Més Algemesí proposa la publicació digital de les publicacions municipals

Martes, 2 de julio de 2013 | e6d.es
• Els llibres publicats amb diners de tots, arribarien a tots

._000215
Més Algemesí va presentar al darrer plenari una novedosa proposta en relació al tema de la difusió cultural. Es tracta de posar gratuïtament a l’abast de tothom els llibres i publicacions de les quals l’Ajuntament haj estat l’editor, sempre que els autors –o hereus- així ho consentisquen. D’aprovar-se seríem un ajuntament capdavanter en la Ribera i possiblement en tot el País Valencià.
Una de les obligacions de l’Ajuntament d’Algemesí, com a institució pública que és, és la de d’impulsar i difondre la cultura. Això ho ha fet i ho continua fent de moltes maneres. Una d’elles és la de ser editor o coeditor de llibres i treballs d’investigació de caràcter local. L’Ajuntament, però, no és una editorial i el seu objectiu no és guanyar diners, sinó difondre eixes investigacions.
Hui en dia eixa difusió passa, a més de la seua publicació en paper, a la qual no hi ha perquè renunciar, per publicar i difondre els llibres digitalment. Al capdavall la seua edició ha estat pagat amb diners de tots i és just que d’alguna manera estiga també a l’abast de tots. Cal posar tot el fons de l’Ajuntament d’Algemesí en la xarxa de manera gratuïta, ja que això no impedirà que qui tinga realment interès en la seua adquisició el compre en paper.
En concret MÉS ALGEMESÍ proposa prioritzar l’edició digital i gratuïta d’aquells llibres que s’han exhaurit i dels quals difícilment se’n podrà fer una nova edició. Això posaria aquests llibre, no sols a a l’abast dels ciutadans i ciutadanes d’Algemesí, sinó també d’aquells investigador que puguen tenir interès en consultar-los.
Aquesta, a més, és una acció de cost pràcticament zero per a l’Ajuntament i que, no obstant, pot ajudar a difondre molt les nostres històries i tradicions. Es tracta doncs d’una proposta en la qual tot són avantatges i no té cap inconvenient. Òbviament per fer açò possible caldria contactar amb els autor i autores (o hereus) per sol•licitar el permís corresponent.
Però no sols proposem açò com una iniciativa cap allò ja publicat, sinó com una línia estratègica de futur. És per això que hem plantejat que d’ara endavant informar a tot autor o autora al qual se li publique un llibre o investigació que aquesta també es publicarà en format digital, o bé simultàniament, o bé un cert temps després, temps que no seria mai superior a dos anys.
En concret apostem per la publicació dels llibres  sota llicència Creative-Commons (Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya), llicència sota la qual la difusió digital és gratuïta sempre que s’anomene l'autor/a, i sense possibilitat de traure profit comercial de la publicació ni crear un obra derivada a partir de la publicada.
Donats els avantatges de la proposta i que és una proposta merament tècnica, pràcticament gratuïta i de futur MÉS ALGEMESÍ espera que en aquesta ocasió el govern popular no aplique la seua actitud negativista d’oposar-se  a tot i prenga en consideració aquesta proposta per a la qual és difícil trobar argumentari en contra. Dona que tenim una política pública cultural prou dolenta pel sectarisme i deixadesa de funcions en que s’ha incorregut, esperem que almenys siguen sensibles a aquesta qüestió.
Josep Bermúdez
Portaveu del grup municipal MÉS ALGEMESÍ