L'ofici d'escriure, el plaer de llegir

Viernes, 15 de febrero de 2013 | e6d.es
• És la nova proposta de llibre digital que hem fet al Col·lectiu d'Escriptors i Escriptores de la Ribera

L'ofici d'escriure, el plaer de llegir és la nova proposta de llibre digital que hem fet al Col·lectiu d'Escriptors i Escriptores de la Ribera, que l'any passat ens oferiren Un riu de paraules, un llibre molt inspirat sobre el nostre Xúquer. Aquest llibre constitueix en si un repte perquè obrint el seu calaix de sastre reflexionen sobre la tècnica, els personatges, la narració, les històries, l'estructura literària, la creació, els recursos, l'estil, la trama, els entrelínies, la planificació, la correcció del primer esborrany... Es tracta, doncs, d'un exercici personal d'introspecció mitjançant el qual es posen a l'abast dels lectors l'interior d'aquells ressorts que fan aflorar sentiments, que cultiven sensacions, que captiven la imaginació i que et conviden, com uns companys de viatge, a recórrer una geografia de paraules i significats.
També pretenem, amb aquesta experiència, que els lectors realitzen aquest mateix exercici d'introspecció i que es paren a pensar sobre les entranyes del plaer de llegir,  els autors de devoció, les obres literàries que considerem una font inesgotable d'energia vital, sobre l'evolució personal dels gustos literaris, sobre els llibres que s'han llegit a mitges i d'aquells altres que s'han llegit sense poder alçar els ulls del paper imprés, sobre el paper de la literatura en la cultura, sobre totes aquelles coses que ens han convertit en lectors de gola sempre eixuta, insadollables. Desitgem transmetre el batec dels lectors quan s'enfronta a la passió de les paraules.
L'ofici d'escriure, el plaer de llegir és, per tant, una experiència compartida, un intent de transcriure percepcions de vegades contradictòries. Per això, us convidem a participar en aquest projecte, que uneix el món de la creació literària i el món dels consumidors literaris, perquè aconseguim superar aqueixa, aparentment, asimètrica perspectiva de l'obra literària, una descompensació que sovint ens fa creure que els escriptors i les escriptores, els lectors i les lectores viuen en dos planetes diferents, allunyants per una distància que no es pot mesurar en metres sinó en unitats més intangibles.
Confiem que aquesta proposta us haja seduït, disposeu fins la darrera setmana de juny per enviar-nos al nostre correu trobadalaribera@gmail.com els vostres textos. Els textos no hauran de ser massa llargs, aproximadament d'un full. També podeu fer servir la nostra proposta per convidar els/les vostres alumnes perquè reflexionen sobre el seu ofici de lectors/lectores, un gaudi que cal aprendre.
Trobada de la Ribera