S’inaugura a Guadassuar l’exposició dels 750 anys de la Séquia Reial del Xúquer

Miércoles, 20 de enero de 2016 | e6d.es
• Serà al Centre Cultural de Guadassuar, a les 20:30 hores, després del “Toc de retorn” des del campanar
L’Ajuntament de Guadassuar  inaugurarà el dimecres, dins dels actes programats  en la Fira de Guadassuar, l’exposició “Séquia Reial del Xúquer: 750 anys d'història” en el Centre Cultural. Tindrà lloc després del tradicional “Toc de retorn” des del campanar de la localitat. Esta mostra itinerant ha recorregut diversos municipis de la Ribera durant 2015.
L’exposició, que romandrà a Guadassuar fins que finalitze la Fira Agrícola d’enguany, el diumenge dia 31 de gener,  realitza un recorregut per la història de la Séquia des de la seua fundació en el segle XIII per part del Rei Jaume I El Conqueridor fins a l'actualitat, consolidada com una de les Comunitats de Regants més importants de l’Estat espanyol. L'exposició arreplega un ampli compendi de documents històrics procedents tant del propi arxiu de la SRX com d'altres arxius de l'Estat (antics privilegis, ordenances, cartografies, projectes constructius, etc.) que l'han convertit en un signe d'identitat cultural de la Comunitat Valenciana.
La mostra també permet contemplar el paper que han jugat en la configuració actual de la SRX figures històriques com el Rei Martí l'Humà, que li atorga el privilegi reial, o el Duc d'Híjar qui inicià les gestions per a ampliar-la i construir la seua segona secció. Així mateix, mostra la rellevància de la SRX en aspectes com la creació de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer, la constitució de la Federació Nacional de Comunitats de Regants d'Espanya (FENACORE) o la construcció de l'Embassament d'Alarcón a través d'USUJ.

Séquia Reial del Xúquer
La Séquia Reial del Xúquer està integrada per més de 25.000 regants, la qual cosa la converteix en la Comunitat de Regants més important de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer. El canal principal recorre 54 quilòmetres de 20 poblacions de les comarques de la Ribera i l'Horta Sud. La primera secció travessa els termes municipals d'Antella, Gavarda, Alzira, Benimuslem, Alberic, Massalavés, Benimodo, Guadassuar, L’Alcúdia, Algemesí i Albalat de la Ribera, mentre que la segona secció la componen Sollana, Alginet, Benifaió, Almussafes, Picassent, Silla, Alcàsser, Beniparrell i Albal. En total, la SRX beneficia directament a una població superior als 218.000 habitants i subministra actualment l'aigua necessària per al reg de prop de 21.000 hectàrees
El valor de la producció de la zona regada (incloent arròs, hortalisses, cítrics i fruiters no cítrics) supera els 280 milions d'euros. Actualment, la Séquia Reial del Xúquer es troba immersa en el procés de modernització dels seus regadius, dels quals s'ha completat més del 60%.
Ajuntament de Guadassuar

 

._000296._000344