L'èxit dels tallers socioculturals a Almussafes propicia la creació d'associacions

Jueves, 17 de noviembre de 2016 | e6d.es
• Aquest curs, els tallers del Centre Cultural de la localitat compten amb un total de 218 inscrits i encara queden vacants en alguns d'ells


El Centre Cultural d'Almussafes ofereix cada any la possibilitat d'inscriure's en nombrosos tallers per a desenvolupar la creativitat dels veïns del municipi. Aquest curs 2016-2017, la Regidoria de Cultura ha registrat 218 inscripcions durant els mesos de setembre i octubre i encara hi ha places disponibles en algunes de les disciplines. Durant les seues més de tres dècades de trajectòria, l'oferta cultural realitzada per l'Ajuntament ha possibilitat el naixement de noves entitats que han enriquit el teixit associatiu de la població.
Des que en 1985 Almussafes inaugurara el Centre Cultural de la localitat, fa just 31 anys, l'activitat en les seues instal•lacions no ha cessat. Una de les iniciatives que més èxit ha tingut en aquesta infraestructura municipal és la realització d'un ampli ventall de tallers socioculturals que abasten disciplines artístiques com la pintura, la ceràmica, el teatre, les danses populars o la música. L'oferta ha anat creixent amb el pas dels anys adaptant-se als gustos i les demandes dels veïns.
El gran èxit d'algunes d'aqueixes iniciatives, impulsades inicialment pel consistori, ha propiciat la creació d'associacions culturals dedicades al foment d'algunes d'elles. És el cas, per exemple, dels tallers de pintura i ceràmica, que foren els primers que es van implantar en el Centre Cultural amb l'edifici recentment estrenat. “Paleta i pinzell” i el “Club de Ceràmica” segueixen endavant amb les seues activitats en l'edifici en paral•lel als cursos oferits directament per l'Ajuntament. El mateix ocorre amb els tallers de teatre que van aterrar en la localitat en 1988. Ara conviuen amb l'existència de “La Fera Teatre”.
“D'alguna forma, l'Ajuntament treballa com una espècie de viver de tallers en el qual es van provant noves iniciatives sorgides de les demandes dels veïns i amb la seua consolidació i amb el suport d'uns quants aficionats sorgeix una entitat que aprofundeix cadascuna de les disciplines”, explica la regidora de Cultura, Teresa Iborra.
Altres tallers, com els de danses valencianes, ‘tabal i dolçaina’, o manualitats, han donat pas a entitats que desenvolupen les seues activitats en exclusiva. El consistori municipal ha donat la benvinguda a les seues propostes oferint-los un espai en el qual dur-les a terme i suport econòmic per a finançar-les. En els d’aquest tipus trobem a “Dansaires del Tramusser”, “Colla d’Al-mansáf” i la “Associació d’Arts i Oficis”. Per la seua banda, l'Associació de Mestresses de Casa Tyrius, constituïda independentment dels cursos, també desenvolupa alguns dels tallers impartits en les instal•lacions.

Curs 2016-2017
L'últim taller a incorporar-se a l'oferta ha sigut el de costura. Va nàixer en 2011 i ha sigut tot un èxit des de llavors. Ja compta amb sis grups complets, un total de 72 alumnes i amb persones en llista d'espera per a accedir.
Durant aquest primer trimestre del curs 2016-2017, els diferents cursos oferits directament per la Regidoria de Cultura sumen 218 alumnes i queden vacants en alguns d'ells. En el de dibuix i pintura, format per 5 grups i 73 alumnes hi ha 17 places lliures, en el de ceràmica, integrat per 4 grups i 46 inscrits hi ha lloc en dos dels torns, i en el de teatre, en el qual reben classes 27 alumnes, hi ha disponibilitat en els 3 grups creats. Els interessats a matricular-se en algun dels cursos amb places disponibles poden fer-ho acudint a la recepció del Centre Cultural.
Ajuntament d'Almussafes