L'Hospital d'Alzira incorpora un armari intel·ligent que millora la seguretat i logística del material quirúrgic

Miércoles, 10 de junio de 2020 | e6d.es
• Este nou sistema controla les caducitats dels productes, proporciona el material ja esterilitzat i genera ordres automàtiques de reposició

._000006
L'Hospital Universitari de la Ribera ha incorporat un armari intel·ligent que millora la seguretat i la logística del material quirúrgic en cirurgies ortopèdiques i traumatològiques. El software d'este nou sistema de magatzematge permet associar informàticament el material utilitzat durant una intervenció per fractura (plaques i caragols de titani) amb la història electrònica del pacient; això suposa un important avanç per al professional sanitari, ja que s'eliminen tots els tràmits administratius que este tipus d'implants comporten.
Segons el cap del Servei de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica de l'Hospital d'Alzira, Dr. Julio Ribes, “este armari intel·ligent registra en les històries clíniques la informació del material implantat en cada cirurgia, ja siga el model, el seu número de sèrie, fabricant o data de fabricació, per la qual cosa tant el pacient com el professional guanyen en seguretat durant tot el procés quirúrgic”. 
Amb la incorporació d'este armari intel·ligent, l'Hospital Universitari de la Ribera es converteix en un dels primers centres sanitaris públics d'Espanya a comptar amb este avançat sistema de magatzematge intel·ligent.
A més, amb este sistema el centre alcireny s'avança a la futura incorporació a Espanya de la legislació europea que obliga al registre digital dels materials quirúrgics implantats en un pacient per a conéixer la seua traçabilitat. 

Un procés més eficient
Una altre dels principals avantatges d'este armari intel·ligent és que proporciona al professional el material completament esterilitzat, la qual cosa evita que després de cada cirurgia traumatològica hagen d'esterilitzar-se totes les plaques i caragols que entren en el quiròfan.
Fins ara, durant una intervenció el cirurgià havia de tindre a la seua disposició tot el material per a poder triar el més adequat en funció de les característiques del pacient i la grandària de la seua factura; posteriorment, tot el material no utilitzat havia de ser novament esterilitzat. 
Segons explica el doctor Ribes, “amb este nou sistema aconseguim un procés molt més eficient, ja que no exposem tot el material a una reesterilització contínua ni a innecessaris trasllats des del quiròfan fins a l'àrea d'esterilització”.
De la mateixa manera, l'armari intel·ligent disposa d'un sistema pioner de monitoratge vinculat amb el Departament de Compres de l'Hospital de la Ribera, de manera que proporciona, a l'instant, informació de tots els moviments d'eixida i existència dels productes que emmagatzema. A més, genera ordres de reposició automàtiques, la qual cosa permet a l'Hospital assegurar-se en tot moment la disponibilitat d'un producte sense necessitat de comptar amb un estoc excessiu.  
En paraules del doctor Ribes, “gràcies a este sistema intel·ligent que treballa a temps real, tot el material que s'empra en una cirurgia és reposat en un termini de 24 o 48 hores”.
Quant a l'estoc dels productes sanitaris, este equip manté tot el material en condicions òptimes, tant de temperatura com de conservació, i controla les seues caducitats, avisant automàticament si un producte està a punt de caducar perquè puga ser substituït.
Hospital Universitari de la Ribera


._000600


._000729