M+s Algemesí presenta una moció per demanar accions preventives contra el “drac groc”

Miércoles, 18 de febrero de 2015 | e6d.es
• Instem a que s’elabore un pla d’acció, s’extreme el control de les importacions, diners per si cal destruir arbrat i més inversió per a l’IVIA
Informació de partits
._000355


 
El dilluns vàrem presentar una moció per demanar que, coordinadament, totes les administracions -europea, estatal, autonòmicai municipal -, prenguen les mesures pertinents, amb la major celeritat i urgència possible, que ajuden a controlar i eradicar amb contundència tant el vector transmissor del  huanglongbing (conegut amb l’acrònim de HLB), com les plantes afectades per la malaltia més devastadora a nivell mundial del cultiu dels cítrics. Ens estem referint a eixa nova malaltia coneguda popularment com el “drac groc”. La malaltiaafecta inicialment a l’aparença i el gust de la fruita i al seu suc. L’arbre produeix fruits amargs, immenjables i deformes. Però també deforma a la llarga les arrels de l’arbre i acaba amb aquest en un període d’entre tres i cinc anys. És una malaltia que no té cura i quan s’expandeix cal arrencar la plantació.
Si ara cal parlar d’ella és perquè a principi de mes s’ha sabut que el mosquit que fa de vector de transmissió ha estat detectat a Galícia. Tant AVA-ASAJA com La Unióhan demanat ja mesures urgents i cal estar doncs al seu costat en aquesta petició i evitar, de totes totes, que aquesta plaga esdevinga endèmica a les nostres terres. I és que no podem oblidar que, malgrat que estem travessant una forta crisis econòmica, de la que l’agricultura i la citricultura no son alienes, els cítrics continuen essent el motor de l’economia municipal. I per aixòla defensa del nostre principal cultiu, “els cítrics”, deu ser prioritària, donada l’amenaçà mortal per al cultiu que significa el HLB.
Si l’agricultura d’Algemesí i la Ribera ja està prou mal, sols li faltaria veure’s afectada també per aquesta malaltia que ja ha fet acte de presència a la península.
Per això hem presentat eixa moció, amb l’esperança que siga una moció institucional per demanar, en primer lloc que tant la Unió Europea, com l’administració estatal com l’autonòmica extremen la vigilància fitosanitària en les importacions de cítrics i plantes provinents de fóra del territori europeu, així com que es faça el mateix en les vendes intraterritorials.
Per un altra banda sol•licitem també d’eixes administracions la creació urgent i immediata d’un fons d’indemnització, per a la destrucció de les parcel•les afectades o les collites contaminades, així com per el sanejament del terreny o  dels utensilis contaminats,  i l’elaboració urgent d’un pla estratègic per al control i eradicació del vector transmissor de la plaga. M+S ALGEMESÍ considera que no podem esperar a que aparega el problema per a començar a pensar què fer, cal avançar-se i tenir-ho tot previst.
Per últim demanem tant al Ministeri com a la pròpia Generalitat que dote de tot el finançament necessarial nostre IVIA , per tal que aquest emprenga l’estudi, creació i desenvolupament de nous patrons de cítrics que puguen ser tolerants o resistents als efectes devastadors que origina aquesta bactèria. Si no volem invertir, com està passant ja en els estats de Florida o Califòrnia als EEUU, en la replantació de superfícies de cítrics més grans que la província de València, hem d’invertir en investigació i prevenció.
El futur del nostre poble, de la nostra comarca i el nostre País està en joc, ja que no podem permetre que a la crisi econòmica i de comercialització dels cítrics s’afegisca una crisi fitosanitària de conseqüències imprevisibles. És doncs important que tots els ajuntament de la Ribera i la resta de comarques citrícoles demanen actuacions clares i urgents a les administracions superiors i a més que ho fem units i sense distinció de color polític.
M+s Algemesí