Massiva participació de carreters de la Ribera en la Volta en Carro de la Comunitat Valenciana

Martes, 7 de julio de 2015 | e6d.es
• Un esforç dels participants per reviure el nostre passat

El diumenge 5 de juliol del 2015, es va celebrar la 2a etapa de la Volta en Carro 2015, de  les 8 que la componen, Torre Lloris (pedania de Xàtiva) –Genovés –Benigànim – Quatretonda – Llutxent, final d’etapa. 22 km.
A les 8,30 h. del matí la caravana es va posar en marxa cap a Genovés, amb la policia local de Xàtiva que anava per davant controlant el tràfic, fins a l’arribada del terme del Genovés.
Parada per esmorzar avants de prendre per davant el port de Genovés, cap a Benigànim.
L’ajuntament del Genovés va posar una picadeta i beguda fresca, mentre que el Forn de Vicent, amant dels cavalls, va aportar coques de tomaca i pimentó, i altres especialitats.
La pujada al port, va ser pesada, no sols per la pendent, sinó també per la calor.
Els carreters tiraren peu a terra, per ajudar a les cavalleries, i que en algun carro han tingut que espentar en els trams de mes pendent.
Açò es lo èpic de la volta, la unió del animal i carreter , unint les forces per tirar en davant, per lo que la caravana s’ha dividit en diversos grups, que han anat agrupant-se en la baixada, amb el control que Vicent “pantaló”, director de la volta, feia per si feia falta mes ajuda .
La policia local de Benigànim, els esperava en el seu terme, per a regular el tràfic i portar-los cap el lloc assignat.
Benigànim, ha eixit al carrer per a vorer passar a estos intrèpids carreters i  llauradors, amb els seus carros, galeres, i les seus famílies, i es quedarenmeravellats pel que estaven veient.
La decepció ha vingut quant han vist el lloc on els  aparcaren, al voltant d’una fabrica tancada de garrafes de vidre, per a dinar, que ells portaven, fent-se les seus ombres com han pogut, i fent insuportable el lloc, conforme rodava el sol.
 
Es pot dir açò, ¿hospitalitat digna pel que estan fent estos romàntics de les tradicions valencianes, per a que no es perda?
Cap de queixa per part dels components de la caravana, ni tan sols, dels xiquets/tes.
Després de dinar i reposarforces els animals, amb tota la calima, caravana en marxa cap a Quatretonda, que han passat de llarg, fins arribar a Llutxent, on la població es va donar tota classe d’ajuda, i facilitats.
El ajuntament, es va facilitar el poliesportiu per a dutxar-se, i el que volguera podia dormir allí. De fet ho van fer 3 persones, ja que la majoria vol adormir el costat dels seus animals.
 
3a Etapa – Dilluns, 6 de juliol -  Llutxent – Alfahuir - 15,35 Km
Llutxent – Benicolet (esmorzar) – Lloc Nou de Sant Jeroni (de pas) – Rotova (de pas) –Alfahuir, final de etapa i dormir.
Pel que m’han contat alguns components de la caravana,, la recepció per part de l’alcalde Marcos Garcia Tudela, no ha segut molt amable, ni ha estat a l’altura de les circumstancies, en un dia d’intensa calor,assignant un lloc amb ombra i aigua, ni en hospitalitat per al voltant de 15 xiquets/es, fins al  punt devoler cobrar  l’entrada en la piscina municipal als menuts per la vesprada, quan a migdia els havien deixat passar gratis.
 Per contra, els habitants de Alfahuir, s’han bolcat amb els components de la volta, proporcionant-los aigua i el que es fera menester
 
Relació en part, de la caravana que componen esta XV Volta en Carro CV 2015
. Juan Cogollos, amb la seua filla Rosa -  Carcaixent –Carro amb un mig cavall
. Francisco Benavent Pla, amb el sogre – Gavarda – Carro amb dos aquetes
. Francisco Mompó, pare, fill, amb la seua filleta – Gavarda - carro, dos cavalls i un mul.
. José Mompó – Gavarda – Carro, amb un mul.
. Xavene Monzó, amb dos amics – Carlet – Carro, amb dos mules i dos aques.
Este carro està patrocinat per l’Ajuntament de L’Alcudia
.-Germans Argente, Ricardo i Nacho – Anna, amb ells Vicent Escrivá “Pantaló” i Guillermo – Galera, amb dos muls i 1 egua
. Antonio Belda “el Pintoret” –Canals – amb dos xiquets – Galera amb dos aques
. Rosendo Salvador – Aielo de Malferit –amb dos majors i 1 xiquet – Carro, amb 2 aques i un 1 mul.
. Miquel Castelló – Villalonga – Carro de 4 rodes, amb 1 egua
. Roberto Garcia – Alfahuir – Carro, amb una mula.
. Juan Pellicer – Gandia – Carro amb dos aques.
. Justo i Jaime (Carreters de Picassent) i Guillermo i 2 persones – Picassent – Súper Galera “Vip”, amb butaques anatòmiques, aire condicionat, amb 5 mules i un cavall.
. Carlos Beltrán “Pinorro” – Xativa – 4 persones majors i 2 xiquets – Galera, amb 3 mules.
. Vicent Savall – Alacant – 3 adults – Carro amb rodes de llàntia de ferro, té mes de 90 anys, tirat per una reat-a de 5 mules...
. Rafael Todoslossantos – Cullera – Carro amb 1 cavall.
. Carmina i Carmen – Sueca – 5 anys participant en la Volta en Carro – Cabriol, tirat per Morica (aca).
. Gustavo i Sergi Malchirans – Aielo de Malferit – Galera, amb 2 muls.
. Fran i Gema, matrimoni amb dos xiquetes – Gavarda – dos anys participant – Carro, amb 1 aca.
 
Pròximes Etapes
5a Etapa – Dimecres 8 de juliol 2015 – Pego – Els Poblets – 22,57 km.
Pego – Safari Park (Esmorzar) – Vergel (casalleta) – Ondara (dinar) – Els Poblets (3.350 h. Fí d’etapa i descansar.
6a Etapa – Dijous 9 de juliol 2015 – Els Poblets – Bellreguard Platja –
Els Poblets – Oliva – Piles – Miramar – Bellreguard Platja, Final etapa i descansar.
 
A-condicionaments decents
És incomprensible el que esta passant en esta XV Vota en Carro 2015, en poblacions, on han depès i molt del bestiar, per a transportar mercaderies o passatgers,  per a treballar les terres, tant dels carreters, o persones que utilitzaven els muls per la orografia del terreny, i que no aprofiten l'arribada d'esta caravana, que no demana mes que un lloc on tinguen els animals ombra, tranquil·litat, sobretot aigua, i que es puguen dutxar decent-ment les persones que integren la caravana bé en poliesportius o similars.
Informació als veïns
El pobles per on passa la Volta en Carro, deurien de informar als seus veïns, per a que admiraren els pas d’aquestes joies valencianes, i aplaudir-los pel esforç que fan, cosa que agraïen també els animals.
Aprofitar les parades que fan. per a donar a conèixer als veïns i menuts els carros que porten, e inclús compartir les seues experiències amb xarrades informatives, on podrien participar també els majors de les poblacions que encara recordaran aquells temps, en les poblacions de Final d’Etapa.
Es treball de tots el dignificar l’esforç que fan els carreters i animals, per reviure el nostre passat, on van ser en una comunitat com la nostra, que vivia de la terra, per a que aplegue un dia questa Volta en Carro, recarrega tota la Comunitat Valenciana, des de Vinarós, fins Oriola.
 
“Un poble que no cuida i dona suport a les seues tradicions, es un poble sense historia, ni futur.”
Eduardo Sala (text i fotos)