Presentació del llibre “L’amant del cardenal Borja” de Jesús I. Bosch a Alberic

Domingo, 19 de abril de 2015 | e6d.es
• En el Saló de Plens de l’Ajuntament d’Alberic, es va presentar el llibre guanyador del Premi Rafael Comenge de Narrativa 2013


En el Saló de Plens de l’Ajuntament d’Alberic, es va presentar el llibre guanyador del Premi Rafael Comenge de Narrativa 2013, anomenat “L’amant del cardenal Borja”, escrit per Jesús Ignasi Bosch Baillach, i editat per perifèric edicions, baix el patrocini de l’ajuntament d’Alberic. Acompanyaven a JesúsIgnasi en en la presentació, Toño Carratalá, alcalde d’Alberic, Maria Angeles Galdón, regidora d’Educació i Cultura, i va fer la presentació del llibre,


Josep Lluis Domènech i Zornoza
Amb un ampli currículum, i entre les seues activitats professionals, acadèmiques,  culturals i literàriescal mencionar: Acadèmic de la Acadèmia Valenciana de la Llengua, mestre d'Educació Primària, llicenciat en Psicologia, llicenciat en Filosofia i en Ciències de l'Educació, doctor en Psicologia, professor de Valencià, professor de Pedagogia Terapèutica i professor especialista en Pertorbacions en Llenguatge i Audició. Membre de la Junta de Govern de l'Associació de Cronistes del Regne de València i Cronista Oficial d’Alberic, així com ser ú dels escriptors valencians més prolífics.Assistiren a l’acte els Cronistes Oficials, Aureliano Jose Lairon Pla (Alzira), Alfonso Rovira, periodista i CronistaGràfic (Alzira),  Ramon Estarlich (Antella), Miguel Angel Briz (Tous), Josep Navasquillo (Massalavés).
Així com alumnes de Batxillerat del IES Consuelo Aranda, i públic en general.
Josep Lluis, va centrar la presentació del llibre, amb una magnifica recreació de l’època en la que es desenvolupa el contingut del llibre, segle XV, i on es du a terme l’acció en torn a la vida de la Família dels Borja, no tant en la part de la llegenda negra d'esta família, sinó en la part positiva tant en la ciutat de bulliciosa i comercial com era la Valencia d’aquells temps, així com la vida a Roma, i mes concretament en la Ciutat del Vaticà, on va anar desgranant totallò que va passar al voltant dels Borja en les persones de Roderic de Borja (Papa Alexander VI, i el seu pontificat), aixíel viatge que va fer a Valencia, sent cardenal, i on es troba la part central del llibre.
Finalitzada la presentació va fer unes preguntes a l’autor del llibre Jesús Ignasi, sobre el contingut del llibre, davant la perspectiva del 2015, com heu havia reflectit en la novel•la, manifestant-li, “hi ha una llegenda negra (sobre els Borja) , que coincideix en la ultima part de Roderic de Borja, quan l'anomena Papa. Si que és veritat, que la novel•la se centra 20 anys abans.”
La trama del llibre, es desenrotlla en una època convulsiva, on les trames per accedir al poder, no es van alliberar en el Vaticà, per a accedir al pontificat, així com era normal, i no es considerava un delicte,  el que tingueren fills/es membres de la Cúria Romana, inclosos alguns Cardenals i Papes.
Els estudiants, tingueren l’oportunitat de fer alguna pregunta al respecte, així com el públic, on va cridar l’atenció el que va fer Ramón Estarlich, cronista d’Antella, referent a la impressió del primer llibre a la península, per gent vinguda d'Alemanya, si es refira al llibre “Lahors de la Verge Maria”.
Josep Lluis, contesta que segurament fora així, en 1474, imprès per Lambert Palmar, escrita per pressió dels cavallers de Valencia en eixe moment, associats pels nobles, que mes nivell cultural tenien llavors, entre altres Bernat Fenollar, que apareix en la novel•la, i entre altres Joan Lluis de Corella, que es reunien per escriure poesia en valencià, alguna en castellà o llatí.
Segons una enciclopèdia
“Obres e trobes en Lahors de la Verjurada María”, és un llibre de vital importància per ser la primera obra literària impresa a Espanya, escrita en idioma valencià.
Va eixir de les premses de Lambert Palmart el 25 de març de 1474 en la ciutat de València, es conserva en la biblioteca de la Universitat de València.
La presentació de l’acte va ser a càrrec de Pep Giner, i durant la presentació del llibre per part de Josep Lluis Domènech, va fer interpretació del Bolero de Ravel, amb el clarinet, Andreu Bosch Morant, de 18 anys, fil de l’autor del llibre.
Finalitzà la presentació amb paraules d’agraïment, tant per par de Jesús Ignasi Bosch, com de ToñoCarratalá, que es ausentar ràpidament, per assistir a un altre acte.

Entrevista a Jesús Ignasi Bosch Baillach
Jesús Ignasi, va nàixer a Moncada el 1958, és periodista, i entrà en al diari Levante –EMV, l’any 1983, com a Corresponsal. De l’any 1989, fins al 2002,, fou redactor en cap de comarques, en el període en que s’implanten la majoria de les edicions comarcals.
Ha treballat també, al diari Mediterráneo, i el Boletin de Empresas (setmanari d’economia), i ha col•laborat en la 97.7 radio.
Actualment, forma part del diari Superdeporte.
Es coautor dels llibres Aula de la comunicació i Diccionari de la comunicació.
JesúsIgnasi, pareix que has transportat aquella època del segle XV a l'actualitat, has fet un símil o es totalment distinta. ¿com se t'ocorre fer esta novel•la?
“És totalment distinta.La veritat, que em va moure a escriure esta novel•la, fa uns anys, va ser la curiositat que sempre he tingut per la Família dels Borja, i em plantege fa deu anys, que seriosa a estes hores si tinguérem un papa que parlara en valencià, que fóra valencià, i com el viuríem ací.
500 anys en darrere, una família valenciana els Borja, durant 50 anys van tindre dos Papes, i un grapat de cardenals, i açò fa pensar a ú, com es possible fa 500 anys, que una família valenciana, tingueren el poder que va tindre i el que representaval’església en aquells moments, i com després s'ha convertit en una llegenda negra, com a assassins, males persones , i tot açò m'ha fascinat, i a partir d'ací, em va animar a escriure, a documentar-me, a llegir, a pesar de no ser un expert dels Borja, però si sentir certa curiositat, i em va animar a realitzar una tasca creativa , on he gaudit en la realització del llibre.”
“al principi en va costar un poc, perquè al ser periodista, hem costava molt passar de les 20 línies, perquè en un diari, tens que resumir i abreviar molt, i en un llibre tens que escriure molt, fins que aconsegueixesmantindré una estructura narrativa, i crear un món, un univers d'un home que va estar a València, en un període de temps.”
Jesús Ignasi, ens diu que ha gaudit i s’ha divertit molt durant tot este temps, i espera que la gent que llitja esta novel•la, se'l passe bé.
¿ En algun moment, aplegues a sentir-te protagonista en la novel•la, mentre l’estaves escrivint?
“No, en ningunmoment. Jo vaig arrancar en els prolegòmens del 1503, en el sopar fatídic, on en aquella època, casi tots els Papes, moren enverinats, encara que ara se sap, que no era realment així. Faig un recorregut en darrere quan el Papa Roderic de Borja, era Cardenal, però, no hem pose en ningun moment en la pell d’ell.”
Pot ser esta novel•la el començament, d’una nova experiència en el mon d’escriure de Jesús Ignasi, diferent al que estava acostumat en el món del periodisme, on hui en dia li es menys absorbent.
Una novel•la que des del començament, la nit del sopar, te va ad-entrant en les lluites de poder i les relacions internacionals, van portar l’any 1492 a Roderic de Borja (Alexandre VI), al pontificat. Sent el valencià que ha gaudit de major poder en la historia de l’església.
Eduardo Sala: text i fotos