L'Hospital de la Ribera renova l'acreditació de la seua petjada de carboni per tercer any consecutiu

Miércoles, 2 de noviembre de 2022 | e6d.es
• El centre ha reduït el seu consum d'electricitat en l'últim any en un 2,19 %

._000006
L'Hospital Universitari de La Ribera ha renovat, per tercer any consecutiu, l'acreditació de la seua petjada de carboni amb la nova norma internacional ISO 14064-1 2019 de Càlcul de GEI (gasos d'efecte d'hivernacle).
L'hospital es converteix així en un dels primers hospitals d'Espanya a obtindre aquesta acreditació amb la nova norma 14064-1 2019, que substitueix a la de 2012, i que aplica criteris més exigents en ampliar a 5 les categories per al càlcul d'emissions directes i indirectes.
Aquesta acreditació, validada per ICQD, una empresa independent i acreditada per ENAC (Entitat Nacional d'Acreditació) certifica que l'Hospital de La Ribera compleix de manera rigorosa amb el càlcul desglossat de les emissions totals dels gasos d'efecte d'hivernacle que emet; que realitza periòdicament auditories internes i externes per al control dels seus consums i que cada any es marca objectius de reducció de la seua petjada de carboni.
En el seu informe la citada entitat acredita que l'inventari de Gasos d'Efecte d'hivernacle de l'any 2021 “és exacte i fiable” i afig: “Les dades d'activitat d'inventari GEI posseeixen traçabilitat, qualitat i robustesa”, amb “gran control i gestió de la informació documentada”. Aquestes emissions es produeixen principalment per diverses fonts com a electricitat, gas natural, combustible per a grups electrògens i vehicles, sistema de refrigeració, equips contra incendis, gasos anestèsics i medicinals i altres.
La dificultat afegida per a obtindre l'acreditació amb la nova norma ISO 14064-1-2019, és que exigeix nous i complexos requisits com el càlcul de les emissions indirectes causades pel transport d'empleats, usuaris i ambulàncies o dels productes i serveis més significatius de l'organització com a productes farmacèutics, tèxtils paper, servei de missatgeria, jardineria, neteja o seguretat, o residus, entre altres.

Mesures per a la reducció d'emissions
Per a la gerent del Departament de Salut de La Ribera, Liliana Fuster; “actualment, dins del camí cap a una societat més sostenible i verd, el càlcul de petjada de carboni basat en la metodologia ISO 14064, és un dels indicadors ambientals més interessants i importants per a les organitzacions, que permet identificar i millorar els seus impactes mediambientals”.
En aquest sentit, en els últims anys l'hospital ve aplicant diverses mesures per a la reducció de la seua petjada de carboni com a campanyes de conscienciació de consum energètic i ambiental, la implantació d'un poal retornable per a residus sanitaris, l'adquisició d'un equip frigorífic menys contaminant o respiradors per a quiròfan més eficients, entre altres.
Aquestes mesures han incidit en què en l'últim any 2021, l'hospital haja reduït el seu consum d'electricitat en un 2,19%.
Així mateix, recentment, l'Hospital de La Ribera s'ha sumat a un Acord marc de la Conselleria de Sanitat Universal per a la realització de diversos estudis d'eficiència energètica com a pas previ a la incorporació futura d'energies renovables o nous sistemes de control i estalvi energètic.
Com explica Liliana Fuster, “el Departament de Salut de La Ribera vol tindre una posició de lideratge en temes ambientals” i afig: “Els centres sanitaris hem de contribuir a minimitzar els efectes de la deterioració mediambiental sobre la salut i les malalties i, també, ser proactius per a mitigar l'impacte de les nostres activitats en el canvi climàtic”.
Hospital Universitari de la Ribera



._000853 

._000864