 Setmana Internacional de Música de Cambra de Montserrat

Miércoles, 20 de julio de 2022 | e6d.es
• A partir de les 23:00 hores, en la Plaça de l'Església

._000723
Ensemblement és una agrupació de música de cambra format per destacats músics del panorama nacional. Naix de la passió i les ganes de portar la música orquestral a un format reduït a tots els racons de la nostra geografia.
Ensemblement és una formació multicultural, on tots els seus components tenen una llarga i gran trajectòria musical en la qual ressalten les seues diferents activitats orquestrals, solístiques, cambrístiques i pedagògiques.
Aquesta formació està dirigida per la mestra Jhoanna Sierralta, una de les directores d’orquestra més rellevants de l’actualitat que destaca pel seu brillant recorregut musical.
La seua proposta musical va des del repertori més clàssic, instrumentada des de la música original per a orquestra pel compositor Iain Farrington com la primera Simfonia de Gustav Mahler o la segona Simfonia de Johannes Brahms, passant pels compositors espanyols més reconeguts com Manuel de Falla, fins als concerts en família per a tots els públics.
Al mateix temps, Ensemblement compta amb les seues pròpies instrumentacions realitzades expressament pel compositor veneçolà Ángel Hernández-Lovera, com, per exemple, Quadres d’una Exposició de M. Mússorgski.
Ensemblement aposta per la visibilitat de la cultura musical cambrística. És una agrupació innovadora dins del panorama extremeny que destaca per la seua experiència, professionalitat i qualitat artística i musical, que pretén ser un referent a nivell internacional.

Jhoanna Sierralta, directora
Directora veneçolana formada en el Sistema d’Orquestres Juvenils i Infantils de Veneçuela que ha desenvolupat la seua carrera com a violinista en l’Orquestra Simfònica Simón Bolívar sota la direcció de Gustavo Dudamel. En aquesta reconeguda orquestra ha tingut el privilegi de treballar en repetides oportunitats amb mestres com Claudio Abbado i Simon Rattle en grans sales de concerts i festivals com Berliner Philharmonie, Carnegie Hall, BBC Proms, Festival de Llucana i Festival de Salzburg, entre altres.
Actualment resideix a Espanya, on des de fa 4 anys es forma com a directora d’orquestra de la mà dels mestres Andrés Salado i Miguel Romea en l’Acadèmia Opus23.
Jhoanna comença a obrir-se camí en el panorama espanyol pujant al pòdium de l’Orquestra Simfònica de Castella i Lleó en dues ocasions, i en l’Orquestra d’Extremadura amb tres concerts dins Cicle en família. També comptaran amb la seua presència en la Simfònica de Tenerife en la temporada 2022/23 i en l’Orquestra Simfònica Simón Bolívar de Veneçuela.
És directora d’Ensemblement i assistent de l’Orquestra Jove d’Extremadura, funció que també ha exercit com a convidada en l’Orquestra Jove de Canàries i l’Orquestra Jove de la Comunitat de Madrid.

Notes al Programa
Els arranjaments de la música de Gustav Mahler per a xicotetes formacions han existit des que Arnold Schoenberg va fundar la seua Societat d’Actuacions Musicals Privades a Viena en 1918.
Era previsible que Mahler apareguera així llavors, ja que la seua música sovint està orquestrada per a solistes i de manera contrapuntística, la qual cosa apunta cap al simplificat món sonor de Berg, Webern i del mateix Schoenberg.
Ara que la música de Mahler s’interpreta i escolta tan sovint, un nou arranjament per a orquestra de cambra pot semblar innecessari. No obstant això, en conservar el caràcter de l’original i tractar a cada intèrpret com un solista, es pot percebre molt bé l’escriptura exposada i cambrística de Mahler.
Aquest arranjament evita conscientment recrear la instrumentació de Schoenberg i, en canvi, pretén crear una imatge orquestral completa amb només quinze músics, utilitzant únicament els instruments de la partitura de Mahler.
Ensemblement completarà el programa amb l’Obertura de les noces de Fígaro de W. A. Mozart, portades també a xicotet format per I. Farrington.