Sis anys celebrant el dia del arbre amb el alumnat del col·legi Santa Maria d'Aigües Vives de la Barraca

Martes, 7 de marzo de 2023 | e6d.es
• Desprès del incendi del 2016, es va crear la associació mediambiental AMA que cada any participa activament per a reforestar i incrementar la biodiversitat a la vall

._000759
El passat divendres 3 de març de mati ha tingut lloc la jornada de plantació organitzada per l’Associació Mediambiental Aigües Vives a la Vall de la Barraca d’Aigües Vives. El alumnat del CEIP Santa Maria d’Aigües Vives, acompanyats pels seus mestres, han participat en esta activitat, emmarcada dins de les Jornades pels Arbres i la Biodiversitat com a una sessió de caràcter educatiu i de conservació de la biodiversitat.
La associació AMA Vall d'Aigües Vives porta 6 anys celebrant el dia del arbre amb el alumnat del col·legi Santa Maria d'Aigües Vives de la Barraca.
El any 2017, teniem poca experiència : les plantacions que varem fer a prop de la vieta no van tindre èxit. Però varem insistir i els anys 2018 i 2019, les plantacions es varen fer a la Falzia, en uns terrenys del ajuntament de Carcaixent. Eren arbres forestals com el roure valencià, la sabina, la carrasca o el pi. Es va fer un seguiment seriòs i varem tindre arran un 70-80 % de èxit en els arbres plantats.
Des del 2021, les plantacions es fan al terreny municipal anomenat "Permabosc" i tenim un èxit molt superior, de quasi el 100%.
La Regidoria de Medi Ambient, Agricultura i Transició Ecològica del ajuntament d'Alzira ha fet possible esta participació entre entitats amb la figura legal de custòdia de territori per a experimentar este "illot de biodiversitat", que conté moltes espècies i, novament, una "pradera de pol·linitzadores", formada a partir de la plantació per part de l’alumnat del col·legi públic de diverses herbes aromàtiques.
Quan el alumnat ha arribat al Permabosc, hem explicat el desemvolupament de la activitat i els conceptes més importants com la permacultura, la biodiversitat i el policultiu. Desprès, s'han organitzat en grups i han plantat figueres, alvocaters, plataners, llentiscles, timó, romer, sàlvia, espigol, herba Lluisa i Santolina. Amb aquest esforç, s'han merescut un bon esmorçar.
I aleshores amb les forces recuperades, han pogut fer altra activitat manual que es diu les "bombetes de llavors".
Es fa una mescla de fang amb argil·la, substrat de terra i ells fan la bombeta. Hi depositan un gotet de llavors de flores a cada bombeta, que després llancen pel Permabosc. Se ho han pasat.....bomba !!
Amb les properes plutges, les llavors germinaràn i les plantes per a pol·linitzadors creixeran per a augmentar la biodiversitat.
A les 12h aproximadament han tornat al cole amb la satisfacció de haver contribuït amb la Natura per a fer un món millor i més resilient front la emergència climàtica.
El propòsit de la iniciativa es recuperar la biodiversitat perduda per l’omnipresent monocultiu i, per suposat, mitigar el canvi climàtic. És important implicar a la comunitat educativa i la festa del arbre és el moment oportú.
A l’acte també han participat el regidor de Medi Ambient, Pep Carreres i l’alcaldessa de la Barraca, Verònica Almunia.
AMA