Pantanada de Tous, eixa tragèdia que mai oblidarem a la nostra comarca...

Viernes, 20 de octubre de 2023 | e6d.es
• Conversem amb persones que van viure les conseqüències de la tragèdia en primera persona: Joan Andreu Gascó, Salvador Mañó, d'Oliva; Pep Pelechà, de la Pobla de Vallbona; Bernardo Ferrer i Agustí Ferrer, d'Alzira

 

Esta notícia és retrospectiva, ja que es va publicar el 20 d'octubre de 2022. No obstant això, pel seu interés en la commemoració d'esta inoblidable data per als riberencs, hem cregut convenient la seua reedició.

Es complixen 40 anys des de què la presa del pantà de Tous no va aguantar la quantitat d’aigua acumulada després de les intenses pluges produïdes que van superar els 100 litres per metre quadrat a la major part de la conca del Xúquer i fins i tot els 600 litres en un àrea de 700 quilòmetres aigües amunt del pantà, factor determinant de la catástrofe, ja que encara que a priori semble que la no apertura de les comportes va ser el que provocà l’enfonsament, semble que no hi haguera sigut eixa la solución, ja que el cabal d’entrada va superar el del seu disseny que era de 7.000 m³/s. El 20 d’octubre de 1982 continua a la memòria de molts. Alguns van viure en primera persona la tragèdia i altres, a través de les moltes mostres de solidaritat, se van involucrar en ajudar als damnificats.


 
Joan Andreu Gascó i Salvador Mañó són naturals d’Oliva, a la comarca de la Safor, aleshores tenien 29 i 22 anys respectivament, havien acabat el seus estudis de fotografía i no van dubtar ni un segon en camuflar-se en un camió que transportava ajuda humanitaria fins a Alzira per a, càmera en mà, deixar constància gràfica d’aquella tragèdia. Igual van fer altres tres joves de La Pobla de Vallbona, Pep Pelechà, Ramón Salavert i Enric Yusà.

Eixes instantànies están exposades en les Sales Temporal del MUMA per tal de conmemorar el 40 aniversari de la pantanada. El Seis Doble ha estat allí en compañía dels dos olivers, que ara tenen 69 i 62 anys, i Pep Pelachà, que en l’actualitat té 62 anys.

També ens han acostat el seu testimoni, Bernardo Ferrer, que en 1982 comptava amb 13 anys. Fill del propietari de la Granja San Bernardo, és l’autor d’un vídeo que, a través de la història que va viure el seu pare, ens mostra el que va pasar la seua família en aquell moment tan dur.

Per últim Agustí Ferrer, director del MUMA, que en el moment de la tragedia tenia 22 anys, ens apropa a la necessitat de mantindre viva la memòria per tal de que no caiga en l’oblit un fet que va suposar un abans i un deprés per a la comarca de la Ribera on moltes poblacions van ser afectades per la pantanada: Algemesí, Carcaixent, Beneixida, Sumacarcer, Gavarda…etc
E6D