Mig centenar de professionals aborden l'atenció continuada del pacient oncològic a l'Hospital d'Alzira

Jueves, 3 de noviembre de 2022 | e6d.es
• La major esperança de vida i les altes taxes de supervivència faran que este tipus de pacient siga subsidiari de nombroses cures en el futur

._000864


Mig centenar de professionals d'Atenció Primària i Atenció Especialitzada del Departament de Salut de la Ribera, s'han reunit hui a l'Hospital d'Alzira, amb la finalitat d'actualitzar els seus coneixements sobre les cures continuades al pacient oncològic.
Ho han fet en la III Jornada d'Actualització en Oncologia per a Atenció Primària, que s'ha celebrat en la doble modalitat d'assistència presencial i telemàtica.
L'objectiu d'esta Jornada, que ha estat inaugurada per la gerent del Departament de Salut de la Ribera, Dra. Liliana Fuster, i els directors mèdics Dr. José Manuel Soler i Dr. Juan Manuel Campos, ha sigut el de formar als assistents en tots els aspectes que implica l'atenció i tractament del pacient oncològic i crear xarxes d'informació i suport mutu entre els professionals dels centres de salut i els especialistes hospitalaris.
Segons ha destacat la Dra. Fuster, “l'organització d'este tipus de jornades és necessària si volem crear sinergies entre nivells assistencials que ens permeten optimitzar l'atenció que prestem al pacient oncològic, més tenint en compte que la major esperança de vida en la població i les altes taxes de supervivència que s'estan aconseguint faran que este tipus de pacient siga subsidiari de nombroses cures de salut en el futur”.
Així, es tracta de pacients que han de ser atesos i, segons els casos, assistits en els símptomes derivats del tumor i de la toxicitat dels tractaments; se'ls ha d'oferir assistència pal·liativa en l'etapa final de la malaltia, o se'ls ha de solucionar els problemes específics de salut que vagen sorgint per la seua llarga supervivència.
“Això només pot fer-se amb el concurs necessari dels professionals de l'Atenció Primària que són, a més, els que millor coneixen al pacient i les seues circumstàncies familiars i els que més pròxims estan a ell”, ha assenyalat la Dra. Fuster.
D'esta manera, els assistents a la Jornada han debatut sobre l'arsenal terapèutic que existeix en Oncologia, la nutrició del pacient oncològic, o com abordar la cura dels llargs supervivents després de l'alta hospitalària. En este sentit, s'ha abordat, també, el maneig de les úlceres tumorals en el domicili o la cura d'ostomies en pacients oncològics.
Així mateix, els assistents han conegut les dades d'incidència del càncer de còlon i de pròstata a la comarca i els efectes secundaris de l'ús de l’hormoteràpia. El suport emocional al pacient oncològic, les cures pal·liatives i l'eutanàsia, o l'abordatge del dolor oncològic, han estat uns altres dels aspectes abordats durant la Jornada.
Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública