“És un assoliment dels drets civils que el sistema sanitari puga donar resposta a les persones transsexuals”

Domingo, 30 de junio de 2019 | e6d.es
• Així ho va manifestar l'endocrinòleg Marcelino Gómez, a l'Hospital de la Ribera, en una jornada sobre l'atenció sanitària de les persones transsexuals
._000671
._000678
L'Hospital Universitari de la Ribera ha acollit una jornada sobre transsexualitat, en el marc de la celebració del Dia Internacional de l'Orgull LGTBI. Esta jornada forma part de les accions que el Departament de Salut de la Ribera està duent a terme en 2019, cada mes, per tal de conscienciar sobre la igualtat i la violència de gènere.
L'objectiu d'esta jornada, en què ha participat mig centenar de pacients i professionals, ha estat definir les necessitats sanitàries de les persones transsexuals i conèixer els protocols d'atenció a seguir pels especialistes implicats en cadascuna de les fases.
En este sentit, l'endocrinòleg de la Unitat de Referència d'Identitat de Gènere de l'Hospital Universitari Dr. Peset, Marcelino Gómez, ha explicat que "els casos de transsexualitat atesos en estes unitats s'han duplicat en els darrers anys, sobretot en xiquets menors d'edat. De fet, la transsexualitat es detecta cada vegada a edats més primerenques".
Per a Gómez, "és un assoliment dels drets civils que el sistema sanitari pugadonar resposta a les persones transsexuals que tenen una diversitat de gènere", sobretot en xiquets en plena pubertat, "on solen començar els problemes psicosocials".
Igualment, en paraules del psicòleg Felipe Hurtado, integrant també de la Unitat de Referència d'Identitat de Gènere de l'Hospital Universitari Dr. Peset, "la persona transsexual pot patir cert rebuig a nivell social i familiar, que pot provocar ansietat, conduir-li a l'abús de substàncies i, fins i tot, a l'intent de suïcidi en casos molt extrems".
No obstant això, "tant la societat com el seu sistema sanitari -continua Hurtado- han avançat, i hui dia estos joves ja no pateixen tant perquè poden sotmetre’s a un tractament per solucionar el seu conflicte d'identitat sexual, amb el suport de les seues famílies".
Sobre això últim, Hurtado ha explicat que "el procés de normalització que s'està vivint en els últims anys, ha provocat que els pares accepten amb més naturalitat la transsexualitat del seu fill / a", de manera que este accedeix abans a les unitats de suport i assessorament.
Durant la jornada també s'han abordat els tractaments farmacològics i hormonals necessaris en el procés de canvi de sexe, així com les diferents cirurgies (mastectomies, implantació de pròtesis mamàries, etc.) que requereixen les persones transsexuals.
Referent a això, el facultatiu del Servei d'Endocrinologia de l'Hospital d'Alzira, Pablo Sanz, ha explicat que este tipus de pacients "requereixen al llarg de tot el procés un seguiment individualitzat per part d'un grup multidisciplinari d'especialistes en psicologia, ginecologia, cirurgia plàstica o urologia".
La jornada ha comptat, a més, amb el testimoni de tres integrants de Lambda, el col·lectiu de lesbianes, gais, transsexuals i bisexuals, que han explicat la seua experiència personal en el procés de canvi de sexe, així com la tasca d'assessorament psicosocial, jurídic i legal que la seva associació ofereix a les persones transsexuals i els seus familiars.
Hospital Universitari de la Ribera 

 
 ._000546
._000448 
._000410