Prop del 70 % dels veďns aproven la gestió del Govern de Cullera

Martes, 12 de septiembre de 2017 | e6d.es
• L'Ajuntament presenta els resultats de l'Estudi de Qualitat dels Serveis Municipals, que aconseguixen una alta valoració ciutadana

«El Govern del canvi funciona i funciona bé». Amb esta contundent frase ha valorat hui l'alcalde de Cullera, Jordi Mayor, el resultat del I Estudi de Qualitat dels Serveis Municipals que ha presentat este matí en roda de premsa amb el tinent d'alcalde, Hugo Font. Un baròmetre d'opinió realitzat el passat mes de juliol amb el qual comença el curs polític i que llança uns resultats molt positius sobre la percepció de la situació actual del municipi i la seua evolució, la valoració que els veïns efectuen de la gestió municipal i la nota que li posen als serveis prestats pel consistori.
El sondeig revela que pràcticament el 70 % dels enquestats veu bona o molt bona la gestió municipal enfront de tan sols un 7 % que la veu dolenta i un 2,3 % com a molt dolenta. Per contra, un 20,4% la qualifica de regular.
En eixa línia, cal assenyalar que el 61,6 % de la població enquestada estima bona o molt bona la situació actual del municipi mentre que a penes el 9,8 % la considera negativa. Una quarta part dels enquestats es posiciona en una valoració intermèdia.
Però la societat cullerenca no solament té una percepció majoritàriament positiva del present sinó que també dóna mostres de confiança de cara al futur. En eixe sentit, el 57 % dels consultats mantenen expectatives que la situació es mantindrà igual de bé o fins i tot millorarà. Solament un 7,6 % considera que anirà a pitjor.
Jordi Mayor s'ha congratulat pels resultats. Segons el parer del primer edil «hem aconseguit donar-li la volta en sols dos anys la percepció de la ciutadania respecte a la gestió municipal», un valoració en la qual ha coincidit Font, qui ha destacat que l'estudi revela una realitat molt diferent de la de l'inici del mandat actual.
 
Valoració dels serveis
El baròmetre d'opinió també ha preguntat als veïns per la seua valoració dels serveis municipals. Tots aproven amb excepció de l'ocupació, encara que en este cas el municipi no té competència pròpia en la matèria. La major nota se l'emporta el servei de Platges, que obté un 8,29 sobre 10.
En segon lloc, el que més valoren els cullerencs és la labor de la regidoria d'Activitats Musicals (7,9), mentre que en tercer lloc se situa Patrimoni Històric (7,6). Festes obté un 7,51, Cultura un 7,22, Seguretat Ciutadana un 7,21, Neteja Viària i recollida del fem un 7,20, Educació un 7,09 i Turisme un 7,07. Totes les altres àrees superen el 6 menys aparcaments públics que obté un 5,20 i Ocupació —regidoria no existent— suspén amb un 4,86. La valoració global obtinguda és quasi d'un notable.
Pel que fa als problemes més greus de la població, un 34 % considera que l'atur és el principal d'ells mentre que en segona posició se situen per igual l'oci i la falta d'aparcament (8,5 %) mentre que la neteja dels carrers preocupa el 8,4 % dels enquestats. Per baix se situen el deute municipal (7,3 %) i els impostos elevats (6,2 %).
La mateixa pregunta per barris revela una realitat diferent. Per als veïns, el principal problema dels barris és la neteja (14,1 %). En segon lloc es troba l'aparcament (9,8 %) i en tercer la desocupació (7,3 %). Paradoxalment, per a la majoria dels enquestats (48,5 %) no hi ha problemes destacats en els barris del municipi.
Sobre això, Mayor ha destacat que el fet que en la majoria dels casos menys d'un de cada deu cullerencs identifiquen un problema de calat «diu i molt» de la valoració que fan de la gestió municipal.
No obstant això, tant la màxima autoritat com Hugo Font han assenyalat que prenen nota de les deficiències per a treballar en la millora i incrementar la satisfacció ciutadana i la qualitat de vida. «Anem a seguir treballant per a millorar el que ens diuen els veïns», ha recalcat Font.
 
Prioritats
Pel que fa a les prioritats del ciutadà, per al 33,3 % el primordial és la lluita contra l'atur mentre que en segon lloc se situen les polítiques socials (15,1 %). En l'eix de preferències se situa en tercer lloc el foment de la sanitat (12, 6 %) i del comerç (12.5 %). L'educació és prioritària per a un 10,7 % dels consultats i baixar impostos per a un 8,8 %. Fomentar l'oci 7,9 % i el manteniment dels carrers (6,5 %) i dels parcs i jardins (5,7 %).
Mayor ha destacat que el resultat del baròmetre «avala» les prioritats polítiques marcades pel govern de coalició del PSPV-PSOE i Compromís «perquè estem posant per davant les vertaderes preocupacions ciutadanes, demostrant que som el govern de les persones i que representem als interessos de la majoria social».
 
Actuacions presents i futures
L'Ajuntament de Cullera també ha volgut preguntar als veïns per les actuacions presents i futures que han suscitat o poden suscitar debat veïnal. En eixe sentit, destaca la polèmica mediàtica per les modificacions en el servei d'hamaques i para-sols de la platja. El govern ha preguntat què els sembla la mesura als cullerencs i de forma majoritària els enquestats es mostren favorables a la mateixa. Així, el 60 % la consideren una bona o molt bona mesura enfront de tan sols un 14 % que l'estima regular i un 9 % dolenta i un 5,7 % molt dolenta.
També s'ha requerit l'opinió ciutadana sobre les accions de conversió en zona de vianants de part del centre. La majoria del veïnat —un 70 %— ho veu com a positiu o molt positiu i menys d'un 8 % s'oposa a esta proposta.
L'Estudi de Qualitat dels Serveis Municipals és el primer que presenta l'Observatori Municipal de Cullera (OMC), una eina creada pel consistori per a integrar la investigació  sociològica en la gestió, fomentar la participació ciutadana, prendre en consideració l'opinió de la gent en la gestió de les àrees competencials del municipi, potenciar la transparència i difondre les dades estadístiques d'interés general.
L'enquesta es va realitzar el passat mes de juny per l'empresa Sigma Dos a la població major de 18 anys amb una mostra de 800 entrevistes telefòniques mitjançant el sistema CATI amb un marge d'error de +/- 3,53 i un interval de confiança del 95,5 %. L'estudi complet pot consultar-se ací
Ajuntament de Cullera