Miguel Cervera presentà a Almussafes ‘Refranyer valencià. Saviesa popular dels nostres avantpassats’

Lunes, 6 de noviembre de 2017 | e6d.es
• El llibre, del que ja s'han publicat dues edicions, arreplega 1.000 refranys i 250 dites populars de tota la Comunitat Valenciana

 ._000455
El passat divendres 3 de novembre, a partir de les 19.30 hores, es va dur a terme en la sala de conferències del Centre Cultural d'Almussafes la presentació del llibre ‘Refranyer valencià. Saviesa popular dels nostres avantpassats’, una obra que reuneix 1.000 refranys i 250 dites populars recollits pel seu autor, el mestre d'Alfarp Miguel Cervera Sanz, al llarg dels últims deu anys. L'acte va comptar amb la presència de la regidora de Cultura de l'Ajuntament d'Almussafes, Teresa Iborra, qui va qualificar el llibre com a “complet, necessari i enriquidor”.
Per al mestre Miguel Cervera Sanz el refranyer és una filosofia de vida. “Estic educat des del refranyer perquè açò és la saviesa del poble, és independent de les ideologies polítiques i és tan antic com la mateixa civilització”, explica ell mateix sobre el seu llibre ‘Refranyer valencià. Saviesa popular dels nostres avantpassats’, que ha sorgit després de deu anys arreplegant expressions de pobles de tota la Comunitat Valenciana. Aquest treball, del que ja s'ha publicat una segona edició, reuneix un total de 1.000 refranys i 250 dites populars que, segons conta, “són una joia”.
El passat divendres 3 de novembre, l'Ajuntament d'Almussafes, a través de la seua Regidoria de Cultura, va organitzar una presentació pública que va comptar amb la presència del mateix autor, qui va assegurar que està sorprés que el seu llibre estiga tenint un gran èxit i que la seua intenció és introduir-lo en les escoles, perquè els més joves descobrisquen la riquesa d'aquestes expressions que naixen de l'experiència del poble i “que expliquen veritats, però són les grans oblidades”.
“Es tracta d'un llibre complet, necessari i enriquidor. En cada tema no solament ens cita els refranys, sinó que també desenvolupa el tema”, va declarar l'edil delegada de Cultura, Teresa Iborra, durant la seua intervenció. “Els refranys sempre s'han deixat de costat, però donen vida a la llengua, per la qual cosa considere que aquest llibre és d'obligada lectura per a tots i totes”, va assenyalar.
Seguint amb aqueixa saviesa popular de la qual parla Cervera constantment, l'autor dedica la portada de ‘Refranyer valencià’ als veïns del seu poble natal, Alfarp, que eren analfabets i ensenyaven als seus fills a força de refranys i dits. “Volia fer un llibre que trencara els esquemes del que és un refranyer i del que es poguera realitzar un monogràfic de cada bloc temàtic”, va detallar.

Deu anys d'intensa labor de recerca
La publicació de “Refranyer valencià”, que ja va per la seua segona edició, és fruit de deu anys d'intensa labor de recerca per nombroses poblacions valencianes, on ha anat arreplegant les expressions típiques de cada lloc aprofitant la seua pertinença al grup de senderisme de la Universitat Politècnica de València. En les seues pàgines organitza cadascun dels refranys per temes, entre els quals s'inclouen les relacions personals, l'agricultura i la terra o el santoral, entre unes altres.
Malgrat que al principi no tenia intenció de plasmar-ho sobre el paper per a la seua publicació, finalment va decidir compartir el resultat obtingut per a contribuir a la difusió d'aquesta part de la història del nostre territori i de l'idioma valencià. El seu pròxim llibre, avança, pretén que siga un dedicat a la recerca cultural i al pensament.
Ajuntament d'Almussafes