| Edició núm. | Any: 12 | Notícies: | Fotografies: | Comentaris d'usuaris:

 04/10/2022

POBLACIONS » Rafelguaraf » Conferències

Rafelguaraf ha acollit el projecte #EUMunicipalism

S'ha comptat amb diversos tallers que han servit, entre altres coses, per a mostrar les nostres tradicions

._000410
Rafelguaraf ha acollit el projecte #EUMunicipalism, es tracta d’una xarxa de ciutats amb ajuntaments i associacions de Portugal, Extremadura, Països Baixos, Malta, Hongria, Bulgària i Romania.

Els eixos en els que gira el projecte són:
Impulsar y fomentar la ciutadania europea des de l’àmbit local.
Enfortiment de les zones rurals en la construcció de la UE.
Conferències per impulsar l’europeisme; empleo, joventut, sostenibilitat, digitalització i igualtat.
La implicació del teixit associatiu li dona un valor afegit a #EUMunicipalism per tal de reforçar la convivència, solidaritat i el voluntariat.

Així han sigut les jornades

Recepció institucional a càrrec de l’alcaldessa de Rafelguaraf, Rafaela Aliaga, el president de la Mancomunitat de la Ribera Alta, Txema Peláez i el director general de l’Administració Local de GVA, Toni Such. a més de la presentació del diferents partners i el seu paper en el desenvolupament del projecte #EUMunicipal.

En el primer taller s’ha comptat presència de la diputada en les Corts Valencianes, Xelo Angulo, i el president de la Mancomunitat, Txema Peláez, al voltant del posicionament de l’europeisme vs euroescepticisme.
El diferents països han aportat les seues idees i les polítiques que estan exercint en cada regió respecte als projectes europeus i fomentar la iniciativa de ciutadania europea.
Diversos tallers han donat sentit a estes jornades, com per exemple la visita al CEIP Vicent Blasco Ibáñez de Rafelguaraf on el director, Rafael Alarcón, els professors Felipe Bertomeu i Lucía, junt a la psicóloga local, Clara Serena, han donat a conéixer la seua experiència en l'atenció als joves des de l’educació, la sanitat i l’impacte social. 

Altre dels tallers ha consistit en la visita fins el "Lago de Barxeta" on el propietari, Víctor Tormo, que ha explicat els diferents projectes que s'emmarquen dins del "Green Deal" i el Fons Social Europeu.
En el dinar es pogueren degustar productes típics espanyols i valencians com l’arròs al forn.
En este taller es va comptar amb els alcaldes de Barxeta, Lloc d'en Fenollet i el Genovés.

L’escola local de Pilota, junt a Marc, el seu entrenador, directius com Palmereta i Juan Antonio Prats, xiquets i xiquetes, han exposat tots els detalls de l’esport tradicional valencià per excel·lència. Els participants dels diversos països s’han mostrat molt participatius i curiosos per esbrinar el funcionament del joc,

També s’ha realitzat una visita al museu de les Festes i Tradicions de Rafelguaraf: les falles, les comparses de Moros i Cristians, i el Club de Pilota han muntat un museu que ha recollit tota la vestimenta que donen forma a les diverses manifestacions, tant festives com del món de l’esport.
No ha faltat el poder assaborir el dolç típic valencià, el bunyol, realitzats per l’Associació de Mestresses de Casa Tyrius de Rafelguaraf.

La visita a les instal·lacions de Naranjamania ha sigut altra de les activitats. Al llarg de la visita s’ha explicat el model d’empresa i com se treballa el producte 100% ecològic, podent comprovar els diversos cultius de tomaca i kiwi, a més de veure com s’aplica l’estratègia de la Comissió Europea del camp a la mesa #EUfarmtofork

Altra qüestió ha sigut acordar el que va a durar el projecte. Els diferents encontres de #EUMunicipal en Extremadura, Bulgària, Hongria, Malta, Holanda, Portugal y Romania, exposant els objectius tècnics i socials que tenen que complir tot el projecte. Els resultats deuran presentar-se en 18 mesos a la Comissió Europea per a la seua avaluació.
 
Carmen Herrero, directora de l’oficina de projectes europeus a Alzira i José Manuel, tècnic de projectes europeus, van profunditzar en la metodologia dels diferents programes que se treballen a nivell local en la construcció d’oportunitats.
IDEA Alzira és un referente de #Euromunicipalisme a nivels de tota la UE, per tant conéixer el seu model era una obligatorietat dins d’estes jornades.

En la visita al quart taller han anat  anar a veure la pyme de "Copovi Ramón 3D Industries". El seu gerent ens va explicar tot el procés de la planificació i la primera fase d'una Falla. Aquest taller local és pioner en la digitalització del sector i forma part de molts projectes pioners a nivell nacional i europeu. Una combinació de modernitat i tradició del talent local. Encaixa en molts punts de l'Agenda Digital Europea 2025 i en oportunitats de transformació.

També es s’ha visitat  a l'artista faller, Bernat Román. que ha explicat  l'última fase d'elaboració d'una falla abans d'eixir al carrer per a la plantà. Els diferents partners han quedat  sorpresos de tota la indústria econòmica i laboral que mou la festa de les falles. A més, la vertebració territorial més enllà de la ciutat de València.

Dissabte ha sigut el dia en què s’ha degustat el nostre plat més típic; la paella. Les diferents associacions locals i corporació municipal han compartit taula al costat dels partners #*EUMunicipal

Dins de la part cultural de #EUMunicipal s’ha assistit al concert d'intercanvi de la banda juvenil de Rafelguaraf i Manuel. En primer lloc, benvinguda en nom de la junta directiva de l'Ateneu Musical, després el concert de les dues bandes amb la interpretació al final de l'himne de la UE; " Oda a l'Alegria", de Beethoven. Al finalitzar el concert el director de la banda, Xavier Ferrer, ha compartit amb els partners impressions sobre el concert.
Les bandes de música són un dels instruments cultural més potents i vertebradors de tota la UE i declarades les Societats Musicals de la Comunitat Valenciana com a Manifestació Representativa del Patrimoni Cultural Immaterial.

L'acte final de #EUMunicipal en la primera trobada a Rafelguaraf ha sigut una impressionant "Embaixaeta" de la Junta de Moros i Cristians de Rafelguaraf. La implicació de totes les comparses i la ciutadania en la projecció de la nostra cultura i socialització ha sigut impressionant. Els projectes europeus creen un arrelament social, cultural i econòmic entre els pobles. Continuarem treballant per a fer més i millor Europa. Rafelguaraf ha aconseguir projectar la seua millor cara.
 
E6D
 


 

._000814

._000853 

El Sis Doble no corregeix els escrits que rep. La reproducció d'aquest text és literal; fidel a les paraules, redacció , ortografia i sentit de l'autor/s
  • 0Comentaris
    Imprimir Enviar a un amic

Notícies similars